18 Ιουλίου 2002: Το τέλος της "17 Νοέμβρη" - Ειδήσεις Pancreta
Ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος ανακοινώνει και επισήμως ότι οι αρχές προχώρησαν στην εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», ενώ αποδίδει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το ρόλο του καθοδηγητή και συγγραφέα των προκηρύξεων.
 

Πριν ακριβώς από 16χρόνια είναι η στιγμή που ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Φώτης Νασιάκος ανακοινώνει την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης “17Ν”. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 29 Ιουνίου, η δράση της σταματά, όταν συνελήφθη βαριά τραυματισμένος ο Σάββας Ξηρός έπειτα από πρόωρη έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που τοποθετούσε στα εκδοτήρια ακτοπλοϊκής εταιρίας στον Πειραιά.

Με βάση τον νόμο «για την προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις εγκληματικών οργανώσεων (N.2928/2001)», δεκατέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ως μέλη της οργάνωσης σε ποινές που κυμάνθηκαν από ισόβια μέχρι και 8 χρόνια.

Το News 24/7 σας μεταφέρει σε εκείνα τα χρόνια που βάφτηκαν με αίμα από τα χέρια της μακροβιότερης τρομοκρατικής οργάνωσης στη χώρα, από το πρώτο της χτύπημα, μέχρι την ημέρα, που έσκασε η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού.

Στις 29 Ιουνίου του 2002, η βόμβα που κρατούσε ο Σάββας Ξηρός στο λιμάνι του Πειραιά, εξερράγη στα χέρια του, σημαίνοντας την αρχή του τέλους της οργάνωσης.

Στο σακίδιο, που είχε αφήσει σε ένα παγκάκι λίγα μέτρα από τα εκδοτήρια της Minoan Flying Dolphins, βρέθηκε το 38άρι όπλο του αστυνομικού Χρήστου Μάτη, που είχε δολοφονηθεί το Δεκέμβριο του 1984 κατά τη διάρκεια ληστείας σε τράπεζα στα Πετράλωνα.

Όταν ταυτοποιήθηκε το όπλο, έγινε αντιληπτό ότι ο άγνωστος βομβιστής, είχε σχέση με την οργάνωση που αναζητούσαν οι αρχές επί 27 χρόνια.

Η συνέχεια ΕΔΩ


Πηγή: pancreta