Στον εισαγγελέα οι 28 συλληφθέντες για τα επεισόδια - Ειδήσεις Pancreta

Σε 66 προσαγωγές προχώρησε συνολικά χθες η αστυνομία για τα επεισόδια μετά την πορεία της Αθήνας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ στη συνέχεια σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 13, από τις οποίες οι 10 αφορούν τη μεσημεριανή πορεία. 

Η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. ήταν έντονη και στις δύο πορείες, με εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ το βράδυ στο Πολυτεχνείο έκαναν την εμφάνισή τους και οι δύο αύρες της ΕΛ.ΑΣ. με το όνομα «Αίαντας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας νεαρός διαδηλωτής τραυματίστηκε από βομβίδα κρότου-λάμψης στην πλατεία Εξαρχείων και μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό». Παράλληλα, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, που διακομίστηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.», σύμφωνα με καταγγελίες, ορισμένες από τις προσαγωγές ήταν εντελώς αναίτιες, ενώ αστυνομικές δυνάμεις εισέρχονταν σε πολυκατοικίες και «επιθεωρούσαν» με φακούς μπαλκόνια στην προσπάθεια εντοπισμού ατόμων που πιθανολογούσαν ότι σχετίζονται με τα επεισόδια. 

Τα επεισόδια σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος κατά την διάρκεια του μαθητικού - φοιτητικού συλλαλητηρίου και το βράδυ σοβαρότερα στην περιοχή των Εξαρχείων. Ομάδες αγνώστων έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιές και έριξαν δεκάδες μολότοφ, πέτρες, καδρόνια και άλλα αντικείμενα κατά αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και κρότου - λάμψης. 

Νωρίτερα εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν ειρηνικά στην πρώτη πορεία και χιλιάδες μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου το απόγευμα για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου.

Ζημιές στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η αστυνομία προχώρησε σε 15 συλλήψεις μετά την προσαγωγή 52 υπόπτων για τα επεισόδια στο κέντρο της πόλης, στο περιθώριο των πορειών

Οι 37 αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους, ενώ για τους υπόλοιπους σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στην περιοχή γύρω από τα Πανεπιστήμια, αλλά ήταν μικρότερης έκτασης σε σχέση με αυτά που ακολούθησαν το βράδυ, όταν επεκτάθηκαν από την Εγνατία προς τη Βόρεια Πύλη της ΔΕΘ και μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ στην οδό Εθνικής Αμύνης.

Ομάδες αγνώστων πέταξαν μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες, μάρμαρα, κι άλλα αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ, που απάντησαν και σε αυτή την περίπτωση με χημικά και βομβίδες κρότου λάμψης

Από τις μολότοφ ξέσπασε φωτιά στο εργοτάξιο του Μετρό στο Συντριβάνι, προκαλώντας ζημιές σε ένα προκάτ κουβούκλιο με το φυλάκιο, τα γραφεία διοίκησης, ενώ στο σημείο επιχείρησε η Πυροσβεστική.

Από την πυρκαγιά κινδύνευσε και το γειτονικό κτίριο του Ασυλου του Παιδιού, όπου κάηκαν δύο δένδρα και μέρος της εξωτερικής τοιχοποιίας.

Την ίδια ώρα σπασμένες τζαμαρίες, ξηλωμένες καρέκλες, κατεστραμμένα γραφεία και υπολογιστές, διαλυμένες κλειδαριές και πόρτες είναι ο πρώτος απολογισμός στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, η οποία είχε καταληφθεί από την προηγούμενη μέρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τραυματίστηκε δημοσιογράφος από πέτρα στο κεφάλι και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της πόλης.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr