Έρχονται κλητεύσεις σε υπόπτους για την υπόθεση Novartis - Ειδήσεις Pancreta

Τη συγγραφή του πορίσματός τους για τον έναν από τους φακέλους της υπόθεσης Novartis ξεκίνησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, σύμφωνα με πηγές του Εφετείου που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν σχηματίσει συγκεκριμένη άποψη για πολιτικά και μη πρόσωπα και για ενέργειες που αφορούν την τιμολόγηση φαρμάκων το διάστημα από το 2009 έως το 2012 ή το 2013.

Τις επόμενες ημέρες στην Εισαγγελία θα φτάσει και το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα. Με βάση αυτό θα γίνει μια πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της ζημίας που υπέστη το Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την έρευνα για τη Novartis φέρονται να έχουν καταλήξει στον τρόπο που θα κινηθούν. Οι πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει απευθείας άσκηση ποινικών διώξεων, αλλά θα γίνει κλήτευση προσώπων με την ιδιότητα των υπόπτων. Ανάμεσα στα πρόσωπα για τα οποία οι εισαγγελείς έχουν ενδείξεις είναι και πολιτικοί, κάτι που σημαίνει ότι για την κλήτευσή τους θα σταλούν αιτήματα στη Βουλή για να γίνει άρση ασυλίας.

Έγκυρες πηγές από το Εφετείο αναφέρουν ότι οι ανωμοτί καταθέσεις που θα ληφθούν θα είναι μόνο για το αδίκημα της δωροδοκίας, αλλά τονίζουν ότι σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν εντοπιστεί ύποπτα ποσά – παρ’ όλα αυτά το αδίκημα της δωροδοκίας στοιχειοθετείται από άλλα στοιχεία που επιτρέπουν την απαγγελία κατηγορίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες για εξηγήσεις θα κληθούν και πολιτικοί για τους οποίους η έρευνα έχει μπει στο αρχείο.

Η δικογραφία για τη Novartis θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τα ονόματα δεκάδων κρατικών αξιωματούχων, συμβούλων, γιατρών και στελεχών του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα για κάποια από αυτά τα πρόσωπα τα στοιχεία είναι «πολλά και ισχυρά, και ενδεχομένως να επιτρέπουν και συνειρμούς», λένε οι πηγές από το Εφετείο.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr