Μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες, η πυροσβεστική κατάφερε σήμερα το πρωί να θέσει υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε στην εμβληματική Παναγία των Παρισίων, που δέσποζε για πάνω από 800 χρόνια στο Παρίσι.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε το μνημείο ορόσημο όχι μόνο για την πόλη αλλά και για όλη τη Γαλλία και την παγκόσμια κληρονομιά. «Notre Drame» (Το Δράμα Μας) γράφει η Liberation στο πρωτοσέλιδό της για την ανείπωτη καταστροφή, παραφράζοντας το «Notre Dame» (Η Παναγία μας), όπως αποκαλείται ο ιστορικός ναός στα Γαλλικά. 

Η φωτιά, φέρεται να ξέσπασε κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης του ναού κι εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη. Η κτιριακή δομή του ναού παρέμεινε ωστόσο όρθια. Οι πυροσβέστες της γαλλικής πρωτεύουσας έδωσαν μία άνιση μάχη για να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και, ανεκτίμητης αξίας, έργα τέχνης ήταν δυνατόν. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά και είναι ευτυχώς το μόνο θύμα της πυρκαγιάς.

Αποσβολωμένοι, οι Παριζιάνοι και οι τουρίστες αδυνατούσαν να πάρουν τα μάτια τους από το θέαμα της πύρινης κόλασης στην Παναγία των Παρισίων, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Η εικόνα θύμιζε ένα απόσπασμα από την «Παναγία των Παρισίων» του Βίκτωρος Ουγκό, στο οποίο περιγράφει τα βαριά μαύρα σύννεφα στον ουρανό σαν αιώρες φτιαγμένες από κλαδιά μυρτιάς και τα παρομοιάζει με ιστούς αράχνης στον έναστρο ουρανό. Κάποιοι έψαλλαν το Χαίρε Μαρία κι άλλοι προσεύχονταν γονατιστοί.

Μακρόν: «Θα ανοικοδομήσουμε την Notre Dame μαζί»

«Το χειρότερο αποφεύχθηκε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τα μεσάνυχτα σε δημοσιογράφους, καθώς πυροσβέστες συνέχιζαν τις προσπάθειές τους για να αποφευχθεί η κατάρρευση κι άλλων τμημάτων του ναού.

Ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.
«Θα ανοικοδομήσουμε τη Notre Dame μαζί», τόνισε ο Μακρόν, που εμφανώς δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, υποσχόμενος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr