Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή είχαν χθες το μεσημέρι εκπρόσωποι φορέων και πολίτες από τα μαρτυρικά χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Στη συνάντηση κατατέθηκε εκ νέου το αίτημα ακύρωσης της 8ης Συνόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις αρχές του Νοέμβρη στο Δήμο Χερσονήσου. Εκφράστηκε, δε, η οργή των μαρτυρικών χωριών της Κρήτης για τη φιλοξενία από την Περιφέρεια και το Δήμο Χερσονήσου της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης». Παράλληλα, ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση παγκρήτιας ανοιχτής συνάντησης, το προσεχές Σάββατο 6 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί στην μαρτυρική Καλή Συκιά, αμέσως μετά την επίσημη Τελετή Μνήμης για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα.

Στη συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των μαρτυρικών Δήμων της Κρήτης, των Ενώσεων Θυμάτων, των Αντιστασιακών Οργανώσεων, των Πολιτιστικών και Επιστημονικών Συλλόγων και ενεργοί πολίτες, θα συζητηθούν οι δράσεις και κινητοποιήσεις στην κατεύθυνση της ακύρωσης της Συνέλευσης.

Στη διάρκεια της ενημερωτικής επίσκεψης στην Αντιπεριφερειάρχη,  τονίστηκε ότι ο συγκεκριμένος «θεσμός» είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα, καθώς ανάλογη «Συνέλευση» δεν υπάρχει μεταξύ της Γερμανίας και άλλης χώρας, ούτε βέβαια και μεταξύ της Ελλάδας και άλλης χώρας. Σημειώνεται επίσης ότι μόνο η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να υπάρχει εντεταλμένος Υφυπουργός στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με αρμοδιότητα τα ζητήματα της Ελλάδας, πρακτική που παραπέμπει ευθέως σε αποικιακό καθεστώς.

Τονίστηκε επίσης ότι η «συμφιλίωση» που επιδιώκει η κυβέρνηση της ΟΔΓ είναι ψευδεπίγραφη και ιδιοτελής, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική συμφιλίωση χωρίς Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση. Αντίθετα, η φιλοξενία τέτοιων εκδηλώσεων στη μαρτυρική Μεγαλόνησο έχει ως κύριο σκοπό την αποδυνάμωση της ιστορικής μνήμης και την υπονόμευση της διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Επισημάνθηκε επιπλέον ο κίνδυνος της γερμανικής διείσδυσης και ελέγχου των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του εξειδικευμένου έμψυχου δυναμικού της χώρας μέσω αδιαφανών διαδικασιών και ανταλλαγμάτων.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των μαρτυρικών τόπων της Π.Ε. Ρεθύμνου έκαναν σαφές στην Αντιπεριφερειάρχη ότι θα υπάρξουν μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις εφ’ όσον η Περιφέρεια Κρήτης δεν αναθεωρήσει την απόφασή της να φιλοξενήσει στην Κρήτη την περιβόητη «Ελληνογερμανική Συνέλευση». Από τη μεριά της η κα Λιονή αφού άκουσε προσεκτικά τους εκπροσώπους των φορέων δεσμεύθηκε να μεταφέρει άμεσα στον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο την κραυγή αγωνίας και την έντονη αντίθεσή τους στη διεξαγωγή της.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Βάσω Μπαμιάκη, αφηγήθηκε με γλαφυρό τρόπο την ιστορία των ναζιστικών θηριωδιών και στο χωριό της, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη της εθνικής συσπείρωσης και αξιοπρέπειας γύρω από το θέμα των γερμανικών οφειλών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον παράδοξο θεσμό της… «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» και του συντονιστή της κ. Φούχτελ. Η Γερμανία οφείλει να αποκαταστήσει την εικόνα της υλικά, θεσμικά και ηθικά, τόνισε η κ. Μπαμιάκη.

Η θηριωδίες στην Καλή Συκιά…

6 Οκτωβρίου 1943. Στην Κρήτη ο επιλοχίας Φριτς Σούμπερτ που έχει σχηματίσει ειδική ομάδα κυνηγών με στόχο να χτυπήσει το αντάρτικο στην Κρήτη, φθάνει στο χωριό Καλή Συκιά στο Ρέθυμνο. Ο Σούμπερτ ανακρίνει τους κατοίκους και όταν διαπιστώνει ότι δεν αποσπά πληροφορίες ………. δένει 12 γυναίκες , πυρπολεί κάποια σπίτια και τις πετάει μέσα για να καούν ζωντανές.
Άπίστευτο γεγονός από τα φρικιαστικότερα της ναζιστικής θηριωδίας σημειώθηκε στην Καλή Συκιά. Οι Γερμανοί πήραν πληροφορίες ότι οι κάτοικοι της ειδοποίησαν τον Μπαντουβά για την εμφάνιση του γερμανικού αποσπάσματος που έπαθε πανωλεθρία στη Μάχη του Τσιλίβδικα (Οκτ. 43) και ότι τροφοδοτούσαν την Ομάδα του. Εφάρμοσαν την προσφιλή μέθοδο της ανελέητης εκδίκησης. Στις 6-10-1943 κυκλώθηκε το χωριό, από γερμανικό απόσπασμα με επικεφαλής τον περιβόητο και για τους “Σουμπερίτες” του, σαδιστή και βασανιστή Σούμπερτ. Οι άνδρες εν τω μεταξύ πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν.
Συγκέντρωσαν τις γυναίκες στη βρύση και άρχισαν με την απειλή των πολυβόλων να τις ανακρίνουν. Γιατί έφυγαν και που κρύβονται οι άνδρες τους, γιατί φιλοξενούσαν αντάρτες κ.τ.λ. Όλες τους κοίταζαν με κλειστό το στόμα, με αδιαφορία και αποστροφή. Η απάντηση δόθηκε! Πυρπόλησαν αρχικά τέσσερα σπίτια και μόλις φούντωσαν, πέταξαν μέσα ζωντανές, κι άλλες αφού τις εκτέλεσαν, δώδεκα γυναίκες, από τις οποίες μια οκτώ μηνών έγκυος, και τέσσερις από το Ροδάκινο.
Έχουμε και μια πράξη μεγαλοψυχίας και γιατί να την αποκρύψουμε. Γερμανός στρατιώτης, προτού πετάξει στο φλεγόμενο σπίτι μια μάνα, άρπαξε από την αγκαλιά της το βυζαστάρι της και το πέταξε στο δρόμο και κάποια άλλη, πιο τυχερή από τη μάνα του, το περιμάζεψε και το διέσωσε.
Συνολικά πυρπόλησαν εννιά κατοικίες. Έκαψαν κι ένα υπέργηρο και σκότωσαν άλλους δυο στα γύρω του χωριά. Η Καλή Συκιά είναι η μοναδική περίπτωση σ’ ολόκληρη την Ελλάδα που το μίσος των Γερμανών στράφηκε αποκλειστικά σε γυναίκες και μάλιστα με τόση αγριότητα.
Από το βιββλίο του Σπύρου Μαρνιέρου, Τα Ρεθεμνιώτικα ολοκαυτώματα 1941-1945 Ρέθυμνο 1991,σελ.22-23

Ακούστε τη συνέντευξή της

Στη συνάντηση συμμετείχαν πολίτες και οι παρακάτω εκπρόσωποι φορέων μαρτυρικών τόπων:

• Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Συκιάς Βάσω Μπαμιάκη και η Αντιπρόεδρος Φωτεινή Νικητάκη
• Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης Γιάννης Βαβουράκης
• Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σακτουρίων Γιάννης Χαραλαμπάκης
• Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου και εκπρόσωπος της Ένωσης Πληγέντων Γερμανικής Κατοχής Νομού Ρεθύμνου Γιώργης Σταράκης
• Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγίου Βασιλείου Ηλίας Λουλούδης.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία


Πηγή: ert.gr