Τα παιδιά μπορεί να μείνουν παγιδευμένα επί μήνες - Ειδήσεις Pancreta

Εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του 25χρονου προπονητή τους που βρίσκονται παγιδευμένοι για δέκατη μέρα σε πλημμυρισμένο σπήλαιο -που χαρακτηρίζεται «λαβύρινθος»- στα βόρεια της Ταϊλάνδης.

Την ανακούφιση για το ότι βρέθηκαν ζωντανοί διαδέχτηκε ξανά η αγωνία για τη διάσωσή τους.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Δώδεκα αγόρια, ηλικίας 11-16 ετών, και ο 25χρονος προπονητής τους αγνοούνταν από τις 23 Ιουνίου, αφότου πήγαν μετά την προπόνηση να εξερευνήσουν το δίκτυο σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ.

Από τη μέρα εκείνη ξεκίνησε μια τεράστια, διεθνής προσπάθεια διάσωσης, με ομάδες από πολλές χώρες, που προσπαθούσαν να φτάσουν στο σημείο όπου υπέθεταν ότι μπορεί να βρίσκονταν οι αγνοούμενοι.

Tham Luang Rescue Operation Center via AP
 

Τελικά χθες δύτες εντόπισαν σώα τα παιδιά σε υπερυψωμένο σημείο μέσα στο σπήλαιο, το οποίο αποκαλείται «Παραλία Πατάγια». Αποδείχθηκαν σωστές οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι σε εκείνο τον χώρο θα είχαν καταφύγει τα παιδιά όταν πλημμύρισε η σπηλιά.

Οι πρώτες φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν από Βρετανούς δύτες που έφτασαν πρώτοι στο σημείο, δείχνουν τα αγόρια και τον προπονητή τους πάνω σε ένα βράχο που περιβάλλεται από νερό. Ένας από τους δύτες είπε ότι ότι ήταν «πολύ αδύναμα αλλά ζωντανά».

Τα παιδιά ρώτησαν ποια μέρα ήταν, αν μπορούσαν να φύγουν και είπαν ότι πεινούσαν.

AP Photo/Sakchai Lalit
 

Επανεκτιμώντας τις συνθήκες οι ειδικοί τις χαρακτηρίζουν πολύ επικίνδυνες για την άμεση απομάκρυνση των αγοριών και σε πρώτη φάση στρατιώτες στέλνουν τρόφιμα που έχουν διάρκεια τεσσάρων μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος της εποχής των μουσώνων, οπότε το επίπεδο του νερού θα υποχωρήσει και η διάσωση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ασφαλείς συνθήκες.

Την ίδια ώρα δύτες παραμένουν στο σημείο και εκπαιδεύουν τα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν εργαλεία κατάδυσης.

Στο σημείο μετέβη ομάδα γιατρών και ανέφερε ότι όλοι είναι σε καλή κατάσταση καθώς έχουν υποστεί μόνο ελαφρείς τραυματισμούς.

The Guardian
 

Εξετάζοντας όλες τις επιλογές ο κυβερνήτης της επαρχίας, Τσιανγκ Ράι, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν νομίζω ότι τα παιδιά θα γυρίσουν σύντομα στα σπίτια τους».

Οι ειδικοί διάσωσης σπηλαίων προειδοποιούν ότι κάθε προσπάθεια απομάκρυνσης των αγοριών την ώρα που η στάθμη των νερών παραμένει υψηλή μπορεί να αποδειχθεί «εξαιρετικά επικίνδυνη» δεδομένων των συνθηκών.

AP Photo/Tassanee Vejpongsa
 

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, τα παιδιά θα απομακρυνθούν από το σημείο όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Μέχρι τότε έχει στηθεί ένα υπόγειο αρχηγείο με εξοπλισμό καταδύσεων, δεξαμενές οξυγόνου, ιατρικές προμήθειες και τρόφιμα.

Επιμέλεια κειμένου: Γιώτα Τέσση

Πηγή: efsyn.gr