Επίσκεψη στα Ανώγεια πριν από την ομιλία στα Χανιά - Ειδήσεις Pancreta

Με μαντινάδες έγινε δεκτός στα Ανώγεια ο πρωθυπουργός που βρίσκεται από χθες στο νησί και στις 19:30 θα απευθυνθεί στους Κρητικούς από το Κλειστό Γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου Χανίων σε μια ομιλία που θα κλείσει τη διήμερη περιοδεία του.

Συνοδευόμενος από τους υπουργούς Παύλο Πολάκη, Ανδρέα Ξανθό και Γιώργο Σταθάκη, ο Αλ. Τσίπρας έφτασε το πρωί στα Ανώγεια, όπου τον υποδέχτηκαν ο δήμαρχος και πολίτες έξω από το δημαρχείο της πόλης.

«Πρώτη φορά πρωθυπουργός τετραετία κλείνει και ούτε περιθώριο των αλλωνώ(ν) αφήνει», είπε κάτοικος της περιοχής προκαλώντας το γέλιο του Αλ. Τσίπρα, ενώ μαντινάδα αφιέρωσε στον πρωθυπουργό και ο Ανωγειανός Αριστείδης Γιαλάφτης: «Είναι η μεγάλη η τιμή πρωθυπουργέ που κάνεις, μα είσαι κι εσύ στα ιστορικά Ανώγεια και δεν χάνεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας στα Ανώγεια

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Ο δήμαρχος Ανωγείων έκανε αναφορά στα έργα της κυβέρνησης για την περιοχή, όπως ο Πυροσβεστικός Σταθμός που ανακαινίστηκε πρόσφατα από την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καθώς και τα ευρωπαϊκά προγράμματα για κτηνοτροφία και αγροτική παραγωγή.

Ο κ. Καλλέργης έκανε αναφορά και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, θέμα το οποίο προχωράει -όπως είπε- η κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Δημαρχείο Ανωγείων

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στη βαριά πολιτιστική αλλά και την ιστορική κληρονομιά των Ανωγείων, λέγοντας ότι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι «χρέος απέναντι στην ιστορία και όχι απέναντι στην Ελλάδα».

Μάλιστα τόνισε ότι προχωράει άμεσα η ρηματική διακοίνωση, καθώς όπως είπε «προχωράμε τώρα που είμαστε εκτός μνημονίων, ώστε να μην μας κατηγορήσει κανείς για συμψηφισμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας από τα Ανώγεια

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα προγράμματα «Κλεισθένης» και «Φιλόδημος» για την αυτοδιοίκηση, τα οποία, όπως είπε, «δίνουν νέα πνοή στους δήμους».

Αναφορικά με τα Ανώγεια ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως έλαβαν 5 εκατομμύρια ευρώ από τον Φιλόδημο ενώ υπογράμμισε την ίδρυση του πυροσβεστικού σταθμού και την αναβάθμιση ΕΚΑΒ.

«Να μας εφιάξεις το δρόμο»

«Αναγνωρίζω το αίτημα για το οδικό δίκτυο που ταλαιπωρεί όλη την Κρήτη», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους δρόμους του νησιού και υπογραμμίζοντας ότι «η ανακατασκευή του δρόμου Ηράκλειο - Ανώγεια είναι απαραίτητη». 

Ο Αλέξης Τσίπρας στα Ανώγεια

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

«Ο υπουργός Υποδομών έχει υπογράψει την υπουργική απόφαση για τη διάθεση 5 εκατομμυρίων για τα πρώτα 3 χιλιόμετρα του δρόμου», πρόσθεσε και σημείωσε πως «οι κάτοικοι των περιοχών απ' όπου θα διέλθει ο δρόμος δίνουν εθελοντικά τις περιουσίες τους και είναι ένα μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολίτες που βρέθηκαν στο δημαρχείο ζήτησαν επιτακτικά από τον πρωθυπουργό να φτιαχτεί ο δρόμος Ηράκλειο - Ανώγεια.

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Αμέσως μετά την επίσκεψη στα Ανώγεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Σπήλι Ρεθύμνου και στη συνέχεια στα Χανιά.

Χθες ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε περιοδεία στον νομό Ηρακλείου επισκεπτόμενος τον δρόμο Ηρακλείου - Μεσαράς, εγκαινίασε τον δρόμο Χερσόνησος - Γούβες και το διυλιστήριο στον Αποσελέμη, ενώ το απόγευμα βρέθηκε στις Αρχάνες και στη συνέχεια στο Χουδέτσι.


Πηγή: efsyn.gr