7,1 Ρίχτερ χτύπησαν την Καλιφόρνια - Ειδήσεις Pancreta

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών έπληξε τη νότια Καλιφόρνια, για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα.

Η δήμαρχος του Ρίτζκρεστ Πέγκι Μπρίντεν δήλωσε τηλεφωνικά: «Έχουμε πυρκαγιές, έχουμε διαρροές αερίου, έχουμε τραυματισμούς, έχουμε κόσμο χωρίς ρεύμα. Το αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ρίτζκρεστ Τζεντ Μακλάφλιν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχουν αναφορές μόνο για ελαφρείς τραυματισμούς, προσθέτοντας ότι οι αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για σοβαρά τραυματίες. 

Η πυροσβεστική υπηρεσία της κομητείας του Σαν Μπερναντίνο ανέφερε ότι ο νεότερος σεισμός προκάλεσε κάποιες ζημιές σε κτίρια. «Σπίτια άλλαξαν θέση, θεμέλια ράγισαν, τοιχία αντιστήριξης έπεσαν», ανέφερε η πυροσβεστική στο Twitter. Καταγράφηκε «ένας τραυματισμός (ελαφρύς), οι πυροσβέστες προσφέρουν φροντίδες στον ασθενή. Δεν υπάρχουν ανάγκες που να μην έχουν καλυφθεί αυτή τη στιγμή», διευκρίνισε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA-NOVOSTI, αρκετά κτίρια φέρουν ρωγμές, ενώ τουλάχιστον δύο χιλιάδες άνθρωποι έμειναν δίχως ρεύμα.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Κομητείας Κερν δήλωσε, πως δεν είναι ακόμα σαφές το πόσοι είναι οι τραυματίες ή ποια είναι η έκταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη σεισμική δόνηση, η οποία σημειώθηκε σε απόσταση 202 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Λος Άντζελες.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών που σημειώθηκε την Πέμπτη το πρωί στην περιοχή της νότιας Καλιφόρνιας ήταν προφανώς προσεισμός της δόνησης που έγινε αισθητή την Παρασκευή στις 20.19 (τοπική ώρα, 06.20 το Σάββατο το πρωί ώρα Ελλάδας). Η δόνηση των 7,1 βαθμών ήταν δυνητικά 11 φορές πιο καταστροφική από αυτή της Πέμπτης, που σημειώθηκε κοντά στο Ρίτζκρεστ, σε απόσταση 240 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Λος Άντζελες, σύμφωνα με το USGS, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο τελευταίος μεγάλος καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη νότια Καλιφόρνια ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών στο Νόθριτζ, που είχε επίκεντρο μια πυκνοκατοικημένη περιοχή του Λος Άντζελες. Τότε έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι ενώ προκλήθηκαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή


Πηγή: