Προσαγωγές και συλλήψεις για τα επεισόδια στο Πάρκο Γεωργιάδη - Ειδήσεις Pancreta

Σε δώδεκα προσαγωγές ατόμων, τα οποία εμπλέκονται στα επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν στο Πάρκο Γεωργιάδη με αφορμή την εκκίνηση των εργασιών ανάπλασης, προχώρησε η αστυνομία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μία προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη ενώ αναζητείται ένα ακόμη άτομο το οποίο συνελήφθη αλλά διέφυγε την ώρα των επεισοδίων, φορώντας μάλιστα τις χειροπέδες.

Οι έντεκα από αυτούς αφέθηκαν χθες το βράδυ ελεύθεροι ενώ ήδη σχηματίζεται δικογραφία για το περιστατικό.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα επεισόδια

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις και τα επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν στο πάρκο Γεωργιάδη, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κάνει λόγο για απαράδεκτη και καταδικαστέα κατάσταση και τονίζει ότι ο τρόπος που επιχειρείται να γίνει η ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη, θέτει εν αμφιβόλω τον χαρακτηρισμό του πάρκου ως αστικό δάσος.

Παράλληλα κάνει λόγο για εμπορευματοποίηση του πάρκου και καλεί τους πολίτες να μην επιτρέψουν την ανάπλαση με αυτούς τους όρους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Απαράδεκτη και καταδικαστέα είναι η κατάσταση που επικράτησε σήμερα το πρωί στο πάρκο Γεωργιάδη. Η δημοτική αρχή με τη συμβολή των ΜΑΤ προσπάθησε να επιβάλει την έναρξη των εργασιών ανάπλασης του πάρκου από τον εργολάβο.  

Όπως έχουμε επισημάνει, πριν ξεκινήσει η ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη, το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι το τι φυτά θα φυτευτούν, ούτε το είδος του κουρέματος των δένδρων. Είναι το αν θα παραμείνει ο χαρακτήρας του ως αστικό δάσος και το αν θα αλλάξουν οι όροι και οι κανόνες χρήσης του ως ανοιχτός χώρος ανάπαυσης, πολιτισμού και αναψυχής για το λαό και τα παιδιά του.

Κρίσιμο ζήτημα επίσης είναι αν θα αυξηθούν οι χώροι πρασίνου, που είναι ελάχιστοι στο Ηράκλειο και οφείλονται στην έλλειψη σχεδίου πόλης, στο ελαχιστότατο προσωπικό στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, στην ανυπαρξία κονδυλίων για απόκτηση ελεύθερων χώρων, στον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, στο σημαντικό περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης που επισύρει τις παραπάνω συνέπειες κλπ.

Όμως η βασικότερη αιτία είναι η εμπορευματοποίηση των πάντων στον καπιταλισμό, άρα και της γης. Γι αυτό δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις καλλιεργούν την αντίληψη ότι ο εργαζόμενος πρέπει να πληρώνει πανάκριβα για να έχει νερό, δένδρο ή φως στο δρόμο, χώρο για να αθληθεί ο ίδιος ή το παιδί του, πάρκο ή ελεύθερο χώρο για αναψυχή και γενικά για ότι κάνει από τότε που θα γεννηθεί μέχρι που να πεθάνει. 

Άρα για να αλλάξει αυτό θα πρέπει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα να τα βάλει με τον πραγματικό ένοχο που είναι όλοι όσοι μετρούν τα πάντα με την κερδοφορία του κεφαλαίου. Να απαιτήσει αποφασιστικά να μην προχωρήσει καμία αλλαγή της χρήσης του πάρκου Γεωργιάδη, καμία εμπορευματοποίηση, να μην επιτραπεί καμία επιχειρηματική δραστηριότητα εντός των χώρων του, να είναι στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, των φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος, των πολιτιστικών συλλόγων κλπ. Μόνο σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλλουν τα όποια έργα βελτίωσης και αναβάθμισης του χαρακτήρα του. 

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στην υπηρεσία πρασίνου και κατ’ επέκταση η γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς το Δήμο. Αυτός ο προσανατολισμός μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη βελτίωση της ποιότητας σε κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων.

Πηγή


Πηγή: pancreta