Η θεατρική ομάδα «Ανάμεσα στο Φως και την Σκιά» και η «Βιβλιοθήκη 451» της Rosa Nera, αφιερώνουν το βράδυ της Παρασκευής 20 Δεκέμβρη στην beat ποίηση.

Κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα η λογοτεχνία δημιούργησε νέα ρεύματα και έθεσε μεγάλο αριθμό ερωτημάτων. Ανάμεσα στα παγκόσμια ρεύματα του υπερρεαλισμού, του μοντερνισμού, του φουτουρισμού ή του ντανταϊσμού εμφανίστηκε ένα καταρχήν αμερικανικό λογοτεχνικό ρεύμα, η λογοτεχνία της «μπιτ γενιάς» ή «μπιτ λογοτεχνία».

Ο πυρήνας των «ποιητών μπιτ», ο Άλεν Γκίνσμπεργκ, ο Τζακ Κέρουακ και ο Ουίλιαμ Μπάροουζ  δημιούργησαν μια λογοτεχνική ομάδα που συνέδραμε στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτιστικού χάρτη, με επιδράσεις των «μπιτ» όχι μόνο στην ποίηση και στη ροκ μουσική αλλά και στο θέατρο και στη φωτογραφία ακόμη και στην ψυχολογία.

Ο αντικομφορμισμός, η παραβίαση κάθε λογοτεχνικού κανόνα χάριν της ανεμπόδιστης έκρηξης των δημιουργικών δυνατοτήτων, η διαρκής περιπλάνηση από τόπο σε τόπο, ένας ιδιότυπος νομαδισμός, η λατρεία της τζαζ, αποτελούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά του κινήματος που είναι  γεμάτα από ανθρωπιστικές και ελευθεριακές ιδέες.

Παρασκευή 20 Δεκέμβρη, στις 22:15 ακριβώς, στο bar της Rosa Nera.


Πηγή: pancreta.gr