Στο Ηράκλειο θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προκειμένου να παραβρεθεί στο κλείσιμο των εργασιών της 90ης Σύνοδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Οι εργασίες της Συνόδου ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και συνεχίζονται στον Άγιο Πέτρο των Δομινικανών, όπου έδωσαν σήμερα το παρών ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.
Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στο νησί, συνδράμει στην αναβάθμιση της και δημιουργεί συνέργειες προς όφελος της κοινωνίας, τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας τη Σύνοδο.«Ως Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια έχουμε χτίσει μια νέα δημιουργική σχέση ανάμεσα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την κοινωνία, προωθώντας τη σύμπραξη του ιδιωτικού και επιχειρηματικού τομέα με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του νησιού, χρηματοδοτώντας ερευνητικές δράσεις, αναβαθμίζοντας την υλικοτεχνική υποδομή ερευνητικών μονάδων και εργαστηριών, προχωρούμε αποφασιστικά στην ποιοτική αναβάθμιση της πανεπιστημιακής παιδείας, την οποία θεωρούμε θεμελιώδες υπόβαθρο για τη μετάβαση στη νέα εποχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.
Καλωσορίζοντας στο Ηράκλειο και την Κρήτη τους επικεφαλής των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και του Σύνεδρους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο τους, επισημαίνοντας πως στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας συγκεντρώνονται όλες οι μεγάλες και δημιουργικές δυνάμεις.
«Η Ελλάδα που δημιουργεί, που εργάζεται, που καινοτομεί, βρίσκεται στο χώρο της εκπαίδευσης. Αυτό το χώρο ως Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσουμε να τον υποστηρίζουμε και στη συνέχεια», κατέληξε ο Περιφερειάρχης, συγχαίρωντας τον Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης στην Κρήτη και το Ηράκλειο και την άρτια διεξαγωγής.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η προσφορά των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αποτελεί ένα θεμελιακό πεδίο της χώρας μας. Στα χρόνια της πολυμέτωπης κρίσεως που βιώνουμε, η πανεπιστημιακή κοινότητα, παρά τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, τα οικονομικά προβλήματα, τα δυσεπίλυτα θέματα της δημοσίας διοικήσεως, που όλοι γνωρίζουμε, στάθηκε στο ύψος που χρειαζόταν η κοινωνία μας, συνέβαλε καθοριστικά στην συνοχή και στην πρόοδό της. Και ευελπιστούμε όλοι, ότι θα επιλυθεί το μεγάλο ζήτημα της αναγκαστικής –για επιβεβλημένους εργασιακούς λόγους– αποδημίας των νέων επιστημόνων μας, που η εξαιρετική συγκρότησή τους, οφείλεται στην εκπαιδευτική επάρκεια και ποιότητα των πανεπιστημιακών μας διδασκάλων.
Στο πλαίσιο της Συνόδου που ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο, έχουν προηγηθεί η 21η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, η 10η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, η 75η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων Έρευνας -Προέδρων Επιτροπών Ερευνών και Διαχείρισης ΕΛΚΕ, η 6η Σύνοδος Αντιπρυτάνεων με αρμοδιότητες Φοιτητικής Μέριμνας και η 70η Συνάντηση Προϊσταμένων Μ.Ο.Δ.Υ.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την πρώτη Συνάντηση Νομικών Υπηρεσιών και Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων, όπως επίσης και τη Συνάντηση Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας των Πανεπιστημίων, ενώ στο πλαίσιο της Συνόδου προγραμματισμένη είναι και η Συνάντηση Προϊσταμένων Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών.

Νεκταρία Μανουσουδάκη

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr