Τσίπρας: Αν αποσύρει την εμπιστοσύνη του ο Καμμένος θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης - Ειδήσεις Pancreta

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Open TV, και ερωτηθείς για το τι θα κάνει σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως δεν πιστεύει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, αλλά θα εκφράσει δημόσια, όπως δικαιούται, την αντίθεσή του με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μιλώντας μάλιστα για τον Πάνο Καμμένο είπε πως «ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας» και πως «αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει». Σημείωσε πως μέχρι τώρα έχει δηλώσει πως δεν θα επιθυμεί να ανατρέψει την κυβέρνηση. «Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω», τόνισε. 

Ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν δεν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αλλάξει τη στάση του και αποσύρει την εμπιστοσύνη του, τότε ο πρωθυπουργός απάντησε πως προφανώς θα προσφύγει στη Βουλή και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πριν κατατεθεί προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών. «Θα μετρηθούμε στη Βουλή», είπε, ωστόσο επανέλαβε την εκτίμησή του ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη, διότι δεν θα θελήσει να ρίξει νερό στον μύλο της Ν.Δ και του κ. Μητσοτάκη.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η χώρα δεν θα κινηθεί σε τέτοιες διαδικασίες, ότι θα πάμε στη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί ο εταίρος μου δεν θα επιλέξει να διευκολύνει σχέδια πολιτικών αντιπάλων μου. Λέω όμως ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. «Πιστεύω ότι θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης», επανέλαβε. Ο πρωθυπουργός είχε σημειώσει νωρίτερα πως οι «εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, αυτός είναι ο στόχος μου, αυτή είναι η στοχοπροσήλωσή μου. Σε πείσμα πολλών αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που το Σύνταγμα της δίνει τη δυνατότητα να κυβερνά».

Ερωτηθείς για την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «η λύση του Μακεδονικού είναι μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι τώρα θητείας του». Όπως είπε το ονοματολογικό ήταν θέμα άλυτο εδώ και 27 χρόνια εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων που αποτελούσε και βαρίδι για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Σημείωσε ότι αν η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση είναι το σημαντικότερο επίτευγμα, η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας είναι το δεύτερο.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος η Συμφωνία να ανατραπεί από μια νέα κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αν υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφκσι, να αλλάξει. Παράλληλα η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοικτό μέτωπο με τη γειτονική χώρα και να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα».

Όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει ζήτημα γλώσσας και εθνότητας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως πρόκειται για δύο ανύπαρκτα θέματα που αναδείχθηκε από την ανάγκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαφοροποιηθεί και να αναζητήσει πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη. «Το μόνο που υπάρχει είναι επιθυμία του Μητσοτάκη να βρίσκει προσχήματα για να διαφοροποιηθεί και να κερδοσκοπίσει πολιτικά. Κι αν θέλετε, αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος, αλλά όχι στα εθνικά θέματα», υπογράμμισε. 

Συνεχίζοντας ανέφερε πως ο ίδιος «δεν βλέπει τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις, αλλά μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, των μεγάλων οφελημάτων που θα έχει η χώρα από ένα θέμα που λιμνάζει για 26 χρόνια». «Όταν πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε η συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλέψει την κυβέρνηση να ακολουθήσει την εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί το 2007. Όταν είδε ότι αυτή τη γραμμή που ακολουθούμε, τότε άλλαζε θέση», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ερωθείς γιατί δεν προηγήθηκε μια συνάντηση με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με το Μακεδονικό, επισήμανε ότι κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του τους αρχηγούς των κομμάτων. «Περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος», σχολίασε. Μίλησε για διαρκή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρίσκει προφάσεις εν αμαρτίαις, με τα επιχειρήματα που κάθε φορά προέβαλε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. «Όταν είδε ότι δεν είχαμε αφήσει καμία λεπτομέρεια ανοικτή, μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια στον όρο εθνότητας. Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας», σημείωσε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον χρόνο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως όλοι τα γνωρίζουμε όλα πλέον σχετικά με το περιεχόμενο της Συμφωνίας και η δημόσια συζήτηση «έχει εξαντληθεί». «Κανείς βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία. Όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι σε μια ιστορική συμφωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι τα οφέλη από τη Συμφωνία είναι πολύ σημαντικά και γνωστά και ότι η ζημία θα ήταν τεράστια για τη χώρα. «Σε περίπτωση που έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων μετά από μια συνταγματική αναθεώρηση στην οποία η Ελλάδα οδήγησε τη γείτονα, και έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ή μη χάσει κάποιους ψηφοφόρους και επειδή ο κ. Καμμένος μπορεί να έχει κάποια προβλήματα με το εκλογικό του ακροατήριο, η χώρα θα εξευτελιστεί διεθνώς», υπογράμμισε.

Όταν η δημοσιογράφος επέμεινε για τον ακριβή χρόνο που θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχει στόχο και σκοπό άμεσα μόλις ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών στη γειτονική χώρα. Άμεσα, όπως είπε, θα δώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής και στα κόμματα τα αποτελέσματα και αμέσως μετά θα συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής για να κινηθούν οι διαδικασίες. «Μέσα στον Ιανουάριο;», ρωτήθηκε. Προφανώς, απάντησε, προσθέτοντας ότι υπολογίζει πως μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στην Αθήνα.

Πηγή

video από: youtube


Πηγή: pancreta.gr