Σαρώνουν την Κρήτη οι νοτιάδες - Στα «κόκκινα» η αφρικανική σκόνη - Ειδήσεις Pancreta

Θυελλώδεις είναι οι άνεμοι οι οποίοι πνέουν από χθες σε όλη την Κρήτη, με την ένταση των ανέμων να φτάνει κατά τόπους έως και τα 9 Μποφόρ. 

Παράλληλα, η αυξημένη για την εποχή θερμοκρασία και η μεγάλη ποσότητα αφρικανικής σκόνης η οποία κατέκλυσε το νησί, κάνουν την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα αποπνικτική και μειώνουν την ορατότητα, σε μηδενικό σημείο.

afrikaniki-skoni-1 Εικόνα από την εθνική στο Ηράκλειο | image-services
 

Οι ισχυροί νοτιάδες και η εξαιρετικά περιορισμένη ορατότητα, δημιούργησαν προβλήματα και στα δρομολόγια πτήσεων με προορισμό το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Η πρωϊνή πτήση της Οlympic Air από τη Θεσσαλονίκη για το Ηράκλειο αναγκάστηκε να προσγειωθεί στα Χανιά ενώ μία δεύτερη πτήση από την Αθήνα, δεν έφτασε ποτέ λόγω του καιρού.

Αυτήν την ώρα, καθηλωμένα στην πίστα του αεροδρομίου Ηρακλείου είναι δύο αεροσκάφη για Αθήνα και Ρόδο, ωστόσο δεν υπάρχουν νεώτερα για την αναχώρησή τους.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν πολλά προβλήματα και στην περιοχή του Βάμου του Δήμου Αποκορώνου.

Ολόκληρα δέντρα ξεριζώθηκαν, στέγαστρα ξηλώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε μεγάλη απόσταση ενώ με απόφαση του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη και προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για τους μαθητές, όλα τα σχολεία στην περιοχή του Βάμου έμειναν κλειστά.

Οι ισχυροί νοτιάδες σημείωσαν ταχύτητες - ρεκόρ, καθώς από τον σταθμό της Φινοκαλιάς καταγράφηκαν άνεμοι εντάσεως 135 χλμ/ ώρα ενώ στον σταθμό του Αποκορώνου καταγράφηκαν άνεμοι 114 χλμ/ ώρα.

Οι αρχές εφιστούν την προσοχή των πολιτών κατά τις μετακινήσεις τους, καθώς εξαιτίας των ανέμων υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα από πινακίδες, ταμπέλες και στέγαστρα.

Από το μεσημέρι και μετά, οι άνεμοι θα στραφούν από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 και τοπικά έως και 6 Μποφόρ ενώ μέχρι το απόγευμα θα επεκταθούν και ανατολικότερα, με την θερμοκρασία να φτάνει σε ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή επίπεδα και τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Η αφρικανική σκόνη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει βαρέα μέταλλα και στοιχεία  όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α. Τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης που φτάνουν στην Ελλάδα είναι τα μικρότερα και τα ελαφρύτερα, διότι τα βαρύτερα καθιζάνουν στη διαδρομή. Όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός σωματιδίου τόσο ευκολότερα συνδέεται με άλλα βλαβερά μόρια που προέρχονται από τους ρύπους  των αυτοκινήτων σε μια πόλη με αποτέλεσμα να γίνονται πιο  βλαβερά. 

Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το μόριο ενός αιωρούμενου σωματιδίου (πχ<10μm), τόσο ευκολότερα εισέρχεται μέσα στον πνεύμονα και επομένως τόσο περισσότερο ερεθιστικό και βλαβερό είναι.

Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των αναπνευστικών νοσημάτων από τα οποία πάσχουν οι ασθενείς. Για παράδειγμα όσοι πάσχουν από άσθμα (παιδιά ή ενήλικες) ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια συχνά χειροτερεύουν τις μέρες αυτές καθώς η σκόνη είναι ιδιαίτερα ερεθιστική τους πνεύμονες. Πιο ευαίσθητοι είναι οι ηλικιωμένοι,  οι ασθενείς που πάσχουν και από άλλα νοσήματα (π.χ. καρδιολογικά) και όσοι δεν λαμβάνουν σωστά την φαρμακευτική τους αγωγή.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις ημέρες που υπάρχει Αφρικανική σκόνη αυξάνονται τα κρούσματα θανάτων και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όμοια οι επισκέψεις στους ιατρούς. Το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο στην Κρήτη μας λόγω της πιο κοντινής απόστασης με την Αφρική.  

Κλειστά σχολεία στο Ηράκλειο

Κλειστά θα παραμείνουν το απόγευμα της Πέμπτης το εσπερινό Λύκειο Ηρακλείου και το 4ο ΕΠΑΛ, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η σκόνη και οι ισχυροί άνεμοι που πλήττουν τις τελευταίες ώρες το νησί, οδήγησαν τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Γιώργο Βλαχάκη στη λήψη της παραπάνω απόφασης, κατόπιν συνεννόησης που είχε με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για το ποια σχολεία και αν, θα παραμείνουν κλειστά αύριο το πρωί, ο κ. Βλαχάκης είπε ότι αυτό θα αποφασιστεί το πρωί της Παρασκευής.


Πηγή: efsyn.gr