Ιρλανδικό μοντέλο για τα «κόκκινα» στεγαστικά - Ειδήσεις Pancreta

Το ιρλανδικό μοντέλο διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, που εφαρμόζεται πιλοτικά, θα προωθήσουν οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη-σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ.

Το μοντέλο αυτό προβλέπει το «σπάσιμο» (split) των στεγαστικών δανείων στα δύο, με το πρώτο «κομμάτι» του δανείου να χαρακτηρίζεται «καλό» και να αποπληρώνεται με μηνιαία δόση και το έτερο κομμάτι, εφόσον η αποπληρωμή τού πρώτου γίνεται κανονικά, «παγώνει» και τελικά διαγράφεται.

Με βάση το ιρλανδικό μοντέλο –που μένει να αποδειχθεί αν θα αποδώσει στη χώρα μας–, το μέγιστο «σπάσιμο» δεν ξεπερνά το 50%-50% και οι τράπεζες δεν μπορούν στη συνέχεια να αυξήσουν το τμήμα του δανείου που εξυπηρετείται και κατ’ επέκταση να μειώσουν το «κακό» τμήμα του δανείου που… οδεύει για διαγραφή.

Η επικεφαλής του SSM, Nτάνιελ Νουί, στη συνάντηση που είχε με τους Ελληνες τραπεζίτες την περασμένη Δευτέρα, πολυδιαφήμισε, αναφέρουν οι πληροφορίες, το ιρλανδικό μοντέλο ως δοκιμασμένο «εργαλείο» που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν ταχύτερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα/δάνεια (NPEs/NPLs).

Σημειώνεται ότι οι ιρλανδικές τράπεζες στο διάστημα 2013-2017 μείωσαν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 50 δισ. ευρώ και σήμερα κινούνται κάτω από τα 30 δισ. ευρώ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, σημείωναν ότι παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στα δύσκολα stress tests -πρώτη φορά δοκιμάστηκαν σε στατικούς ισολογισμούς- δεν πρέπει να εφησυχάσουν, καθώς η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επαναλαμβάνουν είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα-εργαλεία («δεν έχουμε κάποια προτίμηση, αρκεί να επιτυγχάνονται οι στόχοι» συνηθίζουν να λένε) για τη μείωση των προβληματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης σε funds.

Υπογράμμιζαν μάλιστα ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες για διαγραφές και για εγγραφή ζημιών, καθώς τα δάνεια πωλούνται με βάση την αγοραία αξία και όχι όπως υπολογίζουν τις αξίες οι τράπεζες.

Τα funds που αγοράζουν τα δάνεια τα πάνε καλύτερα σε σχέση με τις τράπεζες, ανέφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τόνισαν πως σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, πρόκειται για έναν αποδεκτό τρόπο ανάκτησης ποσών από την τράπεζα, σε ό,τι αφορά όμως την πώληση των στεγαστικών, παραδέχονται ότι αυτή μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τα νοικοκυριά, όπως άλλωστε και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ωστόσο, αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι η απειλή του «e-σφυριού» οδήγησε πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές στις τράπεζες για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και να σώσουν την περιουσία τους.

Άρτεμις Σπηλιώτη


Πηγή: efsyn.gr