Ισχυρός σεισμός στο Ιόνιο - Υλικές ζημιές στη Ζάκυνθο - Ειδήσεις Pancreta

Αισθητή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τα Βαλκάνια, την Ιταλία, αλλά και τη Λιβύη έγινε η ισχυρή σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 2 τη νύχτα της Παρασκευής με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44 χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και εστιακό βάθος  στα 10 χλμ. Η δόνηση είχε αρκετή διάρκεια, ενώ ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί. Υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα σε όλο το νησί. Κλειστά τα σχολεία. 

Οι κάτοικοι, ανάστατοι, βγήκαν στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του νησιού. Έσπασαν τζάμια στις προθήκες καταστημάτων αλλά και παράθυρα σε κατοικίες. Κατολίσθηση σημειώθηκε στην περιοχή Τσιλιβί, ενώ υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στην πόλη της Ζακύνθου, που σταδιακά αποκαθίστανται.

Εκτός τα νησιά του Ιουνίου η ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή στην Αττική, στην Πελοπόννησο, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ καταγράφηκαν πάνω από 50 μετασεισμοί από 3,5 μέχρι 51,1 Ρίχτερ.

Όπως ανακοινώθηκε, λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και οι υπηρεσίες στη Ζάκυνθο, για προληπτικούς λόγους με απόφαση του δημάρχου Παύλου Κολοκοτσά.

Δεν υπάρχουν τραυματίες, εκτεταμένες οι ζημιές 

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζακύνθου Νίκος Τσίπηρας δήλωσε «δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών. 

Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια σε όλο το νησί και κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο, όπως και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου απομακρύνθηκαν όλα τα οχήματα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Ο «Εγκέλαδος» προξένησε σημαντικό πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, καθώς, σύμφωνα με τοπικά μέσα της Ζακύνθου κατέρρευσε ο πύργος στο καστρομοναστήρι στα Στροφάδια.

Τα Στροφάδια είναι δύο μικρά νησιά νότια της Ζακύνθου και στο καστρομοναστήρι, το οποίο φέρεται να έχει χτιστεί τον 13ο αιώνα,  ο θρύλος αναφέρει ότι έζησε και ο Άγιος Διονύσιος.

Σεισμός 6,6 βαθμών σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο κύριος σεισμός είχε μέγεθος 6,6 βαθμών Ρίχτερ, ενώ νωρίτερα στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί δόνηση 5,1 βαθμών και περίπου δεκαπέντε λεπτά μετά τον μεγάλο σεισμό υπήρξε κι άλλη δόνηση, μεγέθους 5,6 βαθμών. 

Σύμφωνα με την Il Messaggero, η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.

Μικρές ζημιές και στην Ηλεία

Μικρές υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί και σε περιοχές της Ηλείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.

Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ζημιές από τον σεισμό.

Δεν αποκλείεται μετασεισμός 5 -5 ,5 Ρίχτερ

«Σιγά- σιγά αποσβένεται το φαινόμενο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, που μεταβαίνει σήμερα στην Ζάκυνθο, επικεφαλής κλιμακίου επιστημόνων. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες, όπως συνηθίζεται στους σεισμούς του Ιονίου.

Την ίδια άποψη εξέφρασε μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ και ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, που έκανε νωρίτερα το πρώτο του σχόλιο μέσω Facebook.

Λίγο αργότερα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μίλησε στο inkefalonia.gr και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. «Το μεγάλο μέγεθος της δόνησης σε συνδυασμό με το μικρό εστιακό βάθος είχε ως αποτέλεσμα ο σεισμός να είναι πολύ αισθητός» είπε.

Πηγή


Πηγή: pancreta