Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ: Νέοι ύποπτοι φάκελοι σε επτά πανεπιστήμια - Ειδήσεις Pancreta

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ από χθες, Τετάρτη λόγω των μαζικών αποστολών «ύποπτων» φακέλων» που στάλθηκαν σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. 

 

Μετά τον ύποπτο φάκελο που στάθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εντοπίστηκαν πέντε ακόμα φάκελοι σε Αθήνα (Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, και ΑΣΠΕΤΕ -πρώην ΣΕΛΕΤΕ- στο Ηράκλειο), Χανιά, Βόλο και Κέρκυρα, ενώ ένας ακόμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής φαίνεται πως είχε φτάσει πριν από μερικές μέρες.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11:00 το πρωί ένας φάκελος «ύποπτης τοξικότητας» εντοπίστηκε στο ταχυδρομείο Κέρκυρας. Η περιοχή έχει αποκλειστεί εσωτερικά στο χώρο του ταχυδρομείου, αλλά και εξωτερικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, όσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο, αναμένεται να μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ, ενώ ο φάκελος «ύποπτης τοξικότητας», που δεν έχει ανοιχτεί ακόμη, φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τον ύποπτο «φάκελο» αναμένεται να μεταφέρει ειδική ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, που είναι εφοδιασμένη με ειδικές στολές, σε ασφαλή χώρο.

Έναν ακόμη «ύποπτο» φάκελο που εστάλη από την Ινδία παρέλαβε το απόγευμα της Τετάρτης μέσω των ΕΛΤΑ το Πολυτεχνείο Κρήτης. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Μιχάλη Λαγουδάκη, ο φάκελος περιείχε φυλλάδιο στην αραβική γλώσσα και παραδόθηκε από υπάλληλο του Ιδρύματος, ο οποίος νωρίτερα τον είχε παραλάβει με την αλληλογραφία των ΕΛΤΑ στη Γραμματεία της πρυτανείας.

Ο φάκελος που παρέλαβε το Πολυτεχνείο ήταν σκισμένος σε ορισμένα σημεία, έφερε πλέγμα ενίσχυσης και ήταν άσπρου και πράσινου χρώματος.

Οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου αρχικά δεν αξιολόγησαν την αποστολή του φακέλου, ωστόσο σήμερα το πρωί όταν και έγινε γνωστή η αποστολή ύποπτου φακέλου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές των Χανίων οι οποίες και παρέλαβαν το φάκελο.

Επίσης αναμένεται να ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος στον φάκελο που εντοπίστηκε στην ΑΣΠΕΤΕ, προκειμένου να παραληφθεί και αυτός. Οι φάκελοι στο Βόλο και στην Κέρκυρα (ο τελευταίος βρέθηκε στα ΕΛΤΑ) δεν ακόμα παραληφθεί.

Όλοι οι «ύποπτοι» φάκελοι έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και σύμφωνα με πληροφορίες όλοι εμφανίζουν ως αποστολέα έναν Ινδό, άγνωστο αν πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο ή όχι. Ο φάκελος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνοδευόταν από ένα σημείωμα με τη φράση: «η νίκη θα είναι του Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους».

Όλοι οι φάκελοι απευθύνονταν στις πρυτανικές αρχές και έχουν ταχυδρομηθεί στο διάστημα από τα μέσα Νοεμβρίου έως και λίγο μετά τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι φάκελοι που παραλαμβάνονται από τους πυροσβέστες μεταφέρονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους για εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς περιέχουν και αν σε κάποιους υπάρχει σκόνη όπως στη Μυτιλήνη.

Πάντως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, από τον μέχρι στιγμής έλεγχο στον φάκελο της Μυτιλήνης, που έφτασε στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, δεν προκύπτει κάτι επικίνδυνο, ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη μεταξύ όλων των αρμοδίων στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και άλλων φορέων για το θέμα και παράλληλα έχουν ενημερωθεί και τα πανεπιστημιακά ισδρύματα και τα καταστήματα ΕΛΤΑ, αν βρεθούν άλλοι τέτοιοι φάκελοι να ειδοποιήσουν τις αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη εντοπίστηκε φάκελος με ύποπτη σκόνη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Ο φάκελος εστάλη στη Μυτιλήνη από την Ινδία με το ταχυδρομείο και είχε αποδέκτη την πρύτανη του Πανεπιστημίου, Χρυσή Βιτζιλάκη. Όπως έγινε γνωστό, με το άνοιγμα του φακέλου, κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη, τα οποία από χθες το βράδυ κιόλας είχαν υποχωρήσει. Οι ίδιοι ωστόσο παραμένουν στο νοσοκομείο σε απομόνωση μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα σχετικά με το περιεχόμενο των φακέλων από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr