Ta CineΜαθήματα στο Ηράκλειο για μαθητές και εκπαιδευτικούς - Ειδήσεις Pancreta

Η πρωτοπόρα εκπαιδευτική δράση «CineΜαθήματα» έρχεται στο Ηράκλειο την Τετάρτη και Πέμπτη 21-22 Μαρτίου. Μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής τέχνης, να εντάξουν τα ψηφιακά μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία και τελικά να γυρίσουν και τις δικές τους ταινίες. 

Στο Ηράκλειο διοργανώνεται διήμερο εκπαιδευτικό φεστιβάλ για τον κινηματογράφο με τίτλο «Ταξιδεύοντας στους λαβυρίνθους του κινηματογράφου», στο κινηματοθέατρο Αστόρια.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης ενώ τα cineΜαθήματα είναι σπονδυλωτά, με το πρωινό πρόγραμμα να απευθύνεται σε μαθητές ενώ το απογευματινό πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε φίλο του κινηματογράφου.

Αφίσα Λαβύρινθος

Την εκπαιδευτική δράση διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, σε συνεργασία µε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, με στόχο τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής τέχνης.

Η επίσημη έναρξη του διημέρου θα γίνει την Τετάρτη 21 Μαρτίου στις 21:00, στο κινηματοθέατρο Αστόρια, με χαιρετισμούς εκπροσώπων της οργανωτικής επιτροπής και θα ακολουθήσει σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ «Το έπος των Ελλήνων στην Αλβανία» του Λευτέρη Χαρωνίτη.

Περίπου 2. 500 παιδιά θα συμμετέχουν στις προβολές ενώ τα εργαστήρια τα οποία έχουν προγραμματιστεί είναι πλήρη.

Τί είναι τα CineΜαθήματα

Ξεκίνησαν το 2001 και αποτελούν μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στον χώρο της οπτικοαουστικής παιδείας σε επίπεδο Κρήτης. Πρόκειται για ένα πλέγμα εκπαιδευτικών δράσεων οι οποίες πραγματοποιούνται πλέον στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα, δίνοντας την δυνατότητα στους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς:

α) να δουν ταινίες με χαρακτηριστικά παιδαγωγικά
β) να γνωρίσουν βασικές αρχές της κινηματογραφικής τέχνης
γ) να αντλήσουν βασικές γνώσεις για να μπορέσουν να εντάξουν τα σύγχρονα μέσα (ψηφιακή φωτογραφία, βιντεοκάμερα, H/Y κτλ) σε ένα δημιουργικό παιγνίδι με την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.
δ) να μπορούν να λειτουργούν ως κριτικοί αποδέκτες των οπτικοακουστικών προϊόντων.

Από το 2001 μέχρι σήμερα χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν δει ταινίες στα πλαίσια των οργανωμένων προβολών. Δεκάδες έχουν συμμετάσχει σε εργαστήρια, εκπαιδευτικές δράσεις, θερινά σχολεία, ημερίδες, συζητήσεις, παραγωγές εκπαιδευτικών ταινιών και ένα πλήθος από παράλληλες δράσεις.

Πρόκειται για τη μοναδική περιφερειακή δράση στη χώρα με αυτά τα χαρακτηριστικά, η οποία επιμένει και παρεμβαίνει από το 2001 χάρη στην συνέργεια των φορέων του τόπου και των ειδικών από τον χώρο του κινηματογράφου, της επιστήμης και της εκπαίδευσης.

CineΜαθήματα

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας στους λαβυρίνθους του κινηματογράφου» στο Ηράκλειο: 

Στο πλαίσιο της δράσης τα πρωινά θα πραγματοποιηθούν : 

  1. κινηματογραφικές προβολές για μαθητές όλων των βαθμίδων 
  2. εργαστήρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Το απογευματινό πρόγραμμα προβολών του διημέρου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡΙΑ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, έχει ως εξής:

Τετάρτη 21 Μαρτίου 19:15 – 20:50 

Ενότητα : Σε κάθε τόπο Ξένος 

  • Cargo  / Σκηνοθεσία/Σενάριο : Karim Rahbani / 20΄ 
  • 4.1 Miles /  Σκηνοθεσία Δάφνη Ματζιαράκη / 21΄
  • The way Home / Σκηνοθεσία/Σενάριο: Begonia Randhav / 13΄
  • Feeling of a Home / Σκηνοθεσία/ Σενάριο: Μιχάλης Καστανίδης, Ηώ Χαβιαρά / 26΄
  • Απλώς Αλληλεγγύη / Σκηνοθεσία/Σενάριο/Φωτογραφία: Ευθυμία Σιαλευρή / 13΄

Τετάρτη 21 Μαρτίου 21:00  

Επίσημη έναρξη διημέρου με χαιρετισμούς οργανωτικής επιτροπής, και προβολές των ταινιών: 

  • Το καταφύγιο του Πλατανιά / Μαθητική ταινία / 13΄
  • «Το έπος των Ελλήνων στην Αλβανία» ένα εμβληματικό ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη.

Η ταινία, διάρκειας 92 λεπτών, προβάλλεται για πρώτη φορά στο Ηράκλειο. 

Υπήρξε ο πιο φοβερός πόλεμος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Εκατομμύρια οι νεκροί που άφησε πίσω του. Ακόμα περισσότεροι οι τραυματίες. Στα έξι χρόνια που διήρκεσε, ταρακούνησε τις πιο βασικές αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού. Ακόμα και μετά το τέλος του, η σκιά του θα ακολουθούσε για πάντα τις ζωές των ανθρώπων που κατάφεραν να γλιτώσουν από το μένος του.

Μέσα από μια πολύχρονη έρευνα, σε ελληνικά και διεθνή αρχεία, μουσεία , ταινιοθήκες, εφημερίδες κλπ, η ταινία στοχεύει να αναδείξει την μεγαλειώδη αντίσταση και τις νίκες των Ελλήνων κατά την εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι στην Ελλάδα.

Οι λόγοι της αναίτιας ιταλικής εισβολής διερευνώνται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξετάζονται οι ελληνοϊταλικές σχέσεις εκείνης της περιόδου καθώς και η ελληνική πολιτική της ουδετερότητας απέναντι στον πόλεμο.

Επιστημονικός σύμβουλος: Γιώργος Μαργαρίτης. Αφηγητής : Αντώνης Περαντωνάκης. Η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Χαρωνίτη ο οποίος και θα βρίσκεται στην προβολή για να συζητήσει με το κοινό.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 19:15 – 21:00

Ενότητα : Αγαπημένο μου σχολείο 

  • Η δική μου μέρα / Μαθητική ταινία / 10΄
  • Μπλέ Ποδήλατο / Σκηνοθεσία Umit Koreken / 94΄

Πέμπτη 22 Μαρτίου  21:00

Τελετή λήξης - Κλείσιμο διημέρου

  • «Κοντσέρτο για Πιάνο & Βωβό Κινηματογράφο» του Γιώργου Σαλτάρη / 85΄

Ο Γιώργος Σαλτάρης θα ερμηνεύσει επί σκηνής το Κοντσέρτο του, επενδύοντας με ένα πιάνο, αποσπάσματα από 4 κλασικές ταινίες του βουβού κινηματογράφου, που θα προβάλλονται παράλληλα στη μεγάλη οθόνη :

  • «Μετρόπολις» (1927) του Φριτς Λανγκ
  • «Μοντέρνοι καιροί» (1936) του Τσάπλι Τσάπλιν
  • «Το Εργαστήριο του Δόκτορος Καλιγκάρι» (1920) του Ρόμπερτ Βίνε
  • «Τα Φώτα της Πόλης» (1931) του Τσάπλι Τσάπλιν

Αναλυτικές Πληροφορίες για το σύνολο της δράσης  «Ταξιδεύοντας στους λαβυρίνθους του κινηματογράφου» στην διεύθυνση: https://goo.gl/9xSz7W 

πηγή


Πηγή: pancreta