Ταϊλάνδη: Τέλος το θρίλερ - Ζωντανά μετά από 9 μέρες σε σπηλιά 12 παιδιά & ο προπονητής τους - Ειδήσεις Pancreta

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 12 παιδιών μελών μιας ομάδας ποδοσφαίρου και του προπονητή τους, που αγνοούνταν εδώ και εννέα μέρες στην Ταϊλάνδη, και οι οποίοι βρέθηκαν ζωντανοί μέσα σε σπηλιές.

Τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, χάθηκαν μαζί με τον 25χρονο προπονητή στις 23 Ιουνίου, αφού πήγαν μετά την προπόνηση να εξερευνήσουν ένα δίκτυο σπηλαίων, το Ταμ Λουάνγκ. Από την ημέρα εκείνη ξεκίνησε μια τεράστια, διεθνής προσπάθεια διάσωσης, με ομάδες από πολλές χώρες, που προσπαθούσαν να φτάσουν στο σημείο όπου υπέθεταν ότι μπορεί να βρίσκονταν οι αγνοούμενοι.

Η επιχείρηση διάσωσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της λάσπης, του νερού και της σφοδρής βροχής που συνεχιζόταν.

Και τα 13 άτομα που αγνοούνται από τις 23 Ιουνίου, είναι σώα και ασφαλή, όπως επιβεβαίωσε τοπικός κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας μετά από μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης

"Τους βρήκαμε και τους 13 σώους και ασφαλείς", είπε ο κυβερνήτης Ναρονγσάκ Οσοτανάκορν, προκαλώντας ενθουσιασμό σε διασώστες και δημοσιογράφους που ανέμεναν να πληροφορηθούν τις τελευταίες εξελίξεις. "Ταϊλανδοί πεζοναύτες τους βρήκαν και τους 13 ζωντανούς", είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κυβερνήτης προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν γίνει άμεσα η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους από το σπήλαιο. Ομάδες διασωστών θα παραμείνουν μαζί με τα παιδιά και τον προπονητή για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να καταφέρουν να διασχίσουν τα περίπου τρία χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από την έξοδο. Ορισμένα τμήματα αυτής της διαδρομής έχουν πλημμυρίσει.

"Θα τους πάμε τρόφιμα, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουν να φάνε, δεδομένου ότι δεν έχουν φάει τίποτα εδώ και μέρες. Θα στείλουμε και έναν γιατρό που ξέρει πώς να κάνει καταδύσεις", πρόσθεσε.

Οι διασώστες προσπαθούσαν από το πρωί της Δευτέρα να ανοίξουν έναν στενό διάδρομο για να περάσουν δύτες μέσα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο. Οι δύτες των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους σε ένα υπερυψωμένο σημείο, μέσα στο σπήλαιο, που οι σπηλαιολόγοι το αποκαλούσαν "Παραλία Πατάγια". Υπέθεταν ότι σε εκείνον τον χώρο θα μπορούσαν να έχουν καταφύγει τα παιδιά όταν πλημμύρισε η σπηλιά.

Οι πεζοναύτες ανέφεραν ότι (...) έφτασαν στην Παραλία Πατάγια, που ήταν πλημμυρισμένη. Έτσι, προχώρησαν άλλα 400 μέτρα όπου βρήκαν τους 13 (...) ασφαλείς", είπε ο Ναρονγσάκ, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι διασώστες ζητωκραύγαζαν, εμφανώς συγκινημένοι από την εξέλιξη αυτή.

Η επόμενη πρόκληση για τα σωστικά συνεργεία θα είναι να βγάλουν τα παιδιά από το σπήλαιο, το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν "λαβύρινθο". Ορισμένοι προτείνουν να περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά για να βγουν έξω τα αγόρια. Μια άλλη επιλογή είναι να τους μάθουν πώς να χρησιμοποιούν εξοπλισμό καταδύσεων για να βγουν κολυμπώντας έξω.

Όταν έφτασε η είδηση της ανεύρεσης τους, γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονταν στην είσοδο του σπηλαίου άρχισαν να ετοιμάζουν κουτιά με είδη πρώτων βοηθειών για να τα στείλουν μέσα. Δεν είναι σαφές αν κάποιο από τα παιδιά ή ο προπονητής έχουν τραυματιστεί ή αν χρειάζονται ιατρική βοήθεια για άλλους λόγους.

Συγγενείς των αγοριών, που περίμεναν εκεί κοντά, κάτω από ένα υπόστεγο για να προφυλαχθούν από τη βροχή, χειροκροτούσαν και γελούσαν. Οι διασώστες συνέχαιραν ο ένας τον άλλο.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, έχουν ήδη σταλεί γιατροί μέσα στο σπήλαιο και θα χρειαστούν περίπου τέσσερις ώρες για να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση είναι τα παιδιά. Μόνο αφού γίνει αυτή η εκτίμηση θα επιλεγεί η καταλληλότερη στρατηγική για να τα βγάλουν έξω.

Τα 12 αγόρια, μέλη μιας ομάδας ποδοσφαίρου με ηλικίες από 11 έως 16 ετών, μαζί με τον 25χρονο προπονητή τους, μπήκαν στη σπηλιά Ταμ Λουάνγκ, που βρίσκεται στη μεθόριο με τη Μιανμάρ και το Λάος, μετά την προπόνησή τους πριν από 9 ημέρες αγνοώντας την προειδοποίηση των αρχών και τις σχετικές ταμπέλες να μην εισέρχονται σε αυτή την περίοδο των βροχών, από τον Ιούλιο ως τον Νοέμβριο.

Η μητέρα ενός από τα αγόρια ήταν αυτή που ενημέρωσε τις αρχές για την εξαφάνισή τους, όταν ο γιος της δεν επέστρεψε σπίτι του το Σάββατο το βράδυ μετά την προπόνηση.

Τα πράγματα των παιδιών - ποδήλατα και παπούτσια - βρέθηκαν λίγες ώρες αργότερα στην είσοδο της σπηλιάς που βρίσκεται σε ένα μεγάλο πάρκο. Εκτός από τις προσπάθειες που είχαν διεξαχθεί από την κεντρική είσοδο της σπηλιάς, οι διασώστες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές εισόδους στο υπόγειο δίκτυο από την κορυφή της σπηλιάς.

Συνοριοφύλακες και αστυνομικοί με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά χτένιζαν επί μέρες το βουνό για να εντοπίσουν φυσικά πηγάδια που ίσως οδηγούσαν στη σπηλιά.

Οι γονείς είχαν φέρει ρούχα των αγνοούμενων παιδιών για να βοηθήσουν τα σκυλιά να τα εντοπίσουν από τη μυρωδιά, ενώ έχουν αναπτυχθεί και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία θα σταλούν μέσα στο σπήλαιο μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Τις πρώτες ημέρες της επιχείρησης οι διασώστες δεν βρήκαν κανένα ίχνος της ομάδας μέσα στη βασική κοιλότητα και οι αρχές πιστεύουν ότι τα παιδιά και ο προπονητής τους ίσως αναζήτησαν καταφύγιο λίγο πιο μέσα στη σπηλιά για να γλιτώσουν από την άνοδο των υδάτων.

Στις έρευνες συνέδραμαν Αμερικανοί και Βρετανοί ειδικοί, αλλά καθώς οι βροχοπτώσεις δεν σταματούσαν στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι, το επίπεδο του νερού δεν σταματούσε να αναβαίνει, αναγκάζοντας τους Βρετανούς δύτες να σταματούν τις έρευνές τους στη διάρκεια της νύκτας

Πηγή


Πηγή: pancreta