Το μεγάλο στοίχημα των συνεταιριστικών τραπεζών - Ειδήσεις Pancreta

Η πορεία των συνεταιριστικών Τραπεζών Παγκρήτια και Πελοποννήσου βρίσκεται στα χέρια των μικρών μετόχων.

Απολυτως ασφαλείς είναι οι καταθέσεις τόσο στην Παγκρήτια Τράπεζα όσο και στην Τράπεζα Πελοποννήσου

Αρκεί να συμμετάσχουν με ένα μικρό ποσό στις αυξήσεις κεφαλαίου τους που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι δύο τράπεζες θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και φερέγγυες ώστε να συνεχίσουν να στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες.

Την ίδια ώρα, με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής (υπερκαλύφθηκε αντλώντας 597,3 εκατ. ευρώ) και των συνεταιριστικών Χανίων (23 εκατ. ευρώ) και Ηπείρου (7 εκατ. ευρώ), οι οποίες συνεχίζουν την αυτόνομη πορεία τους.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που οι δύο τράπεζες δεν βρουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, οι καταθέσεις των αποταμιευτών είναι απολύτως ασφαλείς και εγγυημένες.

Σημειώνουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτεύουσα τη διαδικασία, έχει δώσει άτυπη παράταση μίας εβδομάδας -μέχρι την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου-, προκειμένου η Παγκρήτια και η Πελοποννήσου να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια από την αγορά.

Συγκεκριμένα η Παγκρήτια Τράπεζα χρειάζεται συνολικά ποσό ύψους 60 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πελοποννήσου 17,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Παγκρήτια Τράπεζα έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσό, ωστόσο υπολείπονται ακόμα κεφάλαια περίπου 40 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι αν συμμετάσχουν στην αύξηση οι 90.000 μικρομεριδιούχοι με ποσό 500 ευρώ, τότε η τράπεζα διασώζεται, είναι φερέγγυα και θα συνεχίσει να στηρίζει την τοπική κοινωνία και οικονομία. Να σημειωθεί όμως ότι στην περίπτωση της Τράπεζας Πελοποννήσου, η οποία αναζητά ποσό περί τα 15 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχει κινητικότητα εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας.

Τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο «Εθνος» ότι είναι κομβικός και καθοριστικός ο ρόλος των μικρομεριδιούχων στη συγκεκριμένη ανακεφαλαιοποίηση, καθώς αν κινητοποιηθούν οι «μικροί», θα δώσουν σήμα στην αγορά και θα συμπαρασύρουν και θεσμικούς επενδυτές να συμμετάσχουν στην αύξηση.

Τα στοιχεία
Οπως σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές αλλά και όπως προκύπτει από τα νούμερα, αν ο κάθε μικρομέτοχος εισφέρει ποσό 500 ευρώ, τότε υπερκαλύπτονται τα κεφάλαια που απαιτούνται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε «ανοικτή» γραμμή με όλες τις τράπεζες, ώστε στο σύντομο διάστημα που απομένει (5 μέρες) να καταφέρουν να καλύψουν τα κεφάλαια και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες και φερέγγυες.

«Οι καταθέσεις στις δύο τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς», ανέφεραν στο «Εθνος» οι ίδιες πηγές, απαντώντας στο ερώτημα τι θα συμβεί αν δεν βρεθούν τα κεφάλαια, και μάλιστα συμπλήρωναν πως η ΤτΕ λαμβάνει μέριμνα και για τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς οι δύο τράπεζες απασχολούν συνολικά περί τους 600 εργαζομένους.

Σε περίπτωση που μέχρι την Παρασκευή δεν βρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια, οι τράπεζες θα «σπάσουν» σε «καλή» και «κακή». Το καλό κομμάτι -που περιλαμβάνει τις καταθέσεις και τα ενήμερα δάνεια- θα περάσει σε κάποια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ το «κακό» κομμάτι θα μπει σε διαδικασία εκκαθάρισης. Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν πως οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον για την απόκτηση της Παγκρήτιας και της Τράπεζας Πελοποννήσου.

Εφη Καραγιώργου


Πηγή: ethnos