Η νέα ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου: «Σ’ Αυτή Τη Χώρα Κανείς Δεν Ήξερε Να Κλαίει» - Ειδήσεις Pancreta

Ο Έλληνας δημιουργός που έχει αιχμαλωτίσει με τον φακό του, το ελληνικό καλοκαίρι, τη θερινή ραστώνη, την ανεμελιά και το διονυσιακό ελληνικό φως, επιστρέφει με μία ηλιόλουστη, θυμοσοφική κωμωδία, ποτισμένη από την αλμύρα ενός επινοημένου και ξεχασμένου μικρού νησιού στο Αιγαίο: «Σ’ Αυτή Τη Χώρα Κανείς Δεν Ήξερε Να Κλαίει» του Γιώργου Πανουσόπουλου.

«Έκανα μια ονειροπαρμένη κωμωδία. Μια ταινία για το γέλιο, τη χαρά, το τραγούδι, τη μουσική, τον έρωτα, γιατί στη ζωή υπάρχουν κι’ άλλα πράγματα εκτός από τα οικονομικά. Ένα ντοκιμαντέρ σκηνοθετημένο με την έννοια του καθημερινού για μια  άλλη προσέγγιση της ζωής, συντροφιά με τους Ικαριώτες.  Δεν προτείνω βέβαια σοβαρά αυτά που παρουσιάζονται στην ταινία, δεν αποτελούν λύσεις, είναι αστεία... για να γελάσουμε. Το απαντάει και στο ρεφρέν του τραγουδιού του ο Άκης Πάνου...  «άστον να λέει του χει σαλέψει το μυαλό». Ήτανε ένα γύρισμα αποχαιρετιστήριο.» - Γιώργος Πανουσόπουλος

Σ’ Αυτή Τη Χώρα Κανείς Δεν Ήξερε Να Κλαίει / In This Land Nobody Knew How To Cry
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Γιώργος Πανουσόπουλος
Ηθοποιοί: Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Μπάμπης Χατζηδάκης, Φωτεινή Τσακίρη, Serge Requet-Barville, Γ. Χατζηγιάννης, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Σταύρος Μερμίγκης, Ηλίας Γιαννίρης, Κώστας Πλάκας, Πέτρος Χάμπας, Θάνος Πρίτσας και πολλοί Καριώτες και Καριωτίνες
Διευθυντής Φωτογραφίας: Χρήστος Καραμάνης 
Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης
Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας
Σκηνογράφος: Σπύρος Λάσκαρης
Ενδυματολόγος: Μανταλένα Παπαδάκη
Χορογράφος: Ιωάννα Λύκου

Τι μαγικό συμβαίνει σε ένα αχαρτογράφητο νησάκι κάπου στο Αιγαίο; Δύο ανυποψίαστοι ξενομερίτες, ένας Γάλλος ευρωβουλευτής (Serge Requet Barville) και μία νεαρή οικονομολόγος (Μαργαρίτα  Πανουσοπούλου), φτάνουν με καΐκι στο ειδυλλιακό Αρμενάκι και έρχονται σε επαφή με τον αλλόκοτο τρόπο ζωής και τις ανατρεπτικές ηθικές αξίες των κατοίκων του.

Τα λεφτά είναι ντεμοντέ και όχι μόνο… no banks, nο streets, no cars, no rooms to let. Εκεί θα γνωριστούν με τον αλλοπρόσαλλο δάσκαλο (Μπάμπης Χατζηδάκης) και την πληθωρική  χήρα του νησιού (Φωτεινή Τσακίρη), θα παραδοθούν στη δίνη του έρωτα και στον σαγηνευτικό αυτόν τόπο, που μπορεί να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων για πάντα.

Με πρωτότυπη πλοκή και σαγηνευτική αφήγηση, η ταινία είναι μία ωδή στη ζωή. Στη νέα του ταινία - με τίτλο βγαλμένο από τους στίχους του «Ήτανε λέει» του Άκη Πάνου - ο Γιώργος Πανουσόπουλος (Ταξίδι του Μέλιτος, Οι Απέναντι, Μανία,  Μ’ αγαπάς;, Ελεύθερη Κατάδυση,  Μια Μέρα τη Νύχτα, Τεστοστερόνη) εξερευνά έναν ιδεατό τόπο και τρόπο ζωής στα καθηλωτικά τοπία της Ικαρίας και θέτει, ανέμελα και μεθοδικά μαζί, τις βάσεις για να ζήσουν οι ήρωες του ελεύθεροι.

Με φόντο το Αρμενάκι, όπου κανείς δεν ήξερε να κλαίει, οι χαρακτήρες της ιστορίας ξεδιπλώνονται, φιλοσοφούν, γλεντάνε και ερωτεύονται την ίδια τη ζωή με πρωτόγνωρο πάθος. Ηθοποιοί: Σερζ Ρεκέ Μπαρβίλ, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Φωτεινή Τσακίρη, Μπάμπης Χατζηδάκης, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Θάνος Πρίτσας, Σταύρος Μερμήγκης, Γιάννης Χατζηγιάννης.

Η νέα ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου κάνει χειραψία με το κοινό και συστήνεται ξεκάθαρα από τον τίτλο της. Είναι αποφασιστικά αισιόδοξη και προσκαλεί τον θεατή στη χώρα που κανείς δεν ήξερε να κλαίει. «Δεν υπάρχουν μόνο τα λεφτά στον κόσμο, υπάρχουν κι άλλα πράγματα. Γι’ αυτά μιλάμε στην ταινία. Για τον χορό, το γέλιο, το τραγούδι και φυσικά τη μουσική» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πανουσόπουλος.

Χωρίς ξεκάθαρη πολιτική θέση από την πλευρά του δημιουργού, η ταινία μεταδίδει μία ζεστή αίσθηση και ένα συναίσθημα τρυφερότητας. «Ελπιδοφόρα θα τη χαρακτήριζα την ταινία. Αν και ο πατέρας μου δεν θέλει να περνάει μηνύματα μέσα από τις ταινίες. Δεν τον ενδιαφέρουν τα διδακτικά έργα» λέει η Μαργαρίτα Πανουσοπούλου που αναλαμβάνει έναν καταλυτικό ρόλο στην ταινία ως κάποια που αλλάζει και αφήνεται στις χάρες του νησιού και στην ίδια τη χαρά της ζωής.

Η ονειρική αίσθηση, που διαπερνά όλη την ταινία, επιφυλάσσει ένα διφορούμενο τέλος, ανοιχτό σε ερμηνείες και σκέψη.  «Έχει υλικό για σκέψη όλη η ιστορία και η κατάληξη της. Αναρωτιέσαι γιατί αυτή η τελευταία σκηνή. Γιατί να λήξει έτσι η ταινία; Δεν θα μπορούσε να κλείσει με έναν άλλο τρόπο, πολύ πιο «αμερικάνικο»; Θα μπορούσε;» αναρωτιέται ο Μπάμπης Χατζηδάκης χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερα για την τελευταία σκηνή.

Ο ίδιος ο Γιώργος Πανουσόπουλος καταλήγει για τους λόγους που δημιούργησε την ταινία και τις προσδοκίες που έχει ως δημιουργός. «Παραμένω νέος, πειραματιζόμενος κάθε φορά. Όπως πειραματίστηκα και την πρώτη φορά το 1978, πειραματίζομαι και τώρα. Μου είναι αφόρητο να κάνω μια ίδια ταινία με την προηγούμενη. Θέλω να δω τι θα βγει με την ιδέα που έχω τώρα. Κι αν ξανακάνω, θα γίνει με την ιδέα που έχω τότε. Δεν ξέρω πώς θα φανεί στους άλλους. Μία ταινία την κάνω μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Μετά αδιαφορώ για την ταινία, όποια ταινία κι αν είναι. Διότι δεν είναι πια δική μου. Είναι του κοινού, των κριτικών, αλλά όχι δική μου».

Η ταινία «Σ’ Αυτή Τη Χώρα Κανείς Δεν Ήξερε Να Κλαίει» (In This Land Nobody Knew How To Cry - 2018) του Γιώργου Πανουσόπουλου (Ελλάδα), θα προβληθεί στο 24ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, όπου θα παρουσιαστεί ένα συνολικό αφιέρωμα στο έργο του Έλληνα σκηνοθέτη, ενώ θα κυκλοφορήσει στις Κινηματγραφικές Αίθουσες, από την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment.

Πηγή


Πηγή: pancreta