Εκλογές σκέφτεται ο Ζάεφ - Ειδήσεις Pancreta

  φωτο αρχείου

Στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος εισέρχεται η ΠΓΔΜ, με τον Ζόραν Ζάεφ να έχει καλέσει για σήμερα το απόγευμα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ενώ στον ορίζοντα διαφαίνονται και βουλευτικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μιλώντας στα εγκαίνια της κατασκευής αμερικανικής βιομηχανίας στο Μπούναρτζικ, άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως ζητάει επιμόνως η αντιπολίτευση, αν επιτευχθεί συναίνεση στο θέμα του δημοψηφίσματος. Αυτό που θέλει να αποφύγει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι μια «μη εποικοδομητική στάση» του εθνικιστικού VMRO-DPMNE που μεταφράζεται σε γραμμή αποχής από το δημοψήφισμα.

Το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ επιβάλλει συμμετοχή 50% προκειμένου να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα, σε μια χώρα που μαστίζεται από την πολιτική απάθεια (τα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές είναι χαμηλά) και με σχεδόν το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων να έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι από τα 2,1 εκατομμύρια κατοίκων της ΠΓΔΜ, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα πάνω από μισό εκατομμύριο, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητα δεν θα επιστρέψουν για να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία. Σε περίπτωση που το VMRO-DPMNE καλέσει τους ψηφοφόρους του σε αποχή, υπάρχει κίνδυνος, όχι να καταψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να μην επιτευχθεί η απαραίτητη συμμετοχή ώστε να είναι συνταγματικά έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τώρα, ο Ζάεφ προσπαθεί να κερδίσει τη συμμετοχή του VMRO-DPMNE στη διαδικασία, με πιθανό αντάλλαγμα πρόωρες εκλογές, πριν από τον Ιούνιο του 2019, όταν θα κριθεί και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης μπορεί να είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες, ταυτόχρονα με το δημοψήφισμα, ώστε να αναγκαστεί το VMRO-DPMNE να συμμετάσχει, ενώ και η συμμετοχή των πολιτών αναμένεται να είναι πιο αυξημένη σε διπλές κάλπες, βουλευτικές εκλογές και δημοψήφισμα ταυτόχρονα. Χθες, η κυβέρνηση ξεπέρασε έναν ακόμη σκόπελο που σχετίζεται με το δημοψήφισμα, αυτόν της συγκρότησης της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, η οποία ψηφίζεται από το Κοινοβούλιο. Ο νόμος όριζε πως η επιτροπή συγκροτείται με απόφαση δύο τρίτων των βουλευτών, πλειοψηφία την οποία δεν διαθέτει η κυβέρνηση. Με τροπολογία που ήρθε στη Βουλή, ψηφίστηκε με απλή πλειοψηφία, 62 υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών, η αλλαγή του τρόπου εκλογής της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, που πλέον θέλει απλή πλειοψηφία. Με αυτόν τον τρόπο, χάνει το VMRO-DPMNE τη δυνατότητα να μπλοκάρει τη συγκρότηση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής και πλέον, αυτό που απομένει είναι η διατύπωση του ερωτήματος, ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος, αν θα είναι δεσμευτικό ή όχι και ο καθορισμός της ημερομηνίας της προσφυγής στις κάλπες. Τα τρία αυτά ζητήματα θα είναι στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών και στη συνέχεια θα συζητηθούν σε επιτροπές του Κοινοβουλίου. Αν ωστόσο βρεθεί συναίνεση με την αντιπολίτευση, δεν θα ενεργοποιηθεί η τροπολογία.

Ο Γιοχάνες Χαν

«Δεν θα αφήσουμε τους πολίτες ομήρους σε κομματικά συμφέροντα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, ο οποίος πρόσθεσε πως «η έλλειψη υπευθυνότητας της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αποτρέψει την ελεύθερη έκφραση της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας. Οι πολίτες θα εκφραστούν σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικά οργανωμένο δημοψήφισμα. Τώρα είναι η ώρα για την αντιπολίτευση να αποδείξει αν είναι υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ή όχι».

Τη στήριξή του στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έδωσε χθες ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος κήρυξε από τα Σκόπια την επίσημη έναρξη της προκαταρκτικής διαδικασίας για την ένταξη της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. «Ας αρχίσουμε τη δουλειά, έχετε ένα ραντεβού με την Ιστορία. Ετσι, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Είμαστε μόνο στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού», είπε ο επίτροπος, ο οποίος απευθύνθηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στα Σκόπια και ζήτησε από όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις. Ο Χαν συνεχάρη επίσης την ΠΓΔΜ για την πρόσκληση που έλαβε για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα, που, όπως είπε, είναι «μια σημαντική συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την έγκριση αυτής της συμφωνίας, κάλεσε τους πολίτες να «αδράξουν αυτή την ευκαιρία».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών


Πηγή: tvxs.gr