Γαλλία: Καμία περιφέρεια στη Λεπέν, τρίτη η ακροδεξιά - Ειδήσεις Pancreta

Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών έχει παραδοσιακά λειτουργήσει ως «φρένο» στην πορεία της γαλλικής ακροδεξιάς, γεγονός που επιβεβαιώνεται στην κάλπη της Κυριακής με την Μαρίν Λεπέν να αποτυγχάνει να «υπογράψει» την ιστορική κατάκτηση περιφέρειας από το Εθνικό Μέτωπο.

Χάνει και τις τρεις περιφέρειες-διακηρυγμένους στόχους, ενώ το Εθνικό Μέτωπο πέφτει σε εθνικό επίπεδο τρίτο μετά τους Ρεπουμπλικανούς του Νικολά Σαρκοζί και τους Σοσιαλιστές.

Με την απόσυρση υποψηφίων του και την έκκληση προς τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στρατηγικά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έβαλε «ταφόπλακα» στην επιδίωξη της Λεπέν να περάσει για πρώτη φορά γαλλική περιφέρεια στα χέρια του Εθνικού Μέτωπου. Στάση, την οποία δεν ακολούθησαν οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοΙ και αναδεικνύονται νικητές των εκλογών.

Παρά την επίδοση-σοκ της περασμένης εβδομάδας, το Εθνικό Μέτωπο δεν κατάφερε να επικρατήσει σε καμία από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες που στόχευε και η Μαρίν Λεπέν χάνει τη νίκη που ήθελε να χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για την προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2017.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου υπέστη βαριά ήττα στο βορρά από τον συντηρητικό αντίπαλό της, η ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ηττήθηκε στο νότο και ο Φλοριάν Φιλιπό, υπεύθυνος στρατηγικής του κόμματος, στα ανατολικά, όπως καταδεικνύουν τα exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί τους συγκέντρωσαν ποσοστό 57,5% των ψήφων στο βορρά όπου η Μαρίν Λεπέν έλαβε ποσοστό 42,5%, κατέδειξε το exit poll της Ifop Fiducial για λογαριασμό του Paris Match και Sud Radio.

Στα νοτιοανατολικά, όπου η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ηγείτο του ψηφοδελτίου, οι συντηρητικοί έλαβαν 54,5% και το Εθνικό Μέτωπο 45,5%.

Η συμμετοχή και στις δύο περιφέρειες ανήλθε άνω του 61%, πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, όπως δείχνει η δημοσκόπηση.

Στην ανατολικά, όπου οι Σοσιαλιστές δεν αποσύρθηκαν από την κούρσα, η κεντροδεξιά συγκέντρωσε ποσοστό 48,4% έναντι του Εθνικού Μετώπου με ποσοστό 36,4%, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του TNS Sofres-One Point.


Πηγή: tovima