Χιονάτη, Πινόκιο, Φαντασία, Μέρι Πόπινς, Τα Σμαράγδια της Μεσογείου...Τα ποια; Διαβάστε για τη (σχεδόν) άγνωστη ταινία του Ντίσνεϊ που γυρίστηκε στην Κρήτη το 1964.

Στα μέσα της δεκαετίας του '60, και αφού ο Γουόλτ Ντίσνεϊ είχε εδραιώσει το όνομά του και την φήμη των στούντιό του, έβαλε την σφραγίδα του και σε μια «οικογενειακή» περιπέτεια μυστηρίου, που εκτυλισσόταν στα καλοκαιρινά τοπία της Κρήτης.

Συγκεντρώνοντας μερικά από τα τότε γνωστά «δεύτερα βιολιά», αλλά και την Ειρήνη Παππά για να προσδώσει τον απαραίτητο αέρα από Ελλάδα, αγόρασε τα δικαιώματα της νουβέλας «The Moon-Spinners» της Μέρι Στιούαρτ, που έγραψε το 1962 πλάθοντας ένα μυστήριο κάτω από τον καυτό ήλιο της Κρήτης.

Η ιστορία επικεντρώνεται σε μια περίεργη περίπτωση ενός κλέφτη κοσμημάτων που για να κρυφτεί καταλήγει στην Κρήτη. Τα πράγματα όμως ξεκινούν να ξεδιπλώνονται (ή να μπερδεύονται) όταν μια νέα γυναίκα (η Χέιλι Μίλς στην έκτη της συνεργασία με τον Ντίσνεϊ) ταξιδεύει με την θεία της, Φράνσις (Τζόαν Γκρίνγουντ) στην Κρήτη.

Εκεί, η ιδιοκτήτρια (Ειρήνη Παππά) θα αρνηθεί να τις φιλοξενήσει στον ξενώνα της, αλλά ο γιός της θα την πείσει να τις δεχτεί. Η εμφάνιση ενός περίεργου άντρα, που αργότερα θα βρεθεί νεκρός, θα τις φέρει αντιμέτωπες με απρόσμενες εξελίξεις, καταλήγοντας σε μια μυστηριώδη γυναίκα (την οποία και υποδύεται η ιέρεια των βωβών ταινιών, Πόλα Νέγκρι).

Την ταινία σκηνοθέτησε ο Τζέιμς Νίλσον («Τομ Σόγιερ») γνωστός κυρίως για τις τηλεοπτικές δουλειές του εκείνη την εποχή και παρά τις καλές κριτικές απέτυχε στο box office.

 

 
 
 
 
 
 
 

Πηγή: pancreta