Την Πέμπτη η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Ειδήσεις Pancreta

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να διαρκέσει δύο μέρες (σήμερα και αύριο) η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και άλλες δύο μέρες στην Ολομέλεια.

Έτσι η συμφωνία θα έρθει στην Ολομέλεια την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Οι συνεδριάσεις θα ανοίγουν στις 10:00 το πρωί και θα κλείνουν στις 02:00 τα ξημερώματα.

Ποιοι βουλευτές θα συμμετέχουν στην Επιτροπή

Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά, δεν έχει αποστείλει ακόμη στον πρόεδρο της Βουλής την επιστολή με την οποία θέτει εκτός Κ.Ο. τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, γεγονός που θα ενεργοποιούσε διαδικασία αλλαγών στη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής 'Άμυνας.

Προς το παρόν στην Επιτροπή μετέχουν δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, ο Δημήτρης Καμμένος και ο Σπύρος Δανέλλης.

Ο κ. Δανέλλης, μετά τη διαγραφή του από την Κ.Ο. του Ποταμιού, δεν μετείχε σε καμία επιτροπή και έτσι επέλεξε να συμμετάσχει στην Επιτροπή Εξωτερικών και 'Άμυνας.

Η τοποθέτησή του έγινε με βάση το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ.5 του Κανονισμού.

Το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «ο πρόεδρoς της Boυλής συγκρoτεί τις επιτρoπές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και των ανεξαρτήτων, με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων τoυ άρθρoυ 29 παρ. 5 τoυ Kανoνισμoύ» και ότι «για να εξασφαλίζεται η συμμετoχή όλων των βoυλευτών και να διατηρείται η κατ' αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».

Την Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ. θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του κόμματος Π. Καμμένος ως αντικαταστάτης του Κωνσταντίνου Κατσίκη, σε εφαρμογή του άρθρου 35 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι

«1. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ παραιτoύνται από αυτές αντικαθίστανται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας. 2. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ απoυσιάζoυν ή κωλύoνται για oπoιoνδήπoτε λόγo να ασκήσoυν τα καθήκoντά τoυς αναπληρώνoνται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας. 3. Tις αντικαταστάσεις και τις αναπληρώσεις των μελών των διαρκών επιτρoπών ενεργεί o πρόεδρoς της Boυλής με απoφάσεις πoυ εκδίδει ύστερα από πρόταση τoυ πρoέδρoυ της oικείας Koινoβoυλευτικής Oμάδας ή τoυ εξoυσιoδoτημένoυ αναπληρωτή τoυ».

Ομιλητές όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ.

«Όλοι βουλευτές της Ν.Δ. θα εγγραφούν ως ομιλητές στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών», σύμφωνα με πηγές από την Πειραιώς.

«Η Ν.Δ. θα ζητήσει να μεταδοθεί live η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας», πρόσθεσαν οι ίδιε πηγές και σημείωσαν πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή διαδικασία που προσδιορίζει ότι μπορεί να απαιτηθεί μόνο μία ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής και μία ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια, διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί σε κυρώσεις συμβάσεων.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr