Στο Ηράκλειο θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Σωκράτη Μαντζουράνη «Πέντε λεπτά διάλειμμα», το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, στον κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο "Ξύλινη Tabya" (Μαστραχά 14 και Ντεντηδάκηδων). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Στέλλα Παλαιολόγου, η Εύα Μάντζαρη και ο συγγραφέας. Θα ακολουθήσει συζήτηση την οποία θα συντονίσει ο Μανόλης Μούστος. Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα. 

Για τον Σωκράτη Μαντζουράνη 

Ο Σωκράτης έρχεται από την καρδιά της Αριστεράς και σ’ αυτήν παραμένει, όσες μπόρες και χαλάζια κι αν πέσουν, όσα κόμματα κι αν περάσουν, όσες αστοχίες, λάθη και συμφορές συμβούν. Με σταθερότητα στις αξίες, με ειλικρίνεια, με κριτική στάση και με χιούμορ γράφει, όπως και φέρεται.

Ο ίδιος είναι συγγραφέας του παραμυθιού «Το χωριό του Όλοι Μαζί», το οποίο έχει βρει το δρόμο προς την πραγματικότητα μέσα από το ομώνυμο δίκτυο που συστήθηκε στον τόπο καταγωγής του , τη Λέσβο, και συσπείρωσε δεκάδες φορείς και εκατοντάδες πολίτες γύρω από την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί.

Το καινούριο βιβλίο εστιάζει περισσότερο στην πολιτική. Τα κείμενα στο “Πέντε λεπτά διάλειμμα”, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καμπύλη, δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Δρόμος της Αριστεράς”, βδομάδα παρά βδομάδα, σχολιάζοντας εύστοχα και καταγράφοντας διεισδυτικά τα “σημεία των καιρών” αυτής της εποχής που γεννήθηκε η ελπίδα και έγινε το μεγάλο πισωγύρισμα. 

Παρακάτω ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου:

Ακόμα πιο παλιά, «στέλεχος» και φέρελπις «καθοδηγητής» του ΚΚΕ εγώ, έμπαινα σε συνεδριάσεις, πήγαινα σε συσκέψεις, εξηγούσα σε κομματικά σεμινάρια. Αναλύσεις, εκτιμήσεις, συνεργασίες, στόχοι και πλάνα, όλα αυτά καθημερινά και απνευστί. Απνευστί και με τη σιγουριά πως για όλα έχω τη λύση, όλα μού είναι γνωστά. Μπες βγες και... ο επόμενος, κάτι όπως στα ραντεβού των γιατρών του ΙΚΑ. Μια μέρα, η γλυκιά συντρόφισσα Μίνα Γιάννου με σταματά και μ’ εκείνο το μελιστάλαχτο ύφος της μου λέει: Σύντροφε, γιατί δεν κάνεις ένα διάλειμμα; Έτσι… Για να σκεφτείς λίγο, ν’ ακούσεις και λίγο. Πέρασαν χρόνια για να εκτιμήσω την αξία ενός διαλείμματος. Διαλείμματος-διεξόδου, ανάσας και ανασυγκρότησης.

Πιστεύω βαθιά πως μέσα στη μαυρίλα και την απόγνωση που ζούμε, με τόσες αναλύσεις, εκτιμήσεις και προτάσεις που μας βομβαρδίζουν καθημερινά, με τόσα ερωτηματικά, αβεβαιότητες και ανασφάλειες που μας περιζώνουν, με τόσους ειδικούς, σωτήρες, και «ηγέτες» να μας σώζουν, ένα διάλειμμα δεν είναι απλά απαραίτητο. Είναι θα έλεγα αναγκαίο.

Μπορεί να λειτουργήσει και σαν ένα παράθυρο στον καθημερινό κόσμο από τον οποίο κινδυνεύουμε να αποκοπούμε, σαν ένας δίαυλος επαφής με πράγματα καθημερινά που τα προσπερνούμε και κινδυνεύουμε, αγνοώντας τα, να τα ξεχάσουμε.

Ίσως τελικά και να αποδειχτεί ένας απαραίτητος, κρίσιμος και χρήσιμος χρόνος για να ανασυγκροτήσουμε σκέψεις, στόχους και πρωτοβουλίες, για να συναντηθούμε πάλι με όνειρα που μας τα πήραν ή τα παραχωρήσαμε σε ψευδαισθήσεις.


Πηγή: efsyn.gr