Τρίτη και τελευταία επιχείρηση διάσωσης - Ειδήσεις Pancreta

Νωρίτερα απ' ό,τι τις δύο προηγούμενες μέρες ξεκίνησε σήμερα η τρίτη φάση της επιχείρησης διάσωσης στον λαβύρινθο μισοπλημμυρισμένων σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη με σκοπό να βγουν τα τέσσερα εναπομείναντα αγόρια και ο 25χρονος προπονητής της ομάδας ποδοσφαίρου τους.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα είναι η τελευταία αποστολή. «Και οι πέντε θα βγουν ταυτόχρονα σήμερα», είπε εν μέσω επευφημιών από δημοσιογράφους και μέλη της αποστολής διάσωσης.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα τελειώσουμε γρηγορότερα από ό,τι τις προηγούμενες φορές ή ότι θα τα καταφέρουμε στον ίδιο χρόνο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Royal Thai Navy via AP
 

Ήδη στο σπήλαιο μπήκαν οι 19 έμπειροι σπηλαιοδύτες -οι περισσότεροι Βρετανοί- που αποτελούν την αποστολή διάσωσης και οι οποίοι δημιουργώντας μια ανθρώπινη αλυσίδα θα οδηγήσουν στην έξοδο τους τελευταίους «αγριόχοιρους», όπως τους αποκαλούν από το όνομα της εφηβικής ομάδας ποδοσφαίρου στην οποία μετέχουν.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης ανήρτησε στο facebook: «Σήμερα είναι 10 Ιουλίου 2018. Θα διαρκέσει περισσότερο από τις προηγούμενες (σ.σ. επιχειρήσεις). Θα γιορτάσουμε μαζί! Hooyah!»

Η επιχείρηση χαρακτηρίζεται επείγουσα καθώς μετεωρολόγοι προβλέπουν ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή, από τις οποίες θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν εκ νέου οι σήραγγες με ταχείς ρυθμούς.

Στο μεταξύ, τα οκτώ παιδιά που βγήκαν πρώτα από τη σπηλιά είναι καλά στην υγεία τους, τόσο από σωματική όσο και από ψυχολογική άποψη, δήλωσε ο Τζεσάντα Τσοκενταμρονγκσούκ, στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Άλλο στέλεχος του υπουργείου τόνισε πως οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως όλα έχουν συμπτώματα μόλυνσης στον πνεύμονα -κάτι που ήταν αναμενόμενο-, υποβάλλονται σε εξετάσεις και ανακτούν σταδιακά δυνάμεις.

Όλα τα παιδιά θα μείνουν μία εβδομάδα στο νοσοκομείο για προληπτική παρακολούθηση, ενώ υποβάλλονται σε σειρά εξετάσεων για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από την αποκαλούμενη «νόσο των σπηλαίων», που προκαλείται από περιττώματα νυχτερίδων και πουλιών και μπορεί να αποβεί μοιραία εάν ο ασθενής δεν υποβληθεί στην κατάλληλη θεραπεία.

AP Photo/Vincent Thian
 

Οι αρχές της Ταϊλάνδης έχουν επιλέξει να μη δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των οκτώ διασωθέντων και ενημερώνουν μόνο τους γονείς τους, οι οποίοι για λόγους ασφαλείας μέχρι στιγμής έχουν οπτική επαφή με τα παιδιά τους μέσα από ένα προστατευτικό τζάμι.

Πηγή


Πηγή: pancreta