Fortress Europe: H συγκινητική ταινία μικρού μήκους από μαθητές της Κω στο Ευρωκοινοβούλιο - Ειδήσεις Pancreta

Τους τελευταίους μήνες τα νησιά του Αιγαίου γνώρισαν πρωτοφανή κύματα αφίξεων από πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν στη χώρα στην προσπάθεια να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Ανάμεσα, σε αυτά, η Κως, κατακλύστηκε επίσης από εκατοντάδες ανθρώπους. Τον Φεβρουάριο του 2016, οι μαθητές της κινηματογραφικής ομάδας του Εσπερινού Γυμνασίου Λυκείου της Κω, αποφάσισαν να δώσουν ένα μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης μέσα από το «Φρούριο Ευρώπη» (Fortress Europe), μια ταινία διάρκειας οχτώ λεπτών, που έκανε πολλούς και να δακρύσουν αλλά και να συνεχίσουν να ελπίζουν.

Την Τετάρτη, 1 Ιουνίου, ο σκηνοθέτης της ταινίας, Σωτήρης Παλάσκας θα εκπροσωπήσει του μαθητές που την εμπνεύστηκαν και τη δημιούργησαν στην ειδική τελετή «Solidarity in Αction» που διοργανώνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ομάδα της Ευρωαριστεράς ύστερα από πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου, προς τιμήν των πολιτών και συλλογικοτήτων που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:
Oι Έλληνες «Μικροί Ήρωες» φτάνουν στις Βρυξέλλες
Ένα Καραβάνι γεμάτο χαρά για τους πρόσφυγες έρχεται στο Ευρωκοινοβούλιο

O κινηματογραφιστής και καθηγητής στο Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο της Κω, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τη σύσταση της Κινηματογραφική Ομάδας του σχολείου εξηγεί στο tvxs πώς δημιουργήθηκε η ταινία και τι συμβολίζει.

Σωτ. Παλάσκας: «Στις αρχές της φετινής σχολικής χρονιάς, ομόφωνη απόφαση όλων των μελών της ομάδας ήταν το θέμα της καινούριας μας ταινίας να είναι αυτό που απασχόλησε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους πάντες τον τελευταίο χρόνο στο νησί, το θέμα το προσφύγων. Χτίστηκε έτσι ένα σενάριο από σκόρπιες εικόνες που είχαμε δει όλοι μας αυτόν τον καιρό, μοιράστηκαν οι ρόλοι και λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ξεκίνησαν τα γυρίσματα. Ηχογραφήθηκαν στη συνέχεια οι φωνές των μαθητών και μαθητριών που αφηγούνται ένα κείμενο που γράφτηκε από όλη την ομάδα, προστέθηκε η μουσική και στις αρχές Φεβρουαρίου η ταινία ήταν έτοιμη.»

Η προσφυγική κρίση φανέρωσε το πραγματικό πρόσωπο όλων

Σωτ. Παλάσκας: «Η τοπική κοινωνία πέρασε δύσκολες στιγμές τον τελευταίο χρόνο στο νησί. Η προσφυγική κρίση, όπως κάθε κρίση, λειτούργησε αποκαλυπτικά, διώχνοντας τα φτιασίδια και φανερώνοντας το πραγματικό πρόσωπο όλων, όσων στάθηκαν κοντά στον συνάνθρωπό τους κι όσων του γύρισαν την πλάτη, όσων πρόσφεραν από το υστέρημά τους κι όσων εκμεταλλεύτηκαν την ανθρώπινη δυστυχία για να κερδοσκοπήσουν. Είδαμε εκδηλώσεις ανθρωπιάς και αυταπάρνησης και εκδηλώσεις μίσους και ρατσισμού, προϊόν οι τελευταίες δύο παραγόντων: της άγνοιας και του φόβου. Σε μια τέτοια συνθήκη, το σχολείο δεν μπορεί να μένει αμέτοχο, διαφορετικά ακυρώνει τον ρόλο του.»

Στόχος ήταν να σταλεί ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη

Σωτ. Παλάσκας: «Από τη μια λοιπόν, στόχος της ταινίας ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι οι δημιουργοί της, η τοποθέτηση των οποίων υπέρ της μιας ή της άλλης τάσης δεν ήταν καθόλου αυτονόητη στο ξεκίνημα της διαδικασίας. Από την άλλη, στόχος ήταν και το να σταλεί ένα μήνυμα προς τα έξω, όσο γίνεται πιο μακριά, στην κοινωνία του νησιού, στην ελληνική κοινωνία, στην Ευρώπη. Και οι δύο στόχοι πιστεύω πως επιτεύχθηκαν, σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές μας προσδοκίες. »

Μια παράξενη σύμπτωση στην Κω - Η πριγκήπισσα Ευρώπη που έγινε φρούριο

Σωτ. Παλάσκας: «Τον Αύγουστο του 2015, ενώ το νησί κατακλυζόταν από χιλιάδες πρόσφυγες, η δημοτική αρχή επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να τοποθετήσει σε κεντρικό σημείο της πόλης το άγαλμα που εμφανίζεται στην αρχή και στο τέλος της ταινίας, την Αρπαγή της Ευρώπης. Ο μύθος αυτός ενέπνευσε την ομάδα και αποφασίστηκε τελικά η ταινία να χτιστεί γύρω από τον συγκεκριμένο συμβολισμό. Η πριγκίπισσα Ευρώπη, μολονότι καταγόμενη, σύμφωνα με τον μύθο, από τα ίδια μέρη με τους σημερινούς πρόσφυγες, μεταβάλλεται πλέον σε φρούριο, για να κρατήσει αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους έξω, λες και φοβάται κάποιο θηρίο. Το θηρίο όμως –κι εδώ μας βοήθησε η ‘Ιθάκη’ του Καβάφη, που εξετάζαμε την ίδια περίοδο στο μάθημα της Λογοτεχνίας– δεν έρχεται απ’ έξω. Βρίσκεται μέσα μας. Κι όσο χτίζουμε φράχτες γύρω μας και κλεινόμαστε σε φρούρια, θεριεύει ακόμα περισσότερο. Γιατί είναι ο φόβος που το θρέφει.»

Η ταινία έχει ξεπεράσει τις 50.000 προβολές στο youtube. Σύμφωνα με το κανάλοι την έχουν δει σε 128 χώρες. Έχει προβληθεί στην Αυστρία, μαζί με τον ντοκιμαντέρ ‘Lampedusa im Winter’ και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο μεγάλο διεθνές φεστιβάλ σχολικών ταινιών FESTIMAJ, στο πλαίσιο του οποίου σχολικές ταινίες από διάφορα μέρη του κόσμου ταξιδεύουν σε 24 χώρες, από τη Βραζιλία, το Καμερούν και τον Λίβανο, ως τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί επί δύο συνεχόμενες ημέρες. Την Τρίτη, 31 Μαΐου, οι αλληλέγγυοι πολίτες και οι συλλογικότητες από την Ελλάδα που θα παραβρίσκονται στις Βρυξέλλες, θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν στην Ελληνική Κοινότητα των Βρυξελλών για μια παρουσίαση των δράσεών τους και συζήτηση με το κοινό.

Τρίτη, 31 Μαΐου, στην Ελληνική Κοινότητα των Βρυξελλών (Rue de Suède 37, 1060) 18:30-20:30 και Τετάρτη, 1η Ιουνίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στην αίθουσα Α1G2, 18:00-21:00.

Περισσότερες πληροφορίες στο stelioskouloglou.gr
Twitter : @stelioskoul

www.facebook.com /stelioskouloglou


Πηγή: tvxs.gr