Με απόφαση Τσακαλώτου η εξαίρεση 2.330 ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από το Υπερταμείο - Ειδήσεις Pancreta
Μετά το ΦΕΚ του ΚΥΣΟΙΠ, έρχεται το ΦΕΚ του ΥΠΟΙΚ για την εξαίρεση 2330 ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από τη μακριά λίστα του Υπερταμείου.
 

Δημοσιεύτηκε χτες (21/1/19) και στην Εφημερίδα τη Κυβέρνησης το πολυαναμνόμενεο ΦΕΚ ανάκλησης της μεταβίβασης 2330 ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, από τα 10119 που είχαν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ, βάσει του άρθρου 196 του ν.4389/2016, με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ως συνέχεια της εξουσιοδότησης που έλαβε για αυτή την πράξη με ΦΕΚ από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ ) την ίδια ημέρα (21/1/19).

Ένα από τα σοβαρότερα πολιτικά θρίλερ των τελευταίων χρόνων, με επίδικο την ιδιοκτησία και διαχείριση της Κνωσσού, των Αιγών (Βεργίνα), του Προϊστορικού Ακρωτηριού της Θήρας, του Λευκού Πύργου, εκατοντάδων βυζαντινών, ενετικών και οθωμανικών μνημείων φαίνεται πως λήγει αισίως, παρότι με καθυστέρηση 4 μηνών, από την ώρα που έγινε γνωστή η μεταβίβαση και ξέσπασε ο θόρυβος.

Σήμερα μάλιστα η υπουργός Πολιτισμού αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα –επίσης με αδικαιολόγητη καθυστέρηση- την πλήρη λίστα με τα 2330 ακίνητα, που ταύτισε το Υπουργείο Πολιτισμού το Νοέμβριο. Λίστα που μεταβιβάστηκε στο ΥΠΟΙΚ για να προβεί στις εξαιρέσεις.

Το επίδικο της υπόθεσης ήταν και παραμένει, μέχρι να δούμε τι ακριβώς προβλέπει το ΦΕΚ του ΥΠΟΙΚ, η διαχείριση για 99 έτη των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, απαλλοτριωμένων οικοπέδων όπου διενεργούνται ανασκαφές, αρχαιολογικών μουσείων και αποθηκών αρχαιοτήτων.

Πρέπει, με άλλα λόγια, να διευκρινιστεί αν το ΦΕΚ Τσακαλώτου, που είναι και το εφαρμόσιμο,οριστικά κλείνει την κερπόρτα στην εμπορική εκμετάλλευση των αρχαιολογικού ενιαφέροντος ακινήτων στο Υπερταμείο, χωρίς να αφήνει παραθυράκια, κάτι για το οποίο το Υπερταμείο, να σημειωθεί, είχε αντιδράσει, παρεμβαίνοντας στο ΣτΕ και ζητώντας προκλητικά να μην γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης της μεταβίβασης που είχαν καταθέσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι δήμαρχοι Πατρέων και Σπάρτης.

Ιωάννα Κλεφτογιάννη

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr