ΔΝΤ προς ΕΕ: Ο χρόνος τελειώνει, πάρτε αποφάσεις για το ελληνικό χρέος - Ειδήσεις Pancreta
Το τελεσίγραφο Τόμσεν επανέλαβε (αν και σε πιο ήπιους τόνους) ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα κυρίως στη Γερμανία. Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ασχολείται με την Ελλάδα και την επόμενη ημέρα.
 

Πάρτε τώρα αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις, επαναλαμβάνοτας σε πιο ήπιους τόνους το τελεσίγραφο Τόμσεν από τις Βρυξέλλες.

"Οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί, αλλά κάποιες διαφωνίες παραμένουν. Πρέπει να έρθουμε σύντομα σε συμφωνία διότι το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο. Υπάρχει ένα πολύ μικρό χρονικό παράθυρο για να συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση, σε αυτό το πρόγραμμα", τόνισε ο κ.Ράις, απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με την ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους συνεχίζονται εντατικά, αλλά εξήγησε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό, καθώς τόσο ο χρόνος του ESM όσο και χρόνος λήξης για το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει. Στο μεταξύ όπως είπε «Χρειαζόμαστε κι εμείς κάποιο χρόνο με βάση τις διαδικασίες μας, όπως η συζήτηση και η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τους Έλληνες εταίρους μας. Εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε συμφωνία για το ελληνικό χρέος".

Ερωτηθείς για τη σημασία που θα έχει η ενεργοποίηση ενός προγράμματος για μόλις έναν έως δύο μήνες, ο κ.Ράις τόνισε ότι αυτό θα σήμαινε εξ ορισμού ότι το ΔΝΤ "πιστοποιεί" πως υπάρχει μία καλή συμφωνία και βιωσιμότητα για το χρέος, γεγονός που όπως είπε, θα έδινε ένα θετικό σήμα στις αγορές και θα ήταν καλό για την Ελλάδα.

Φεύγει... μένοντας

Ο Τζέρι Ράις έστειλε το μήνυμα ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ασχολείται με την Ελλάδα και την επόμενη ημέρα.

Θύμισε μάλιστα την δήλωση της Κρ. Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ «δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι». Εξηγώντας άφησε να εννοηθεί ότι το Ταμείο θα έχει θεσμοθετημένο ρόλο μετά το πρόγραμμα αφού δεν έχει χρηματοδοτήσει την Ελλάδα από το 2014 συνέχισε να συμετέχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα .

«Δεν είχαμε χρηματοδότηση του ΔΝΤ στην Ελλάδα από το 2014. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε τη χώρα. Εμπλεκόμαστε στις διαπραγματεύσεις και αυτό το έχει καλωσορίσει η Αθήνα». Συμπλήρωσε ότι ακόμα και αν δεν υπάρχει συμμετοχή στο πρόγραμμα «θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με την Ελλάδα στην παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, όπως γίνεται στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία».

Τάσος Δασόπουλος

πηγή


Πηγή: pancreta