Κινητοποίηση στην Τράπεζα Πειραιώς στο Ηράκλειο - Ειδήσεις Pancreta
Κινητοποίηση μπροστά στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο λιμάνι Ηρακλείου πραγματοποιούν εργαζόμενοι της τράπεζας διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο απόσχισης και πώλησης της μονάδας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (RBU). Η κινητοποίηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων της Πειραιώς και στηρίζεται από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου ενώ θα ακολουθήσει πορεία των εργαζομένων στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τράπεζα ετοιμάζεται να προτείνει τη μεταφορά έως και 1200 εργαζόμενων σε νέα εταιρεία υποσχόμενη πλήρη αναγνώριση της υφιστάμενης εργασιακής σχέσης και των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των εργαζομένων από τη νέα εταιρεία. Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ έχει καταγγείλει ως παράνομες τις ενέργειες της διοίκησης της Τράπεζας μιλώντας για εν δυνάμει απολύσεις. 

Οι εργαζόμενοι στο Ηράκλειο συγκεντρώθηκαν από το πρωί της Παρασκευής μπροστά στο κεντρικό κατάστημα, στη Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως ενώ παρόντες είναι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Γιάννης Γωνιανάκης, ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ κτλ. Στο πανό που έχει αναρτηθεί στην είσοδο του κεντρικού καταστήματος αναφέρεται: «Καμία απόλυση - Καμία Απόσχιση. Δεν έχετε δικαίωμα να παίζετε με τη δουλειά και τη ζωή μας».

Η πορεία των εργαζομένων κατευθύνεται προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και προς την Περιφέρεια Κρήτης. 

Τη σημερινή πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) και ο Ενωτικός Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΕΣΕΤΠ) με αίτημα την καταγραφή των προφορικών δεσμεύσεων που έδωσε η τράπεζα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του προεδρείου της ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας) την περασμένη Τρίτη 28/5. 

Σε σχετική ανακοίνωση της ΟΤΟΕ για το θέμα αναφέρεται: 

•    Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, ακολουθώντας μια απαράδεκτη τακτική, προχωρά αιφνιδιαστικά στην εφαρμογή ενός σχεδίου, που πλήττει την εργασία και το μέλλον χιλιάδων συναδέλφων μας. Με πρόσχημα τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού (κόκκινα δάνεια), αναγγέλλει δια στόματος κορυφαίων στελεχών της στους εργαζόμενους την άμεση αλλαγή της εργασιακής του σχέσης.
•    Οι ενέργειες της Διοίκησης είναι ευθέως παράνομες και συνιστούν εν δυνάμει απόλυση μέσα από την προσχηματική αλλαγή της εργασιακής σχέσης των συναδέλφων και την ένταξή τους κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε υπό διαμόρφωση νέα σχήματα.
•    Η ΟΤΟΕ, θεωρεί απαράδεκτη και παράνομη την προαναγγελία «αποφάσεων» που οδηγούν χιλιάδες συναδέλφους μας στην εργασιακή ανασφάλεια και τους αποβάλλει από τον τραπεζικό κλάδο.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr