Σοβαρά επεισόδια μετά την πορεία για τον Αλέξη - Ειδήσεις Pancreta

Ημέρα μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ο οποίος έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του αστυνομικού Κορκονέα.

Η απογευματινή πορεία περίπου 3-4.000 αντιεξουσιαστών/ αναρχικών, έφτασε στο Σύνταγμα, μέσα σε γενικά ήρεμο κλίμα και υπό την ισχυρή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων (περίπου 6.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός). Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, και υπέρ μεταναστών και φυλακισμένων. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια. 

Ωστόσο, στη μολότοφ που έπεσε από την πλευρά των αντιεξουσιαστών λίγα λεπτά πριν από τις 7 το απόγευμα στην αρχή της Πανεπιστημίου, οι αστυνομικές δυνάμεις «απάντησαν» με χημικά, δακρυγόνα και κρότου-λάμψης, με αποτέλεσμα να σπάσει η πορεία: άλλοι κατέληξαν στην Ομόνοια, άλλοι στο Σύνταγμα και άλλοι κατευθύνθηκαν στα Εξάρχεια. 

αστυνομία EUROKINISSI

Ορισμένοι από τους τελευταίους, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων στην Πανεπιστημίου και την Μπενάκη. Μάλιστα, φέρεται να έβαλαν φωτιά σε μικρό αυτοκίνητο και να το έσπρωξαν κατά διμοιρίας των ΜΑΤ. Το κλίμα είναι τεταμένο στα Εξάρχεια, με νεαρούς να ανάβουν φωτιές, να στήνουν οδοφράγματα και να ρίχνουν μολότοφ κατά των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί και που απαντούν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει διαρκής ένταση στην περιοχή των Εξαρχείων, κυρίως γύρω από την πλατεία, με κάδους απορριμμάτων να καίγονται και μικροεπεισόδια μεταξύ νεαρών ατόμων και της αστυνομίας. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες έχει πάρει φωτιά και ένα αυτοκίνητο.

Ταυτόχρονα, στους δρόμους, στις οδούς Νοταρά, Μπουμπουλίνας και Σπύρου Τρικούπη υπάρχει πολύς κόσμος, και κάτοικοι της περιοχής.

επεισόδια - Εξάρχεια EUROKINISSI

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 25 προσαγωγές και δύο συλλήψεις, ενώ είναι πιθανό προσαγωγές και συλλήψεις να αυξηθούν. Σύμφωνα με τις αρχές, το πρωί της Κυριακής βρέθηκαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας περίπου 100 βόμβες μολότοφ έτοιμες για χρήση στην περιοχή του λόφου του Στρέφη.

Σημειώνεται πως στις 9 το βράδυ ήταν προγραμματισμένη συγκέντρωση στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλ. Γρηγορόπουλος.

Πορεία αντιεξουσιαστών για τον Γρηγορόπουλο «Εφ.Συν.»

Η πορεία των μαθητών

Οι μεσημεριανές διαδηλώσεις ολοκληρώθηκαν σε ήρεμο κλίμα, με τους πολίτες να φτάνουν μέχρι το Σύνταγμα περίπου, στις 3.30 το μεσημέρι, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της αστυνομικής καταστολής. 

Έξω από τη Βουλή η πορεία για τον Αλέξη | ΕΦ.ΣΥΝ / Μιχαήλ - Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα εναντίον της αστυνομικής καταστολής, όπως «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες».

Οι σημερινές φορτισμένες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στη μνήμη του αδικοχαμένου 15χρονου, καθώς σήμερα συμπληρώνονται εφτά χρόνια σήμερα από τη δολοφονία του.

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Μικροένταση σημειώθηκε νωρίτερα στα Προπύλαια και στην Παλιά Βουλή μεταξύ νεαρών και δυνάμεων των ΜΑΤ.

ΕUROKINISSI
ΕUROKINISSI
ΕUROKINISSI

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαθητές, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία και αριστερές οργανώσεις, που συγκεντρώθηκαν στις 2.00 μ.μ. στα Προπύλαια. 

Καλέσματα έχουν γίνει από: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Λαϊκή Ενότητα, ΕΕΚ, ΟΚΔΕ, Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, Λαϊκή Αντίσταση και άλλες παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Η Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας και οι «Αναρχικοί-Αναρχικές, Αντιφασίστες-Αντιφασίστριες» θα πραγματοποιήσουν χωριστή συγκέντρωση στις 6 μ.μ.

Λουλούδια στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου άφησαν το πρωί πολίτες τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικά πυρά | EUROKINISSI

Στα σχετικά καλέσματα εκφράζεται η διαμαρτυρία για τα ανεκπλήρωτα αιτήματα της εξέγερσης του 2008, που πυροδότησε η δολοφονία του, αλλά και αγανάκτηση για την κατάσταση στην Παιδεία και την οικονομία, όπως η ανεργία στους νέους.

Στο κάλεσμα που έχει εκδώσει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το σχέδιο των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων για την νεολαία παραμένει μέχρι και σήμερα ένα, το να γίνουμε η χαμένη γενιά. Απέναντι στην καταστολή των ζωών μας, απέναντι σε μία λογική που επαναπαύεται με το γεγονός πως οι νέοι άνθρωποι βιώνουν τη ανεργία, την μετανάστευση, την επισφάλεια οφείλουμε να μην ξεχνάμε πως το μέλλον είναι οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν και να πρωτοστατήσουν στις μεγάλες ανατροπές που έχει ανάγκη τόσο η Ελλάδα όσο και ολόκληρη η Ευρώπη».

Η  ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζει πως «οι διαδηλώσεις στην επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου δεν είναι μια ακόμα "ρουτίνα". Αλλά ένας κρίκος στην αλυσίδα των κινητοποιήσεων του εργατικού, λαικού και νεολαίστικου κινήματος. Για δουλειά ενάντια στην κόλαση της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας. Για παιδεία, ενάντια στην κατάρτιση της αγοράς και τους ταξικούς φραγμούς στην μόρφωση. Για ελευθερία ενάντια στην κλιμάκωση της αντιδραστικής επίθεσης σε όλη την Ευρώπη, την ποινικοποίηση των αγώνων, την καταστολή, την μόνιμη επιτήρηση που ξεκινάει από την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και τις διακρίσεις ενάντια στην νεολαία, και φτάνει στην χρήση του ευρωεντάλματος για την έκδοση των 5 νέων στην Ιταλία και το φακέλωμα χιλιάδων νέων -κυρίως-, στα γήπεδα».

«Επτά χρόνια μετά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη συνέχιση της μνημονιακής καταστροφής, αυτή τη φορά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να έχει αναλάβει την επιβολή των απαιτήσεων των δανειστών. Η αποπληρωμή του ληστρικού χρέους και η με κάθε κόστος παραμονή στην Ευρωζώνη εξακολουθούν να διαμορφώνουν συνθήκη κοινωνικής καταστροφής», σημειώνει η Λαϊκή Ενότητα.

Συγκέντρωση στη μνήμη του Αλέξη Από την προσυγκέντρωση | «Εφ.Συν.» / Μιχαήλ-Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Εκδηλώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν  σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες, μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου τότε μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα στη μία το μεσημέρι και οι συμμετέχοντες κινήθηκαν μέσω Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου.

Όταν η πορεία έφθασε ξανά στο ύψος της Εγνατίας, διασπάστηκε σε δύο τμήματα, κάποιοι κινήθηκαν προς την οδό Αγίου Δημητρίου και προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και άλλοι επέστρεψαν στην Καμάρα.

MotionTeam - ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Μετά τη λήξη της πορείας στην περιοχή γύρω από τη Ροτόντα σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν βόμβες μολότοφ. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν στο κέντρο της πόλης.

MotionTeam - ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Μικρής έκτασης ζημιές στις πορείες σε Χανιά και Ηράκλειο

Μικρής έκτασης ζημιές σε διάφορα σημεία της πόλης των Χανίων προκάλεσε ομάδα νεαρών κατά τη διάρκεια πορείας που πραγματοποιήθηκε απόψε στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στη συνέχεια διέσχισαν κεντρικούς δρόμους.

Μικρή ομάδα νεαρών εξ αυτών, που βρισκόταν στο τέλος της πορείας και φορούσαν κράνη και κουκούλες, έγραψαν συνθήματα στην είσοδο του δημαρχείου και σε αλλά σημεία της πόλης, ενώ λίγο πριν από το τέλος της πορείας και ενώ αυτή βρισκόταν στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, έβαλαν φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων, κατέστρεψαν ΑΤΜ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και προκάλεσαν φθορές στα μάρμαρα εισόδου της Τράπεζας Ελλάδας.

Επεισόδια πάντως σημειώθηκαν και στο κέντρο του Ηρακλείου, από αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για τη συμπλήρωση 7 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων σε κεντρικούς δρόμους, έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων, προκάλεσαν φθορές σε υποκαταστήματα τραπεζών και αυτοκίνητα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και οι ομάδες των νεαρών ανταπάντησαν πετώντας πέτρες.

Πετροπόλεμος και στην Κομοτηνή

Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από το κτίριο της Παλαιάς Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή, και κοντά στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης, όπου κατέληξε γύρω στις 7.30 το απόγευμα η πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ομάδα νεαρών αντιεξουσιαστών έβαλε φωτιά σε κάδο απορριμμάτων έξω από το κτίριο του πανεπιστημίου και επιδόθηκε σε πετροπόλεμο εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι άνδρες των ΜΑΤ ανταπέδωσαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά. Οι αστυνομικοί έχουν κάνει μία προσαγωγή νεαρού ενώ λόγω της έντασης που υπάρχει η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους πέριξ της παλιάς Νομικής έχει απαγορευθεί.


Πηγή: efsyn.gr