Στη Βουλή θα κατατεθεί το πρωί της Τρίτης κομμάτι της δικογραφίας για το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, σχετικά με τον πρώην υπουργό Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο. Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, διαβίβασε τα σχετικά έγγραφα προκειμένου η Βουλή να κρίνει αν θα υπάρξει άρση ασυλίας του, ώστε να κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος ενώπιον των εισαγγελικών αρχών. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνει λόγο για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών», ενώ η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι πρόκειται για την «μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων».

Την άρση της ασυλίας και την κλήση του ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, ζητάει η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που παρέδωσε το πόρισμά της για την υπόθεση των παράνομων χρηματισμών της φαρμακευτικής Novartis στον Άρειο Πάγο.

Συνεχίζεται η έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά, ενώ στο αρχείο μπαίνει η υπόθεση για τους Παναγιώτη Πικραμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Βαγγέλη Βενιζέλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Όπως αναφέρουν
πληροφορίες του Documento, τέσσερις μάρτυρες έχουν αναφερθεί στον Α. Λοβέρδο στις καταθέσεις τους. Συγκεκριμένα, ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρεται τους δημοσιογράφους ,Νίκο Χασαπόπουλου και Έλενα Φυντανίδου, οι οποίοι, κατά τα λεγόμενα του , σύστησαν κατόπιν εντολής της Novartis την εταιρεία δημοσίων σχέσεων και διαφήμισης Prestige. «Η συγκεκριμένη εταιρεία έλαβε από τη Novartis έργα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ στη διάρκεια μιας διετίας προκειμένου να προωθήσει σε επίπεδο δημοσιότητας την κατ’ εξαίρεση τιμολόγηση των δύο φαρμάκων (GILENYA και TASIGNA150) μέσα στον Αύγουστο του 2011, να καλλιεργηθεί μια θετική πολιτική εικόνα του Ανδρέα Λοβέρδου και να καλλιεργηθεί η θετική εικόνα του Φρουζή ως υποψήφιου για την προεδρία του ΣΦΕΕ».

Ο μάρτυρας αναφέρεται και σε συνάντηση που είχε κανονιστεί στο σπίτι του Νίκου Χασαπόπουλου μεταξύ Λοβέρδου και Φρουζή. «Το ραντεβού στο οποίο παραβρέθηκαν οι Φρουζής, Χασαπόπουλος και Λοβέρδος έγινε το καλοκαίρι του 2011 και σίγουρα πριν την τιμολόγηση των δύο φαρμάκων».

Όπως υποστήριξε ο μάρτυρας, «γνωρίζω ότι ο Λοβέρδος για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε. Πιθανολογώ ότι η δωροδοκία μεθοδεύτηκε ως εξής. Στις 21 Ιουλίου 2011 και ώρα 20.52 εστάλη μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Φρουζή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis και τον οικονομικό διευθυντή της Novartis με τίτλο «παρακαλώ λάβετε υπόψη».

Παράλληλα αναφέρει ότι «το δώρο που έλαβε για την τιμολόγηση των δύο φαρμάκων ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είναι κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ συνολικά» και προσθέτει πως επί υπουργίας του η Novartis δωροδόκησε κατ’ επανάληψή και εν γνώση του κ. Λοβέρδου τον σύμβουλο του Νικόλαο Μανία ο οποίος ήταν αρμόδιος για να περνάει τις τιμές των φαρμάκων στο λογισμικό που ο ίδιος δημιούργησε με χρηματοδότηση της Novartis.

Τον Ανδρέα Λοβέρδο εμπλέκουν και οι μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» και «Γιάννης Αναστασίου».  Η «Κελέση» αναφέρει πως «ο κ. Λοβέρδος πέρα από τα χρήματα που λαμβάνει με βαλιτσάκι χέρι με χέρι χρησιμοποιούσε επιπλέον και μια εταιρεία όπως είχε αναφερθεί από τον Φρουζή με την επωνυμία computer team η οποία ήταν συμφερόντων του αλλά δε φαινόταν ο ίδιος. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει συμβατικά το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου υγείας επί των ημερών του και μέχρι σήμερα και απ´οτι γνωρίζω μέσω αυτής νομιμοποιούσε μέρος από τα παράνομα χρήματα που λάμβανε».

Από την πλευρά του, ο «Αναστασίου» τονίζει ότι «επί υπουργίας Λοβέρδου στην προετοιμασία και διαμόρφωση του δελτίου τιμών συμμετείχαν άτομα όπως η πρόεδρος της επιτροπής τιμών Ζωή Δέδε, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης φαρμάκου του υπουργείου Υγείας, Νίκος Καραπάνος και ο Νίκος Μανίας, άτομα τα οποία από κοινού προετοίμαζαν την διαμόρφωση του δελτίου τιμών». Παράλληλα, αναφέρει πως  «την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις πηγές των στοιχείων και την μεθοδολογία επεξεργασίας τους», ενώ προσθέτει ότι όλοι ήταν στενοί συνεργάτες του κ. Λοβέρδου και θεωρεί πως είναι λογικά αδύνατο ο υπουργός να μην γνώριζε, δεδομένου ότι αυτός είχε την ευθύνη της έγκρισης των τιμών με την υπογραφή του.

Το Documento επικαλείται και τέταρτο μάρτυρα, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Α. Λοβέρδος καθυστερούσε επίτηδες την τιμολόγηση φαρμάκων ώστε να διατηρούνται οι παλιές υψηλές τιμές. Τονίζει ότι αντί να εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα οριζόταν ως τιμή του κάθε φαρμάκου ο μέσος όρος των τριών μικρότερων τιμών της Ευρώπης, γνωστοποίησε στη Novartis τέσσερα διαφορετικά σενάρια τιμολόγησης και τελικά εφάρμοσε αυτό που τη βόλευε. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2011 με υπουργική απόφαση, αντί να ορίσει ως τιμή τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων, όρισε το 70% της τιμής του 2009. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε πάνω από 50 εκατ. ευρώ υπερκέρδη στη Novartis.

Τον Απρίλιο του 2012, όπως καταθέτει ο μάρτυρας, ο Ανδρ. Λοβέρδος έβαλε με τον ίδιο τρόπο ένα ακόμη νέο φάρμακο σε κυκλοφορία, παρά τις απαγορεύσεις. Πρόκειται για το Tasigna, της Novartis και πάλι. Αν και ο μάρτυρας δεν το έχει καταθέσει, προκύπτει πως παρά την τιμολόγηση του Απριλίου ο Ανδρ. Λοβέρδος κάνει νέα τιμολόγηση δύο μέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Μάλιστα προκειμένου να ορίσει εσπευσμένα την τιμή των φαρμάκων, αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη τιμολόγησης, η οποία ανήκει ως εκείνη την ώρα στον ΕΟΦ. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών Δ. Βαρνάβας είχε δηλώσει μάλιστα τότε ότι «ο υπουργός Υγείας απέφυγε να δώσει απάντηση σε ερώτημα που του υποβλήθηκε γιατί προέβη ο ίδιος στην τιμολόγηση φαρμάκων δύο μέρες πριν προκηρυχτούν οι πρόσφατες εκλογές στις 6 Μαΐου, ενώ κάτι τέτοιο ανήκει στην αρμοδιότητα του ΕΟΦ»

Ο μάρτυρας αναφέρεται και στην εταιρεία Prestige, η οποία έχει κατονομαστεί από τους προστατευόμενους μάρτυρες και το FBI ως η εταιρεία που ξέπλενε χρήμα για τον Α . Λοβέρδο. Σύμφωνα με τις καταθέσεις, η εταιρεία αυτή κινήθηκε από τους δημοσιογράφους του «Βήματος» Νίκο Χασαπόπουλο και Ελενα Φυντανίδου για να χρηματίζει τον τότε υπουργό Υγείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο νέος μάρτυρας, παρότι δεν αναφέρεται στη σχέση της συγκεκριμένης εταιρείας με τον Α. Λοβέρδο, καταθέτει ότι η εταιρεία πληρώθηκε από τον αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή για να χρηματοδοτήσει έμμεσα με μαύρο χρήμα την προεκλογική καμπάνια της πρώην γενικής γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνάς Δρέττα. Η Αθ. Δρέττα πολιτεύτηκε αρχικά με το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια υπήρξε υποψήφια με το Ποτάμι την επίμαχη περίοδο που αναφέρει ο μάρτυρας.

 

«Πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών»


Ο Α. Λοβέρδος επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών». Υπογράμμισε ότι αν χρειαστεί θα γυρίσει τη γη ανάποδα για να βρεθούν ενώπιων της Δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι, ενώ υποστήριξε ότι είναι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989.

«Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: Πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε.

Ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Έχω ήδη καταθέσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2018 μηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων. Τώρα δηλώνω ότι θα προχωρήσω σε υποβολή μηνύσεων για τα αδικήματα που τελέστηκαν και τελούνται σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένου και του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, εναντίον όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων προσώπων. Προφανέστατα έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω όμως καμία εμπιστοσύνη στους λίγους, εκείνους και εκείνες, που καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο που έχουν δώσει.

Και κάτι απολύτως προσωπικό, αλλά συνάμα βαθύτατα πολιτικό. Είμαι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989. Η στήριξη, όμως, του κόσμου μετατρέπει τις κατηγορίες των άθλιων κακοποιών σε τίτλο τιμής για μένα».

 

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιμένουν πως «θα καταπέσει η σκευωρία»


Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση μετά τη δημοσιοποίηση του αιτήματος της Ελένης Τουλουπάκη, υποστηρίζοντας πως το φιάσκο της υπόθεσης Novartis αποτελεί τη μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων.

«Το δήθεν “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους” αποδεικνύεται η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων. Το δυστύχημα είναι ότι στο σκάνδαλο αυτό, ηθελημένα ή μη, φαίνεται να συμπράττουν και δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι δέχθηκαν να ανακοινώσουν σε… δόσεις το πόρισμά τους για την υπόθεση Novartis, εξυπηρετώντας έτσι τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες του Μαξίμου. Σκοπιμότητες τις οποίες, άλλωστε, είχαν προαναγγείλει τα δημοσιογραφικά φερέφωνα της κυβέρνησης.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι η Δικαιοσύνη στέλνει στο αρχείο τις δήθεν κατηγορίες, εκθέτει με πρωτοφανή τρόπο τους κυβερνητικούς σκευωρούς. Ας γνωρίζουν ότι θα απολογηθούν, καθώς εξακολουθούν να εργαλειοποιούν τη Δικαιοσύνη ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Όλοι οι πολίτες, άλλωστε, έχουν πια καταλάβει το φιάσκο της Novartis και τη σκευωρία που πήγε να στήσει μια κυβέρνηση η οποία έχει τα σκάνδαλα στο… πετσί-της».

Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το σκάνδαλο Novartis , για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων και επισημαίνει ότι η σκευωρία θα καταπέσει και θα λογοδοτήσουν όσοι βρίσκονται πίσω από αυτή.

«Με τις σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνεται πια απόλυτα ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την υπόθεση  της Novartis μόνο για τις μικροκομματικές της επιδιώξεις, για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων. Ενώ απέφυγε να ερευνήσει ουσιαστικά το πραγματικό σκάνδαλο με την εκτόξευση των τιμών των φαρμάκων στο οποίο εμπλέκονται και υπουργοί της, εμμένει στην σκευωρία στοχοποιώντας συγκεκριμένα στελέχη και μάλιστα... με δόσεις. Δεν θα της περάσει. Η σκευωρία θα καταπέσει απόλυτα και οι εμπνευστές και εκτελεστές της θα λογοδοτήσουν».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr