«Ανοίγει ένας νέος, αισιόδοξος κύκλος» - Ειδήσεις Pancreta

Την κοινή τους πεποίθηση ότι έκλεισε ένας κύκλος για την ελληνική οικονομία και ανοίγει ένας άλλος πιο αισιόδοξος, καθώς και για την ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων εξέφρασαν κατά τις κοινές τους δηλώσεις Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις κοινές τους ανησυχίες για την άνοδο του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε επίσης τη στήριξή της προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, στέλνοντας επίσης μήνυμα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικά οι κοινές δηλώσεις:

«Κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει ένας πιο αισιόδοξος»

Τη διαφορά της σημερινής κατάστασης με την προ πενταετίας επίσκεψη της καγκελαρίου κατέγραψε ο πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους.

«Τότε η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας, με την οικονομία να παραπαίει, με την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά, το κοινωνικό κράτος παράλυτο και καμία ελπίδα ανάκαμψης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε «ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που πολλές φορές ήταν ακατανόητα από τους πολίτες, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά».

«Είμαστε σε μια τελείως διαφορετική φάση. Εξερχόμαστε από την κρίση με σοβαρές πληγές που επουλώνουμε σταδιακά, κρατώντας την κοινωνία όρθια. Η Ελλάδα του 2019 αφήνει πίσω αυτή την εποχή» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε ότι «Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν, υπήρξαν δύσκολες στιγμές. Θυμίζω ότι το πιο σημαντικό ήταν να καταπολεμήσουμε στερεότυπα και από τις δύο πλευρές. Του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα».

Να ορθώσουμε ανάστημα κατά της ακροδεξιάς

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις «φυγόκεντρες δυνάμεις που προτάσσουν τον εθνικισμό και τον ρατσισμό». 

«Έχουμε το θάρρος να λέμε όχι στις φωνές μισαλλοδοξίας και στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Κοινή διαπίστωση είναι ότι ο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι η ανάδειξη των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που την απειλούν». 

«Επεσήμανα τον ρόλο που παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές στο φαινόμενο αυτό, αλλά και την ανάγκη να απαντηθεί αυτή η πρόκληση με την οικοδόμηση μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρώπη» είπε με νόημα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο για τα Βαλκάνια και για τη σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης.

ΕUROKINISSI
 

«Μοντέλο» η Συμφωνία των Πρεσπών

«Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις - χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και εκτενή αναφορά στις σχέσεις με την Τουρκία σημειώνοντας ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας, αλλά υπογραμμίζοντας ότι «οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε περιβάλλον έντασης, ιδίως σε μια περίοδο όπου υπάρχει έντονη κινητικότητα και δημιουργείται ένας νέος ενεργειακός χάρτης και που θα πρέπει όλοι να τηρούν απαρέγκλιτα το διεθνές δίκαιο.

Ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση

Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό σημειώνοντας «συμφωνήσαμε με την κ. Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος. Μιας πολιτικής που να συμπεριλαμβάνει πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων της Ε.Ε. με χώρες προέλευσης και διέλευσης»

Ενημέρωσε, ακόμη, ότι μίλησε στη Γερμανίδα καγκελάριο για τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και τον ανθρωπισμό που επέδειξε στο προσφυγικό, παρά τις οικονομικές του δυσκολίες και, ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την καγκελάριο για τον καθοριστικό ρόλο που επέδειξε η ίδια κατά την προσφυγική κρίση.

«Ασφαλώς δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες μεταξύ των δύο χωρών και τις απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας έχει αφήσει η Ιστορία, όπως οι αποζημιώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο» είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2020.

Μέρκελ: Αποφασιστικό βήμα για όλη την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών

Συγχαρητήρια προς τον Αλέξη Τσίπρα για την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για τη θετική πορεία της οικονομίας εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Πράγματι κλείνει ένας κύκλος» είπε η Άνγκελα Μέρκελ παίρνοντας πάσα από την προηγούμενη δήλωση του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας το πόσο διαφορετική ήταν η κατάσταση όταν πήγε στο Βερολίνο για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είχαμε εντελώς διαφορετικά σημεία αναφοράς» είπε και τόνισε πως «αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας», έχοντας κατά νου την εξεύρεση λύσης.

Ειδικά για την κατάσταση στην οικονομία, λίγους μήνες μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε: «χαίρομαι που η κατάσταση έχει αλλάξει», κάνοντας ειδική αναφορά στη μείωση της ανεργίας. Γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο μέσα από τα προγράμματα, είπε αναφερόμενη σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Όπως είπε ωστόσο: «Δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης».

«Η ανεργία έχει μειωθεί και θα προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους» πρόσθεσε.

EUROKINISSI
 

Ακολούθως αναφέρθηκε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, λέγοντας πως «έχουμε εντατικοποιήσει πολύ τις διμερείς μας σχέσεις» και ότι «αυτό συνάγεται και από τις συναντήσεις των προέδρων της Δημοκρατίας».

Εξάλλου ανέφερε πως «είναι γνωστό ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος στην Ελλάδα», σημειώνοντας ότι με τα 4 εκατ. τουριστών μόνο φέτος δημιουργείται ένας πολύ ισχυρός δεσμός. Επίσης αναφέρθηκε στο πόσοι πολλοί Γερμανοί ζουν στην Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε αναφορά και στο προσφυγικό, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα επλήγη σε μια περίοδο που είχε ήδη τεράστια προβλήματα». Επίσης αναφέρθηκε στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία λέγοντας πως «σκοπεύουμε να στηρίξουμε την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας».

Ακολούθως έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία εξήρε τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιφέρεια.

«Νομίζω πως πρόκειται για ένα έργο που για όλους εμάς δημιουργείται σαφήνεια και δίνει τη δυνατότητα στην Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.» είπε και πρόσθεσε πως είναι επίσης καλό και για την Ελλάδα αλλά και για «να ολοκληρώσουμε τη στρατηγική μας ενότητα».

«Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γι' αυτό το τόσο αποφασιστικό βήμα από το οποίο δεν θα ωφεληθούν μόνο η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ αλλά όλη η Ευρώπη», τόνισε.

Μιλώντας για τις προσεχείς ευρωεκλογές είπε ότι παρότι θα έχουμε διαφορετικά προγράμματα, «μας συνδέουν κοινές βάσεις», αναφερόμενη στη συνεργασία για θέματα δημοκρατίας και ένα καλύτερο αποτέλεσμα απέναντι στους εθνικισμούς.

Οι δηλώσεις στο Μαξίμου

Το αεροπλάνο που μετέφερε την Άνγκελα Μέρκελ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγα λεπτά μετά τις πέντε το απόγευμα. Ακολούθως, η «ισχυρή κυρία» της Ευρώπης μετέβη απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου, για την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. «Σήμερα έρχεστε σε μία διαφορετική Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος την Γερμανίδα καγκελάριο.

«Είχατε έρθει στην Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια μεσούσης της κρίσης. Πιστεύω ότι σήμερα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος την Άνγκελα Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η Ελλάδα μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης. Περάσαμε δυσκολίες, περάσαμε και από κοινού δύσκολες στιγμές, αντιθέσεις, συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις. Όμως καταφέραμε να βρούμε μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς λύσεις για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει: «Είμαστε σε θέση να πούμε ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή και να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση. Η Ελλάδα πιστεύω ότι σιγά σιγά βγαίνει από την κρίση και μετατρέπεται από μέρος της κρίσης και μέρος της λύσης».

«Έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι. Παρά το ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις πιστεύω ότι έχουμε έναν κοινό κίνδυνο μπροστά μας. Την άνοδο της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακοδρξιάς και άλλων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Από την πλευρά της η καγκελάριος ευχαρίστησε την Ελλάδα για τα όσα έχει κάνει παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τα σκληρά μέτρα και για τα όσα συνεχίσει να προσφέρει στην Ε.Ε..

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr