Ο Αλ. Τσίπρας συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ για την Ανατολική Μεσόγειο - Ειδήσεις Pancreta

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, το απόγευμα της Δευτέρας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεδρίαση που αναμένεται να ξεκινήσει στις 17.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα έχει ως θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προχθές ο πρωθυπουργός έστειλε από τη Μάλτα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, κάτι που αποτυπώθηκε και στην κοινή διακήρυξη των MED 7.

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που στέλνουμε σήμερα, ότι η Ε.Ε. θα εξετάσει και θα λάβει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου», τόνισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά την 6η Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε εξάλλου ότι «δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα της Τουρκίας και της Κύπρου, ή της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι ευρωτουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Ο πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες».

Απ' την πλευρά της η Άγκυρα απέρριψε την κοινή διακήρυξη των MED 7, λέγοντας πως «για εμάς δεν έχει καμιά αξία, ισχύ η αντίκτυπο».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «η κοινή διακήρυξη των «Med7» αντανακλά τις εθνικές θέσεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης, που δεν συμμορφώνονται με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών στην επίλυση του Κυπριακού ή στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Παράλληλα με τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία συνεχίζει και τις προκλήσεις στο Αιγαίο, με τις υπερπτήσεις και παραβιάσεις να είναι καθημερινές παρά τις δεσμεύσεις για αποκλιμάκωση.

Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αποδίδει την ένταση στην προεκλογική περίοδο, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους.

«Το πολιτικό κλίμα εντείνεται κατά την προεκλογική περίοδο, δεν πρέπει να το βλέπουμε ως ένα δεδομένο, το έχουμε ζήσει στο παρελθόν», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Εκτός απ' την Ε.Ε. πάντως έντονη αντίδραση έχει υπάρξει και απ' την άλλη πλευρά των ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην τελευταία του τοποθέτηση να χαρακτηρίζει ιδιαίτερα προκλητικές τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ


Πηγή: efsyn.gr