Εκλογές Ισπανία: Νίκη των Σοσιαλιστών, ιστορική ήττα για το Λαϊκό Κόμμα - Ειδήσεις Pancreta
Ριζικές αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της Ισπανίας φέρνουν τα αποτελέσματα των εκλογών. Νίκη Σοσιαλιστών, χωρίς αυτοδυναμία και υποχώρηση του Podemos. «Βυθίστηκε» το Λαϊκό Κόμμα με τους Πολίτες να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι. Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια η Ακροδεξιά εντός Κοινοβουλίου.

Αρκετά διαφορετικό θα είναι το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία μετά τις εκλογές της 28ης Απριλίου, ενώ οι, νικητές, Σοσιαλιστές αναγκάζονται να ακολουθήσουν τον δρόμο των συμμαχιών.

Μετά από μία εκλογική μάχη με συμμετοχή ρεκόρ, καθώς οι Ισπανοί πήγαν στην κάλπη σε ποσοστό 75,41% (εννέα μονάδες μεγαλύτερο από το 2016), οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ αναδεικνύονται σε πρώτη δύναμη στη χώρα (μετά από 11 χρόνια), χωρίς, όμως, να αποκτήσουν την πλειοψηφία εντός Κοινοβουλίου.

Το PSOΕ συγκέντρωσε ποσοστό 28,7% καταλαμβάνοντας 123 έδρες.

Σημαντική απώλεια δυνάμεων για το Podemos

Το τρίτο κόμμα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, Podemos, παρά τη δυναμική που απέκτησε τις τελευταίες εβδομάδες η καμπάνια του Πάμπλο Ιγκλέσιας, βγαίνει αποδυναμωμένο από την κάλπη. Το αριστερό κόμμα συγκεντρώνει 42 έδρες (14,3%), 29 λιγότερες από τις 71 του 2016. 

Τα δύο κόμματα που βρίσκονται σε συζητήσεις για συνασπισμό εντός Κοινοβουλίου συγκεντρώνουν 165 έδρες, δεκατρείς λιγότερες από τις 176 που εξασφαλίζουν την πλειοψηφία.

Αυτό σημαίνει πως ο Πέδρο Σάντσεθ θα κληθεί να ακολουθήσει τον δρόμο των συμμαχιών και συνεννοήσεων με τα μικρότερα κόμματα, κυρίως τις δυνάμεις που προέρχονται από την Καταλονία.

«Κοσμογονία» στην ισπανική Δεξιά, εντός Βουλής μετά από 40 χρόνια η Ακροδεξιά

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, όμως, οι αλλαγές είναι σαρωτικές, καθώς το πάλαι ποτέ κυρίαρχο Λαϊκό Κόμμα καταποντίστηκε κυριολεκτικά, χάνοντας παραπάνω από το 50% της κοινοβουλευτικής του δύναμης.

Το κόμμα του Πάμπλο Κασάδο σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή του εδώ και δεκαετίες συγκεντρώνοντας ποσοστό κάτω από 17% με τις έδρες να φθάνουν τις 66 (137 είχε το 2016).

Μεγάλος νικητής των εκλογών (πέρα από τον Πέδρο Σάντσεθ) είναι ο Αλμπέρτο Ριβέρα και το κόμμα του Ciudadanos, καθώς, κατάφερε να επωφεληθεί από την ελεύθερη πτώση του Λαϊκού Κόμματος και να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική δύναμη 57 εδρών, ενώ πριν από τρία χρόνια είχε μόλις 32.

Τέλος, οι φόβοι για είσοδο της Ακροδεξιάς στο ισπανικό κοινοβούλιο επιβεβαιώθηκαν με το Vox να μπαίνει στη Βουλή και μάλιστα με 24 έδρες. Το ποσοστό 10,3% που λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα είναι μεν αρκετά χαμηλότερο από εκείνο που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, όμως, πρόκειται για ένα κόμμα που συμμετέχει για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές.

Τα πρώτα συμπεράσματα από την κάλπη

  • Ο Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά των Σοσιαλιστών και να αποκτήσει σημαντική δύναμη σε έδρες, όμως, εφόσον συνεργαστεί εκ νέου με τους Podemos, θα πρέπει να βρει την «χρυσή τομή» με τα μικρά κόμματα, ώστε να βρει τον αριθμό 176 που απαιτείται.
  • Το Λαϊκό Κόμμα βυθίστηκε, χάνοντας παραπάνω από τη μισή του δύναμη σε έδρες σε σχέση με το 2016. Η εκλογική δύναμη του Λαϊκού Κόμματος πηγαίνει, κυρίως, στους Ciudadanos και στην Ακροδεξιά. 
  • Οι Πολίτες (Ciudadanos) πραγματοποίησαν σημαντικό εκλογικό άλμα και αναδεικνύονται σε κορυφαίο πόλο για τη νέα Κεντροδεξιά.
  • Μεγάλη πτώση για το Podemos, το οποίο δεν κατάφερε να κερδίσει από τη δυναμική που έδειχνε να αναπτύσσει κατά την προεκλογική περίοδο ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.
  • Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των τελευταίων μηνών με την ακροδεξιά (Vox) να μπαίνει μετά από σαράντα χρόνια και πάλι στη Βουλή και με σημαντική δύναμη.

Η άνοδος του Οριόλ Ζουνκέρας στην Καταλονία

Σημαντικές ήταν, πάντως, οι εξελίξεις και στην Καταλονία, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεση εξαιτίας της αποτυχημένης προσπάθειας για ανεξαρτησία το περασμένο έτος.

Μπορεί στην ευρύτερη επαρχία να υπήρξε σημαντική στροφή προς τους Σοσιαλιστές και δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά μετά τις παλινωδίες της κυβέρνησης Ραχόι στο ζήτημα της ανεξαρτησίας, όμως το νέο πρόσωπο-κλειδί είναι ο Οριόλ Ζουνκέρας.

Η Ρεπουμπλικανική Αριστερά, το κόμμα του φυλακισμένου Καταλανού ηγέτη, κατάφερε να ενισχύσει πολύ τα ποσοστά της, καταλαμβάνοντας 15 έδρες στο εθνικό κοινοβούλιο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση με επτά έδρες το κόμμα του Κάρλες Πουτζντεμόν.

Ο Ζιουνκέρας, παρότι παραμένει εντός φυλακής, έχει τηρήσει πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στον Πέδρο Σάντσεθ και δεν θα ήταν αρνητικός στο να στηρίξει την κυβέρνησή του.

Μεγάλο «αγκάθι», βέβαια, παραμένει το γεγονός ότι και ο Ζουνκέρας ζητάει από τον ηγέτη των Σοσιαλιστών να στηρίξει επί της αρχής ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας, κάτι που ο Σάντσεθ έχει απορρίψει κατηγορηματικά.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr