Διπλή ρατσιστική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, δεκάδες νεκροί - Ειδήσεις Pancreta

Τουλάχιστον 27 νεκροί από ένοπλη επίθεση σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, ενώ εξουδετερώθηκαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα. Ωστόσο, οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι δράστες και προτρέπουν τους πιστούς να αποφεύγουν τα τεμένη σε «όλη» τη χώρα

Η πρώτη επίθεση έγινε στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, την ώρα που προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο ένας από τους δράστες ήταν λευκός, φορούσε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ στο τέμενος.

Η δεύτερη επίθεση έγινε στο τέμενος Μάστζιντ Λίνγουντ. «Εξ όσων γνωρίζουμε», τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

Ένας από τους δράστες είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το ψευδώνυμο «Brenton Tarrant». Ο ένοπλος κατά τη διάρκεια της εισβολής στα τεμένη έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά.

Μεγάλη περίμετρος στην πόλη Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν, η κεντρική βιβλιοθήκη τέθηκε εκτός λειτουργίας, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό τάμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου,ενώ πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς επισήμαινε πως η χρήση πυροβόλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr