Τα βλέμματα στην Ιταλία – Χτύπημα στις αγορές και τις ιταλικές τράπεζες - Ειδήσεις Pancreta

Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ενώ εντείνεται το «ξεπούλημα» στα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας, οδηγώντας τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών σε χαμηλό 19 μηνών. Το ευρώ στις 12 το μεσημέρι υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου. Ο νέος συναγερμός εκ μέρους των επενδυτών σήμανε την επομένη της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία έδωσε «την πρώτη αναμέτρηση» με τους ευρωπαίους εταίρους του μετά τη «νύχτα του 2,4%», που τον έφερε να ενδίδει στις πιέσεις των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Ντι Μάιο και Σαλβίνι, για υπέρβαση πάνω από το όριο του 1,9%. Όριο, που ο ίδιος ο οικονομολόγος-υπουργός είχε χαρακτηρίσει ως ‘κόκκινη γραμμή’, πέραν της οποίας οι αγορές θα αντιδρούσαν.

Προσήλωση στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο από το ιταλικό ραδιόφωνο ο Λουΐτζι Ντι Μάιο κατηγόρησε τη Γαλλία και τη Γερμανία ότι «θέλουν να πέσει η ιταλική κυβέρνηση» και προειδοποίησε: «Δεν κάνουμε πίσω από αυτό το 2,4% (του ΑΕΠ). Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό». Την ίδια ώρα, ο έτερος αντιπρόεδρος Ματέο Σαλβίνι προειδοποιούσε ότι η Ρώμη θα ζητήσει «αποζημίωση από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών που σκόπιμα αναστατώνουν τις αγορές.»

«Η Ιταλία θα ήταν καλύτερα εκτός ευρωζώνης»

Οι ιταλικές τράπεζες σημείωσαν βουτιά 2,8% αφού ο Κλαούντιο Μπόργκι, επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού του ιταλικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι «η Ιταλία θα ήταν καλύτερα εκτός ευρωζώνης.» Ακολούθησε πάντως αναδίπλωση, καθώς ο Μπόργκι διευκρίνισε ότι «η έξοδος από το ευρώ δεν είναι στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για κάτι τέτοιο».

«Οι ίδιοι οι Ιταλοί είναι πολύ δεμένοι με το ευρώ διότι γνωρίζουν ότι τους προστατεύει. Ας μην τροφοδοτούμε, λοιπόν, κάποιες φήμες, κάποιες σκέψεις που είναι πραγματικά ανάρμοστες», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας στα σχόλια Ιταλού βουλευτή.

«Αν η Ιταλία θέλει μια περαιτέρω, ιδιαίτερη μεταχείριση, αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρώ. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποιώντας την Ιταλία να μην προχωρήσει με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο επικρίνεται από τις Βρυξέλλες επειδή θεωρείται ασύμβατο με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Δεν θα υπάρξει φινάλε του ευρώ»

Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «δεν θα υπάρξει κανένα τέλος του Ευρώ. Εγώ δεν μίλησα με τον Γιούνκερ, αλλά συνομίλησα με τον Μοσκοβισί και τον Ντομπρόβσκις. Θα είναι μια ιδέα του Γιούνκερ».

«Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας θα πρέπει να διαμορφωθεί πολύ κάτω από το 2% της αναλογίας χρέους-ΑΕΠ , εάν η Ρώμη θέλει να τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος», επανέλαβαν χθες ευρωπαίοι επίτροποι για τα οικονομικά της Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Moody’s: Η Ιταλία είναι απρόθυμη να εγκαταλείψει το ευρώ

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ένα υψηλότερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ θα εξασθενήσει την ικανότητα της Ιταλίας να εξυπηρετήσει τον όγκο του χρέους της, που ανέρχεται στο 131% του ΑΕΠ, και δημιουργεί κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησή της.
Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε τους φόβους για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης λόγω της Ιταλίας και την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ενιαίο νόμισμα, σημειώνοντας ότι η Ιταλία είναι απρόθυμη να εγκαταλείψει το ευρώ. «Είναι όμως αμφίβολο αν το σημερινό πολιτικό περιβάλλον στην Ιταλία θα επιτρέψει την υλοποίηση κρίσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», επισημαίνεται.

Η υπέρβαση των προβλέψεων για προϋπολογισμό στο 2,4% για τα επόμενα τρία χρόνια θα αντισταθμισθεί, αφ’ ενός από την ανάπτυξη και αφ’ ετέρου από «το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία της Ιταλίας», σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου Ντι Μάγιο.

«Τα κυβερνώντα κόμματα της Ιταλίας είναι αποφασισμένα να μην θεωρηθεί ότι υποκύπτουν στις εξωτερικές πιέσεις. Θέλουν όμως να κρατηθούν στην εξουσία και να επηρεάσουν τις ευρωεκλογές την επόμενη χρονιά. Το να ξεκινήσει μία σύγκρουση με την ΕΕ ίσως γυρίσει μπούμερανγκ και για τις δύο πλευρές, σημειώνουν σε άρθρο τους οι βρετανικοί Financial Times.

Πηγή


Πηγή: pancreta