Συνέντευξη τύπου δόθηκε αργά χθες το απόγευμα σχετικά την φιλοξενία  στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της περιοδικής έκθεσης «Κρήτη: Αναδυόμενες Πόλεις: Άπτερα, Ελεύθερνα, Κνωσός. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

 
 

Οι διοργανωτές αναφέρθηκαν στο εξαιρετικά σημαντικό για την Κρήτη γεγονός, εξηγώντας πως γεννήθηκε ως ιδέα στο πλαίσιο των συναντήσεων για την εξειδίκευση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στο χώρο του Πολιτισμού, μέσα από την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Πόρων της Περιφέρειας Κρήτης για την Προγραμματική Περίοδο 2014−2020 και ειδικά στο κομμάτι του προγράμματος που αφορά την Προστασία και Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τη Συμπλήρωση Αρχαιολογικών Μουσείων και τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις.

Τονίστηκε δε πως έρχεται ως συνέχεια των στοχευμένων παρεμβάσεων που σχεδιάζονται στις τρεις αρχαίες πόλεις, με τις δράσεις και τα έργα για Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Απτέρας-Πολιτιστικές Διαδρομές Ελεύθερνας- Αρχαιολογικός Χώρος Κνωσού.

Η έκθεση περιλαμβάνει 500 περίπου αρχαιότητες από παλαιές και νέες ανασκαφές, ευρήματα κάθε είδους που χρονολογούνται από τα νεολιθικά (7η-6η χιλιετία π.Χ.) έως και τα βυζαντινά χρόνια (8ος αιώνας μ.Χ.) και βγαίνουν, τα περισσότερα, για πρώτη φορά στο φως: αγάλματα, ανάγλυφα, ειδώλια, επιγραφές, αγγεία, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα, νομίσματα και άλλα έργα, από διαφορετικά υλικά: λίθο, μάρμαρο, ασβεστόλιθο, πηλό, μέταλλο (χαλκό, σίδηρο, άργυρο, χρυσό), φαγεντιανή, γυαλί, ελεφαντόδοτο, ημιπολύτιμους λίθους.

Για την έκθεση μίλησαν η Σάντρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο Καθηγητής, Νίκος Σταμπολίδης, Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας ΥΠ.ΠΟ.Α. και ο Δημήτρης Μιχελογιάννης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σημειώνοντας πως η περιοδική έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα εντάσσεται πλήρως σε ένα συνολικό ολοκληρωμένο σχεδιασμό που σχετίζεται με το ιστορικό, πολιτιστικό απόθεμα του νησιού και την ανάδειξη του. Υπογράμμισε δε τη σημασία που έχει η συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, τόσο με το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και με τους τοπικούς φορείς, το επιστημονικό  και το ανθρώπινο δυναμικό της Κρήτης.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι:  Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη ΕΦΑ Χανίων, Δρ. Βάσω Συθιακάκη, Προϊσταμένη ΕΦΑ Ηρακλείου, Αναστασία Τζιγκουνάκη, Προϊσταμένη ΕΦΑ Ρεθύμνου, Δρ. Αθανασία Κάντα, Επίτιμη Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, John Bennet, Διευθυντής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και Δρ. Κων. Χρηστάκης, Επιμελητής του Στρωματογραφικού Μουσείου Κνωσού.

Να σημειωθεί πως είναι πρώτη φορά που τόσα πολλά αρχαία αντικείμενα, προφυλαγμένα και διατηρημένα στις αποθήκες Εφορειών Αρχαιοτήτων και στις προθήκες Μουσείων της Κρήτης, φεύγουν από τον γενέθλιο χώρο, για μια περιοδική έκθεση στην Αθήνα.

Κατερίνα Πολύζου

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr