Εβδομάδα στο «κόκκινο» - Ειδήσεις Pancreta

Το πολυνομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα, ανάμεσα στα οποία είναι το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων θα βρεθεί στο επίκεντρο από τη Δευτέρα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Βουλή, ενώ το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το βράδυ της Τρίτης.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα 13 προαπαιτούμενα μέτρα κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής. Εισάγεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η συνεδρίαση στην επιτροπή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας με την υποβολή της σχετικής έκθεσης, ενώ η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, η οποία θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί εντός 10 ωρών.  

Το οικονομικό επιτελείο και το κουαρτέτο των δανειστών βρήκαν το ρυθμιστικό πλαίσιο πώλησης των «κόκκινων» δανείων στους «γύπες» της αγοράς.

Το νομοθέτημα περιλαμβάνει διατάξεις για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και για τις μισθολογικές δαπάνες στο δημόσιο τομέα, ενώ εμπεριέχει και ένα σύνολο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σε πρώτο πλάνο τα μεγάλα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Το οικονομικό επιτελείο και το κουαρτέτο των δανειστών βρήκαν το ρυθμιστικό πλαίσιο πώλησης των «κόκκινων» δανείων στους «γύπες» της αγοράς. Η ελεύθερη αγορά αγοράς και πώλησης τους θα ξεκινήσει να λειτουργεί τους πρώτους μήνες του 2016. 

Το βάρος αυτή τη στιγμή πέφτει στη μεγάλη «μπίζνα» της διαχείρισης των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 40 δισ. ευρώ από τα συνολικά 100 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων και επισφαλών δανείων.

Στο επίκεντρο βρίσκονται κλάδοι όπως τα ξενοδοχεία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι κατασκευαστικές εταιρείες, η ακτοπλοΐα, οι εταιρείες τροφίμων και άλλα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα εξαιρεθούν της πώλησης σε funds τα δάνεια που έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία, είτε αυτά αφορούν νοικοκυριά που έλαβαν στεγαστικό δάνειο για την αγορά πρώτης κατοικίας είτε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες που έχουν πάρει δάνεια με εχέγγυο τα σπίτια τους.

Τα στεγαστικά που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία θα παραμείνουν «προστατευμένα» μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όποτε και θα υπάρξει νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα καθορίζει τους όρους και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα βγαίνουν στο «σφυρί».

Τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα προστατεύονται βάσει του ευρωπαϊκού ορισμού.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως μεσαία επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζομένους και της οποίας ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ενώ ο ορισμός μικρή επιχείρηση αφορά εταιρείες με λιγότερους από 50 εργαζομένους και κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκατ. ευρώ.  

Πρώτη φορά δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων

Ο Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντηση της Παρασκευής με τους θεσμούς σημείωσε πως η συμφωνία «προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς για τα επιχειρηματικά δάνεια και, μέχρι τις 15 Φλεβάρη που θα φτιαχτεί το κανονιστικό πλαίσιο από εμάς, εξαιρούνται τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως αυτά ορίζονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό (πέντε εκατομμύρια τζίρος και 100 τόσοι εργαζόμενοι) και τα καταναλωτικά. Μετά τις 15 Φλεβάρη θα ισχύει το κανονιστικό πλαίσιο που θα ψηφίσουμε μέχρι τότε».

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Στη διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών οι δύο πλευρές έκλεισαν πολύ γρήγορα το φορολογικό κομμάτι για τις αγορές με «πλαστικό χρήμα» από το 2016, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τα μέτρα κατά του λαθρεμπορίου.

Συμφώνησαν ακόμα για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, τον ΑΔΜΗΕ και το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο που θα εφαρμοστεί από το καινούργιο έτος.

Αυξήσεις μισθών διαφορετικών ταχυτήτων προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Ολόκληρο το σχέδιο νόμου 


Πηγή: efsyn.gr