«Εγκλήματα πολέμου στην Ανατολική Γούτα» - Ειδήσεις Pancreta

Για εγκλήματα πολέμου, χρήση χημικών όπλων, και πρόκληση λιμοκτονίας κατηγόρησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, το συριακό καθεστώς σχετικά με την πενταετή πολιορκία της Ανατολικής Γούτα.

Ο ίδιος τόνισε ότι ποτέ πριν δεν έχουν γίνει πιο συχνά στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της τρομοκρατίας για για να δικαιολογήσουν «τη χρήση βίας κατά των αμάχων από ότι τους τελευταίες μήνες στη Συρία [...] Όταν βασανίζετε και σκοτώνετε τους δικούς σας ανθρώπους, έχετε χάσει πολύ καιρό πριν τη δική σας αξιοπιστία».

Ο Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν προχώρησε στην παραπάνω δήλωση αργά το βράδυ της Δευτέρας κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γιατί η Ρωσία, σύμμαχος του Άσαντ, εμπόδισε τη διεξαγωγή συνεδρίασης με θέμα την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία στην οποία ο ίδιος θα ενημέρωνε επίσημα το Σώμα.

Ρώσικο μπλόκο στον ΟΗΕ για τη Συρία

Ειδικότερα, ο αντιπρόσωπος της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη, Γενάδι Κουζμίν, ζήτησε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της διαδικασίας, αλλά ενώ απαιτούνταν εννέα «ναι», υπέρ της συνεδρίασης ψήφισαν οχτώ: Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Πολωνία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Περού και Κουβέιτ.

Μαζί με την Ρωσία κατά της διεξαγωγής της συνεδρίασης τάχθηκαν η Κίνα, η Βολιβία και το Καζακστάν, ενώ η Ακτή Ελεφαντοστού, η Ισημερινή Γουινέα και η Αιθιοπία απείχαν.

Πρόκειται για μία σπάνια «ήττα» σε ένα διαδικαστικό ζήτημα σχετικά με ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου, αλλά αντανακλά τις βαθιές διαιρέσεις τα επτά χρόνια συριακού πολέμου στον οποίο εμπλέκονται η Ρωσία και οι ΗΠΑ. 

Όμως, στη συνέχεια οι οκτώ χώρες απευθύνθηκαν με επιστολή τους στα μέλη του Συμβουλίου εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» για την απουσία εφαρμογής της απόφασης της 24ης Φεβρουαρίου, η οποία απαιτεί την κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία χωρίς καθυστέρηση για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση τραυματιών.

Στο κείμενό τους τόνισαν την ανάγκη ο ΟΗΕ «να επιδιώξει άμεσα αποφασιστική δράση», εάν τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, ιδιαίτερα η Ρωσία και η σύμμαχός της Συρία, δεν εφαρμόσουν ψήφισμα για διακοπή των εχθροπραξιών, η εφαρμογή του οποίου «θα μπορούσε να σώσει αμέσως εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, παιδιών, γυναικών και ανδρών που υπέφεραν έντονα».

Νωρίτερα, ο Κουζμίν υποστήριξε ότι «δεν βλέπουμε τίποτε που να δικαιολογεί αυτή τη συνεδρίαση από τη στιγμή που τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν βρίσκονται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Στο μεταξύ ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει να κάνει τα στραβά μάτια για την αιματηρή εκστρατεία στην Αφρίν, την οποία κατέλαβαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους την Κυριακή.

Ο Ερντογάν απειλεί με εισβολή και στο Ιράκ

Μία μέρα μετά, ακάθεκτος ο Τούρκος Πρόεδρος απείλησε ότι θα διευρύνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις της χώρας του και σε άλλες πόλεις της βόρειας Συρία, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κουρδικών πολιτοφυλακών.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μιας επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ, εάν η κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη δεν ενεργήσει εγκαίρως εναντίον των μονάδων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Συγκεκριμένα, εξαπέλυσε απειλές λέγοντας το εξής: «Το έχουμε ήδη πει στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Εάν αυτή η ιστορία καθυστερήσει περαιτέρω, τότε θα υπάρξει μια νέα (επιχείρηση) "Κλάδος Ελαίας" εκεί κάτω».

«Τώρα, θα συνεχίσουμε αυτήν την επιχείρηση έως την ολοκληρωτική καταστροφή αυτού του διαδρόμου, που περιλαμβάνει τη Μανμπίτζ, το Άιν αλ Αράμπ, το Ταλ Αμπιάντ, το Ρας αλ Έιν και το Καμισλί» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος .

Η Άγκυρα αποκαλεί «τρομοκρατικό διάδρομο» τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών οργανώσεων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ κι επεκτείνονται έως την τουρκική μεθόριο.

Ωστόσο, η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, που αποχώρησε από το Αφρίν εξαγγέλοντας «νέα φάση στην αντίσταση και στη μάχη κατά των Τούρκων εισβολέων», αρνείται ότι έχει οποιουσδήποτε άμεσους οργανωτικούς δεσμούς με το PKK, το οποίο αγωνίστηκε για την κουρδική αυτονομία στην Τουρκία για τρεις δεκαετίες και θεωρείται από την Άγκυρα τρομοκρατική ομάδα.

Βανδαλισμοί και πλιάτσικο στην Αφρίν

Ακόμη, ο Ερντογάν υποστήριξε προκλητικά ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν είναι στρατός κατοχής, την ώρα που το γύρο του κόσμου έκαναν μέσω διαδικτύου εικόνες από εκτεταμένες λεηλασίες στο Αφρίν ύστερα από την τουρκική εισβολή. 

Σύροι αντάρτες σύμμαχοι της Άγκυρας εισέβαλαν σε σπίτια και καταστήματα αρπάζοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους, ενώ καταγγελίες ανέφεραν ότι στους βανδαλισμούς συμμετείχαν και Τούρκοι στρατιώτες.

Την ίδια ώρα όσοι κάτοικοι έμειναν στην Αφρίν φεύγουν πανικόβλητοι. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνολικά 250.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη, προσπαθώντας να διαφύγουν από την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων, ακολουθώντας έναν διάδρομο προς νότο που οδηγεί προς τα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη ή προς ζώνες υπό τον έλεγχο της Δαμασκού. 

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που συνεχίζονται για τον εντοπισμό ναρκών μία βόμβα εξερράγη σε τετραώροφο κτίριο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άμαχοι και τέσσερα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους τεσσάρων μέτρων και προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα παρακείμενα κτίρια και οχήματα.

Η επόμενη φάση του πολέμου;

«Τι θα συμβεί μετά την πτώση του Αφρίν; Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να δούμε είναι εάν θα ακολουθήσει εθνοκάθαρση και "αραβοποίηση" του θύλακα», γράφει στον Independent ο δημοσιογράφος Πάτρικ Κόκμπορν, που ταξίδεψε πρόσφατα στη Συρία.  «Για τους Τούρκους αυτή μπορεί να ήταν μια εύκολη νίκη, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι νίκη και θα τους κάνει πιο ισχυρούς παίκτες στην περιοχή.

»Αλλά μπορεί και να υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους. Ο Ερντογάν θριαμβολογεί, αλλά μπορεί να θριαμβολογεί υπερβολικά. Η καταστροφή των κουρδικών συμβόλων στην πόλη δεν είναι καλό σημάδι για το μέλλον. Μερικοί Κούρδοι ηγέτες της Συρίας πιστεύουν ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα μπλόκ Σουνιτών Αράβων υπό τουρκικό έλεγχο στη βόρεια Συρία».

Επομένως, σύμφωνα με τον Κόκμπορν το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσει ο Ερντογάν στη συνέχεια, αφού μπορεί μεν να έχει καταλάβει το Αφρίν, αλλά η βασική ζώνη των Κούρδων της Συρίας εκτείνεται από την πόλη Μανμπίτζ, δυτικά του Ευφράτη, μέχρι  τα ιρακινά σύνορα.

«Και εκεί - σε αντίθεση με το Αφρίν- οι Κούρδοι και οι φιλοκουρδικές δυνάμεις βρίσκονται υπό την αμερικανική προστασία» αναφέρει το άρθρο. «Και οι Κούρδοι μπορεί να φοβούνται ότι οι Αμερικανοί θα τους εγκαταλείψουν, αλλά από την πλευρά των αμερικανικών συμφερόντων και μόνο, οι ΗΠΑ χρειάζονται μια συμμαχική χερσαία δύναμη στη Συρία, εάν πρόκειται να παραμείνουν ισχυροί παίκτες στην περιοχή. Και οι μόνοι υποψήφιοι [σύμμαχοι] είναι οι Κούρδοι».

Με πληροφορίες από Associated Press και BBC


Πηγή: efsyn.gr