Το Σπιρτόκουτο - Ειδήσεις Pancreta

Μία κυνική απεικόνιση των μικροαστικών αντιλήψεων της ελληνικής κοινωνίας. To «Σπιρτόκουτο», η ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, είναι τόσο ωμή, τόσο ρεαλιστική, που ενοχλεί. Είναι αλήθεια σκληρό να στέκεσαι στην άκρη, ως παρατηρητής, και να παρακολουθείς στιγμές της καθημερινότητας.  
Πολλές σκηνές σοκάρουν. Άλλες προκαλούν απέχθεια. Όμως είναι απλά μία στεγνή προσέγγιση στιγμών της βίαιης καθημερινότητας, σωματικής και κυρίως λεκτικής. Υστερία, «μπινελίκια», εντάσεις χωρίς νόημα, απόγνωση, αδιέξοδα... όλα τόσο σκληρά, αλλά και τόσο αληθινά. Ένας πόλεμος σε τέσσερις τοίχους.
 
«Το Σπιρτόκουτο προέκυψε μέσα από την προσωπική μου ανάγκη να αποβάλλω το φόβο και τα «πρέπει» ενός αρεστού, στο ευρύ κοινό, έργου και να γράψω για αυτό που πραγματικά με απασχολεί, το σύγχρονο Έλληνα και την ορατή – αόρατη βία που κουβαλά. Είναι ένα έργο απόλυτα ανθρωποκεντρικό, με τους χαρακτήρες και τα πάθη των ηρώων να καταγράφονται χωρίς να κρίνονται, αφήνοντας αυτό το ρόλο στο θεατή.», είχε δηλώσει ο Γιάννης Οικονομίδης.
 
Υπόθεση:

Μία ημέρα μίας μικροαστικής οικογένειας στον Κορυδαλλό. Ο πατέρας, η μητέρα, ο κουνιάδος, η ξαδέλφη, ο γιος, η κόρη, και ο υπάλληλος της οικογενειακής επιχείρησης. Όλοι μέσα σε ένα σπίτι. Τα πάντα εξελίσσονται μέσα σε αυτό το σπίτι. Όνειρα, εντάσεις και προβλήματα... Μία αποκάλυψη των μικροαστικών νοοτροπιών. Όλοι εναντίον όλων.
 
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης

Πρωταγωνιστούν: Ερρίκος Λίτσης, Ελένη Κοκκίδου, Κώστας Ξυκομηνός, Γιάννης Βουλγαράκης, Ιωαννα Ιβανούδη, Σταύρος Γιαγκούλης, Αγγελική Παπούλια, Σεραφίτα Γρηγοριάδου

Πηγή


Πηγή: pancreta