Σχεδιάζεται επέκταση των 120 δόσεων για οφειλές σε ταμεία και εφορία τον Απρίλιο - Ειδήσεις Pancreta
Παρότι έχει ανακοινωθεί η άμεση ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς τα ταμεία είναι προφανές ότι η δουλειά θα έμενε στην μέση καθώς πολλοί φορολογούμενοι που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.
 

Επανέρχεται το σενάριο για διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων όχι μόνο για τα χρέη στα ταμεία αλλά και την εφορία από τον Απρίλιο.

Τόσο ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τις περιοδείες του στην Ανατολική Μακεδονία τόνισε ότι η επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς την εφορία βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας. Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κ. Δημήτρης Λιάκος σε συνέντευξη του προχώρησε ένα βήμα παραπάνω μιλώντας για ταυτόχρονη επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων και προς τα ταμεία και προς την εφορία από τον Απρίλιο.

Παρότι έχει ανακοινωθεί η άμεση ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς τα ταμεία είναι προφανές ότι η δουλειά θα έμενε στην μέση καθώς πολλοί φορολογούμενοι που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.

Επιπλέον τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν την ανάγκη περισσότερων δόσεων και για μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Τούτο με δεδομένο ότι 2,2 εκατ. φορολογούμενοι στο τέλος του 2018 είχαν οφειλές ως 500 ευρώ και άλλο 1,57 εκ φορολογούμενοι από 501 ευρώ μέχρι και 10.000 ευρώ. Συνεπώς από τα 4 εκατ. φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία τα 3,75 εκατ. έχουν οφειλές έως 10.000 ευρώ και όπως φαίνεται δεν μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους καθώς η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων δεν επαρκεί. Στο τραπέζι είχαν πέσει για διεύρυνση της ρύθμισης στις 36 η και τις 48 δόσεις ανάλογα με το οφειλόμενο ποσό αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Ο Απρίλιος φαίνεται ότι επιλέγεται ως ένα διάστημα στο οποίο θα έχει ολοκληρωθεί οριστικά η δεύτερη αξιολόγηση και θα έχει καταβληθεί και η δόσης του 1 δις ευρώ ( 750 εκ από τα κέρδη των ομολόγων και 250 εκατ. ευρώ από επιτόκια κέρδος ) και πλέον θα μπορούν να τεθούν ξανά τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Εβδομάδα εξελίξεων

Μια ευκαιρία για επανεκκίνηση του θέματος θα έχει το οικονομικό επιτελείου με την επίσκεψη του Γάλλους Επιτρόπου αρμόδιου για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί στην Ελλάδα την Πέμπτη με την ευκαιρία της ομιλίας του στο Οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Μοσχοβισί θα βρεθεί στην Αθήνα μια μέρα μετά την δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δεύτερη αξιολόγηση η οποία αναμένεται μεν θετική αλλά με κενά από πλευράς της Ελλάδας σε ότι αφορά την εκπλήρωση δεσμεύσεων . Ένα από τους λόγους της επίσκεψης είναι και ο συντονισμός των δράσεων ώστε στο Eurogroup του Μαρτίου η Ελλάδα να πάρει το πράσινο φως για το κλείσιμο της αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης.

Αναβάθμιση από την Moody’s

Η εβδομάδα αναμένεται να κλείσει με την νέα αξιολόγηση της Moody’s που αναμένεται να είναι θετική . Ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης είχε αφήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο «στάσιμη» την Ελλάδα στην βαθμίδα Β3 προαναγγέλλοντας νέα αναβάθμιση αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η συνετή δημοσιονομική πολιτική και η Ελλάδα αποκτήσει μόνιμη πρόσβαση στο δανεισμό από τις αγορές . Με την θετική έκθεση της Επιτροπής την επίτευξη υπερπλεονάσματος το 2018 και την έκδοση του πενταετούς ομολόγου με καλούς όρους τον Ιανουάριο η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα κριτήρια . Στην κατεύθυνση αυτή η Moody’ς αναμένεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην βαθμίδα Β2 ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου το αργότερο μέχρι και το τέλος της άλλης εβδομάδας.

Τάσος Δασόπουλος

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr