Έφυγε απειλώντας τους «εταίρους» του - Ειδήσεις Pancreta

Εξαπολύοντας έμμεσες απειλές φεύγει από τη σύνοδο των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αφού εξέφρασε «ικανοποίηση» για τις επαφές που είχε, δήλωσε ότι αν οι άλλες χώρες αποφασίσουν να απαντήσουν με αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, «θα κάνουν ένα μεγάλο λάθος».

Η σύνοδος της G7 ήταν από τις πιο δύσκολες στην ιστορία του θεσμού, καθώς οι ΗΠΑ βρέθηκαν απέναντι στις άλλες έξι χώρες σε σειρά από θέματα.

Στις δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η σύνοδος ήταν επιτυχής και πως συζήτησε με τους άλλους ηγέτες για την πολιτική στο διεθνές εμπόριο και ζήτησε να απελευθερωθεί το εμπόριο από δασμούς, περιορισμούς και επιδοτήσεις.

«Έτσι θα έπρεπε να είναι», είπε, ωστόσο υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες και κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.

Τόνισε δε ότι δήλωσε στις χώρες της ομάδας G7 ότι απαιτεί δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές, αλλά και τερματισμό της άδικης πρακτικής στο εμπόριο.

Επίσης, υποστήριξε ότι πλέον είναι πολύ κοντά σε μια νέα συμφωνία για τη NAFTA, καθώς συζητιούνται δύο εκδοχές για το μέλλον της στις οποίες θα καθίσταται δυνατό σε όποια χώρα το επιθυμεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία.

«Είτε θα έχουμε μια καλύτερη συμφωνία NAFTA είτε δύο ξεχωριστές διμερείς συμφωνίες με τον Καναδά και το Μεξικό», είπε.

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε τη θέση του ότι η παρουσία της Ρωσίας θα ήταν κέρδος για την G7.

Τέλος, δήλωσε με πομπώδες ύφος ότι τώρα αναχωρεί για τη Σιγκαπούρη, όπου πηγαίνει «σε αποστολή ειρήνης».

Αλλά όπως προειδοποίσησε, αυτή η σύνοδος με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας θα είναι η τελευταία ευκαιρία του Κιμ Γιονγκ Ουν για να βρεθεί μια λύση.

Όπως διεφάνη από τις δηλώσεις Τραμπ, η σύνοδος της G7 ήταν μάλλον αποτυχημένη, καθώς ο ίδιος ήρθε αποφασισμένος να επιβάλει τη γνώμη του και την πολιτική του και οι υπόλοιποι έξι ηγέτες να βρίσκονται απέναντί του όχι μόνο στο θέμα των δασμών, που επί της ουσίας πυροδοτούν εμπορικό πόλεμο, αλλά και στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος, που έχει αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, είναι απέναντι στους άλλους έξι, που τον πιέζουν υπέρ της λήψης μέτρων ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Επιπλέον, με εξαίρεση την Ιταλία, δεν φάνηκε να βρήκε ευήκοα ώτα στην πρότασή του για επανεισδοχή της Ρωσίας στην ομάδα των ισχυρών, μετά την αποπομπή της για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν και τι θα αναφέρεται σε αυτό, για να εκτιμηθούν τα πραγματικά αποτελέσματα μιας συγκρουσιακής συνόδου κορυφής.

⇒Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Τραμπ Γάλλος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της G7 «βρίσκονται σε πορεία για μια συμφωνία», προκειμένου να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν, ωστόσο ειδικά όσον αφορά το κλίμα, εξήγησε, «οι έξι ηγέτες είναι από την μία πλευρά και οι ΗΠΑ από την άλλη».

πηγή


Πηγή: pancreta