Αγκάθι το ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτικών στις συνομιλίες Τσίπρα – Ερντογάν - Ειδήσεις Pancreta

Κατά τη διάρκεια της κοινής Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, κράτησαν χαμηλούς τόνους και έκαναν λόγο για ανάγκη ανοικτού διαύλου επικοινωνίας. Ωστόσο, ο Ερντογάν εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη δυσαρέσκεια του για το άσυλου που έχει δοθεί από την Ελλάδα στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016. Συμφώνησαν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο και ανέφεραν πως συζήτησαν για την πάταξη του εμπορίου προσφύγων και μεταναστών από διακινητές, ενώ ο Α. Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα τάσσεται ανοικτά υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε χαμηλούς τόνους φαίνεται να πραγματοποιήθηκε η πολύωρη συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι πρέπει να υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες για να βελτιωθούν οι σχέσεις τους.

Σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Ερντογάν υποστήριξε πως «κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουμε να έχουμε ανοιχτό διάλογο και ειδικά και για το θέμα των μειονοτήτων θα κάνουμε ένα άνοιγμα, θα τις αξιολογήσουμε και από κοινού θα βρούμε κοινές λύσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι είναι εφικτό να αμβλύνονται οι διαφωνίες και οι κόντρες επί του θέματος όσο υπάρχει ανοικτός διάλογος και τόνισε πως οι ηγεσίες των δύο χωρών πρέπει να ακολουθούν το παράδειγμα των πολιτών. «Οι λαοί μας καθώς ζουν στον ίδιο τόπο έρχονται όλο και πιο κοντά και  τους λαούς μας πιστεύω ότι οφείλουμε να τους ακολουθήσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος».

 

Παράπονα Ερντογάν για την ΕΕ


Αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, ο Ερντογάν υποστήριξε πως «για τη μετανάστευση θεωρούμε ότι εμείς ως Τουρκία έχουμε ένα υπερβολικό φόρτο», σημειώνοντας πως περιθάλπουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, έχοντας ξοδέψει 35 εκατομμύρια δολάρια και δεν έχουν πάρει το ποσό που είχε συμφωνηθεί με την ΕΕ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όπως τηρούμε εμείς τις υποχρεώσεις μας έτσι πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας, τάχθηκε υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. «Συζητήσαμε και για την προοπτική της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, προς όφελος, μεταξύ άλλων, όλων των χωρών της περιοχής.   Τονίζω τη στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προς όφελος της, αλλά και προς όφελος της Ευρώπης, κάτι που μπορεί να συνεισφέρει στην επιστροφή στις σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιηθήκαν τα περασμένα χρόνια».

 

Εμπόδιο για τις σχέσεις των δύο χωρών οι 8 στρατιωτικοί


Η Τουρκία επικήρυξε την Τρίτη (έναντι 700.000 ευρώ το άτομο) τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν και πήραν άσυλο από την Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τονίζοντας ότι πρόκειται για τρομοκράτες και η Ελλάδα δεν θα πρέπει να τους περιθάλπει. Ο Ερντογάν έδειξε την ενόχληση του για τη στάση της Ελλάδας που δεν τους παραδίδει.

«Σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας συζητήσαμε και τα θέματα της τρομοκρατίας. Η Τουρκία και η Ελλάδα γνωρίζουν και έχουν δει από κοντά το αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας. Εμείς θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Θα πρέπει από κοινού να κάνουμε έναν οδικό χάρτη και να έχουμε μια αντιμετώπιση, όπως το PKK, και το κίνημα FETO, το οποίο θεωρούμε ότι είναι τρομοκρατικό.

«Εμείς αυτή την προσμονή επιθυμούμε και θέλω να τραβήξω την προσοχή της γείτονος χώρας. Περιμένω αυτούς που την 15η Ιουνίου έχουν χάσει τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας αυτό το πραξικόπημα, θα πρέπει να τους σεβαστούμε. Έχουμε την προσμονή να το σεβαστεί και η Ελλάδα αυτό και να φερθεί ανάλογα σε αυτούς τους φυγάδες, τους οποίους περιθάλπει».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι κανείς πραξικοπηματίας δεν είναι καλοδεχούμενος στην Ελλάδα, αλλά ξεκαθάρισε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει λάβει τις αποφάσεις της και η κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει για να ανατρέψει τα δεδομένα.

«Η ελληνική δικαιοσύνη έχει πάρει σαφείς αποφάσεις. Στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι ωστόσο αυτό που πρέπει να ενισχύσουμε είναι η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας προκειμένου να αντιμετωπίζουμε και τα δίκτυα των διακινητών, αλλά να αντιμετωπίσουμε και κάθε εγκληματική οργάνωση, κάθε ύποπτο ο οποίος θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στην καλή γειτονία και συνεργασία.

Θέλω να επαναλάβω την κατηγορηματική αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού σε όλους όσοι επιχείρησαν να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση. Η Ελλάδα είναι χώρα που δεν στηρίζει την τρομοκρατία και δεν υπερασπίζεται πραξικοπηματίες ή πράξεις που αντιτίθενται στην εύρυθμη λειτουργία της γειτονικής χώρας. Είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα, η ανεξαρτησία είναι απολύτως σεβαστή και η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος. Υπήρξαν κάποιες αποφάσεις τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε και σεβόμαστε».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr