«Μακεδονικό» συλλαλητήριο στην Αθήνα - Εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονταν σε όλη τη διάρκεια του συλλαλητηρίου (Photos) - Ειδήσεις Pancreta

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονταν σε όλη τη διάρκεια του συλλαλητηρίου κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, μπροστά στη Βουλή, όπου ομάδα περίπου 200 χρυσαυγιτών και ακροδεξιών έκαναν συνεχείς "εφόδους" από τρία σημεία, την γωνία λεωφόρου Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη και από την πλευρά του πάρκινγκ, στην Αμαλίας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απωθούσαν διαρκώς με ρίψη χημικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, έχουν τραυματιστεί 10 αστυνομικοί και πολίτες.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια.

Στις 17:40 ομάδες των ΜΑΤ απώθησαν όσο κόσμο είχε μείνει στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη και έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, κατά ακροδεξιών που απαντούσαν με ρίψη πετρών και αντικειμένων

Κόσμος που εγκλωβίστηκε στην ένταση, πανικοβλήθηκε.

 Στις 17:37, δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τον κόσμο που είχε απομείνει στην πλατεία, προς τις οδούς Μητροπόλεως, Ερμού και Καραγιώργη Σερβίας. Η ατμόσφαιρα είχε γίνει ήδη ιδιαίτερα αποπνικτική, με αποτέλεσμα ο όγκος του συλλαλητηρίου να έχει αραιώσει αισθητά.

Γύρω στις 17:30, η ατμόσφαιρα σε όλην σχεδόν την έκταση της πλατείας Συντάγματος ήταν αποπνικτική με αποτέλεσμα ο κόσμος να απομακρύνεται μέσω της Μητροπόλεως και των γύρω δρόμων

Τρεις ώρες από την έναρξη του συλλαλητηρίου, ο κόσμος είχε αραιώσει λόγω των επεισοδίων, ωστόσο ο κύριος όγκος παρέμενε.

Περίπου τότε, σταμάτησαν και οι ομιλίες από τα μικρόφωνα.

Νωρίτερα, είχαν προαναγγελθεί μηνύσεις για τη ρίψη χημικών, ενώ δίνονταν οδηγίες προς τον κόσμο για το πώς να κινηθεί με ασφάλεια. Επίσης, έγιναν εκκλήσεις προς την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, να παρέμβει.

Ομιλητές ζήτησαν επίσης και την παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Εκτιμήσεις για τη συμμετοχή

Όσον αφορά τον όγκο του συλλαλητηρίου, η ΓΑΔΑ εκτίμησε πως συγκεντρώθηκαν 60.000, ενώ οι οργανωτές έκαναν λόγο για 2 εκατομμύρια κόσμο.

Σύμφωνα με την ΓΑΔΑ, έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα 2 από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

Πώς ξεκίνησε η ένταση

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι.

Λίγο αργότερα, άρχισαν να σημειώνονται επεισόδια, που γρήγορα έλαβαν μεγάλες διαστάσεις.

Αρχικά, κάποιοι διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής και η αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Επίσης, κάποιοι διαδηλωτές ακούστηκε να φωνάζουν το σύνθημα: "Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς".

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Nooz, τα επεισόδια επεκτάθηκαν στη διασταύρωση της λεωφόρου Αμαλίας με Β. Σοφίας, με αποτέλεσμα να πέσουν πολλά χημικά.

Να σημειωθεί ότι στο πλήθος βρίσκονταν αρκετοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Οι ακροδεξιοί, από την πλευρά τους, προχώρησαν σε ρίψεις πυροτεχνημάτων ευθείας βολής.

Ομιλητές

Ομιλίες απήθυναν η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου, ο απόστρατος αξιωματικός Φραγκούλης Φράγκος κ.α.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης καθώς και ο δήμαρχος Άργους, Δημήτρης Καμπόσος.

Ο κ. Πατούλης, είπε πως "πρέπει να σεβαστούν όλοι τις γενιές που μεγάλωσαν την Ελλάδα, με αίμα, πόνο και θυσίες", καθώς και ότι "η τοπική αυτοδιοίκηση, μίλησε κι είπε «η Μακεδονία είναι μία κι είναι ελληνική». Στη συντριπτική μας πλειοψηφία δεν είμαστε ακραίοι, ούτε φανατικοί, είμαστε πατριώτες, και ναι αγαπάμε την πατρίδα μας, αγαπάμε την ψυχή του Έλληνα".

"Έλληνες μην σκύβετε το κεφάλι. Δεν παραδίδουμε ούτε μια σπιθαμή γης από την πατρίδα", τόνισε ο δήμαρχος Άργους.

Βροχή από χημικά

Καρέ-καρέ το συλλαλητήριο

Φωτορεπορτάζ: Λουκάς Βελιδάκης


Πηγή: nooz.gr