Αντιπολεμική ταινία στο Ιστορικό Μουσείο - Ειδήσεις Pancreta

Η ταινία «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του», του Ντάλτον Τρούμπο, θα προβληθεί την Κυριακή στις 11.30 το πρωί στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στο πλαίσιο του αφιερώματος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ταινία θα προλογίσει ο Νίκος Τσαγκαράκης, κριτικός-ιστορικός κινηματογράφου.

 

Στις 10:30 ο επιμελητής των ιστορικών συλλογών της Ε.Κ.Ι.Μ., Αγησίλαος Καλουτσάκης, θα ξεναγήσει τους επισκέπτες του Μουσείου στην περιοδική έκθεση, «Στέλιος Αμανάκης. Πολεμώντας στο Δυτικό Μέτωπο», στο φουαγιέ του δευτέρου ορόφου.
Η ταινία βασίζεται στην ομώνυμη αντιπολεμική νουβέλα του Αμερικάνου μυθιστοριογράφου, James Dalton Trumbo, η οποία γράφτηκε το 1938, δημοσιεύθηκε έναν χρόνο αργότερα και τιμήθηκε με το βραβείο Πρωτότυπης Έκδοσης των Εθνικών Βραβείων Βιβλίου των Η.Π.Α. (1939). Ο J.D. Trambo, έχοντας υποστεί απηνή διωγμό και ενδεκάμηνη ποινή φυλάκισης κατά την περίοδο του μακαρθισμού, αυτοεξορίστηκε στο Μεξικό από όπου εργάζονταν χρησιμοποιώντας είτε ψευδώνυμα ή παρένθετα πρόσωπα. Μετά την επιστροφή του στις Η.Π.Α. εργάστηκε ως σεναριογράφος σε υπερπαραγωγές όπως ο Σπάρτακος του S. Kubrick και ο Πεταλούδας του F.J. Schaffner. Παρότι υπήρξε ένας από τους «μάγους» του διασκευασμένου σεναρίου, η μοναδική σκηνοθετική του απόπειρα ήταν η μεταφορά της ειρηνιστικής του νουβέλας Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του σε ταινία –πάνω από τριάντα χρόνια αργότερα κι ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη ο πόλεμος του Βιετνάμ– το 1971. Το έργο του έχει μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου ως μια από τις πιο συγκλονιστικές αντιπολεμικές ταινίες όλων των εποχών.

Κ. Βασιλάκης

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr