Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ «Αμάρι στις φλόγες» - Ειδήσεις Pancreta

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει το ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις φλόγες» ενώ ήδη ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες διαδικασίες για την συμμετοχή του στην διοργάνωση. 

Οι προβολές του ντοκιμαντέρ εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα του 20ου επετειακού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το οποία ξεκινάει στις 2 Μαρτίου 2018 και θα κλείσει στις 11 του ίδιου μήνα.

Το ντοκιμεντέρ διαπραγματεύεται τις θηριωδίες των Γερμανών στις 22 Αυγούστου 1944, στα οκτώ χωριά του Αμαρίου και του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου στους πρόποδες του βουνού «Κέντρος» και τις ομαδικές εκτελέσεις 164 αθώων κατοίκων, σε αντίποινα της απαγωγής του Γερμανού στρατηγού Καρλ Κράιπε και της αντιστασιακής δράσης του πληθυσμού απέναντι στους κατακτητές.

Το φιλμ είναι διάρκειας 37 λεπτών, η έρευνα, το σενάριο και η παραγωγή είναι των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, η σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ, τα κείμενα αφηγείται ο δημοσιογράφος Στέλιος Φωκάς και τα γυρίσματα έγιναν από το τηλεοπτικό συνεργείο του Νίκου Σαράντου.

Από την περασμένη Άνοιξη έχει προβληθεί σε περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Κρήτης, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους, σχολεία και άλλους φορείς, ενώ δόθηκε δωρεάν, για αξιοποίηση προς όφελος των μαθητών, από τους παραγωγούς στα σαράντα πέντε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ρεθύμνου.

Στα μέσα του Δεκεμβρίου, προβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο πλαίσιο σεμιναρίου μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας, με θέμα την Προφορική Ιστορία ενώ θα προβληθεί κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις τον ερχόμενο Μάιο, από την Ένωση Απόδημων Ελλήνων στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, για την 77η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ

πηγή


Πηγή: pancreta