Ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης από την ΕΕ στην Κύπρο - Ειδήσεις Pancreta

Την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο εκφράζουν στο κείμενο συμπερασμάτων οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

Το κείμενο συμπερασμάτων υιοθετεί παρόμοια γλώσσα με την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που άνοιξε το δρόμο για την επιβολή μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για το θέμα των παράνομων γεωτρήσεων από στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι «28» της ΕΕ αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εσωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα». 

Πληροφορίες αναφέρουν πως το κείμενο μπορεί να βελτιωθεί ή να επεκταθεί όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες των ηγετών.

Διπλωματικός «πυρετός»

Στη Σύνοδο Κορυφής την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που προσερχόμενος στις Βρυξέλλες ζήτησε από την ΕΕ να στείλει μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο θα έχει και κυρώσεις.

Εν μέσω νέων προκλήσεων απ’ την Άγκυρα με την αποστολή δεύτερου γεωτρύπανου, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα να ληφθούν ξεκάθαρες αποφάσεις απ' το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το μέλλον των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις», πρόσθεσε πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, συναντήθηκε με τον Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις.  «Περιμένω απ’ τη Σύνοδο να επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη της στην Κύπρο και την ετοιμότητά της να απαντήσει κατάλληλα», επισήμανε ο Ντ. Τουσκ μέσω Twitter.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συζήτησαν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο. 

Προηγήθηκαν συναντήσεις των δύο ηγετών με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία και στοχευμένα μέτρα αν δεν σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζήτησαν και ποια μπορεί να είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα.

ΕΛΚ και Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας

Τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΚ κατά τη σημερινή προπαρασκευαστική σύνοδο στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί εξέφρασαν «πλήρη αλληλεγγύη» στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη αναφορικά με τις «τουρκικές προκλήσεις».

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές κατήγγειλαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να ξεκινήσει την εξόρυξη αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσαν την Τουρκία «να συνεχίσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα γύρω κράτη και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου».

Επίσης, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Κύπρου «ότι η Ιρλανδία θα υποστηρίξει την Κύπρο στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της, των χωρικών της υδάτων και θα υποστηρίξουμε να περιληφθεί σκληρή γλώσσα στα συμπεράσματά μας σήμερα, αναγνωρίζοντας ότι η κυριαρχία της Κύπρου και τα δικαιώματά της υποσκάπτονται από τη δράση της τουρκικής κυβέρνησης, στης οποίας τις πράξεις αντιτιθέμεθα σθεναρά».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr