Ιαπωνία: Στους 100 νεκρούς ο προσωρινός απολογισμός – «Η Χιροσίμα έγινε ωκεανός» - Ειδήσεις Pancreta

72 ώρες διαρκεί η καταιγίδα που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό, στη δυτική Ιαπωνία. Περισσότεροι από 70 είναι οι αγνοούμενοι. Ο απολογισμός είναι ανάλογος της καταστροφής που άφησαν δύο τυφώνες το 2011 αλλά και οι «βιβλικές» κατολισθήσεις του 2014 στη Χιροσίμα, με 77 νεκρούς.

Από τους θανάτους που επιβεβαιώθηκαν, 50 καταγράφηκαν στο νομό Χιροσίμα που «αναρροφήθηκε» από κατολισθήσεις, 22 στο νομό Eχίμε, ενώ τραγικές χαρακτηρίζονται οι απώλειες και οι καταστροφές στους νομούς Φουκουόκα, Κιότο, Οκαγιάμα, Γκιφού, Κότσι, Σίγκα, και Γιαμακγκούτσι στη δυτική και νοτιοδυτική Ιαπωνία.

54.000 μέλη της αστυνομίας, των πυροσβεστικών δυνάμεων, των δυνάμεων αυτοάμυνας και της ακτοφυλακής της Ιαπωνίας συμμετέχουν στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης τραυματιών και πλημμυροπαθών ενώ οι κατολισθήσεις συνεχίζονται σε πολλές περιοχές.Από την Κυριακή, 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι σε 15 νομούς υποχρεώνονται να υπακούσουν σε εντολή εκκένωσης. Σύμφωνα με το Υπουργείο Χωροταξίας, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού της Ιαπωνίας, από  την Κυριακή, η βροχή είχε προκαλέσει καταστροφές ανάλογες σεισμού σε 28 από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας.

Κάτοικος της Χιροσίμα, δήλωσε ότι η γειτονιά έχει «μετατραπεί σε ωκεανό». Οι πλημμύρες έχουν κατακλύσει ολόκληρα χωριά βυθίζοντας τους δρόμους μέχρι το επίπεδο της στέγης.

Η βιομηχανική παραγωγή επλήγη και οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Mazda Motor Corp., η Mitsubishi Motors Corp. και η Panasonic Corp. ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους σε ορισμένα εργοστάσια στη δυτική Ιαπωνία.

Ο Ιαπωνικός μετεωρολογικός οργανισμός, ανακοίνωσε ότι τρεις ώρες βροχόπτωσης στο νομό Κότσι, κατέρριψαν το ρεκόρ του 1976.

Στην πόλη Κουμάνο, τεράστιες κατολισθήσεις παρέσυραν ξύλινα κυρίως σπίτια από τα οποία δεν απέμειναν παρά μόνο σωροί από συντρίμμια, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ήλιος άρχισε να στεγνώνει τη λάσπη. Με εκσκαφείς, φτυάρια κι αλυσοπρίονα, τα σωστικά συνεργεία αναζητούν ίχνη κατοίκων που αγνοούνται.

Τα συντρίμμια θα απομακρυνθούν με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων «όπου μπορούμε», και αυτό συμπεριλαμβάνει «κατεστραμμένα σπίτια» καθώς είναι απίθανο «να υπάρχουν επιζώντες παγιδευμένοι» κάτω από αυτά, εξήγησε στρατιωτικός.

Πηγή


Πηγή: pancreta