Μαρία Χούκλη «Καλησπέρα σας, κύριε Σεφέρη», Εκδόσεις Ποταμός, 2016

Η Μαρία Χούκλη δείχνει την αγάπη της προς τον σπουδαίο μας Ποιητή Γιώργο Σεφέρη με το βιβλίο της αυτό και τον καθιστά επίκαιρο μέσα από ένα  λογοτεχνικό εύρημά, μιας φανταστικής συνέντευξης. Δημοσιογράφος εξ άλλου είναι και αυτή την τέχνη  της μεστής ερώτησης την γνωρίζει άριστα.

Στον πρόλογο του βιβλίου δηλώνει  πως δεν γνωρίζει «αν αυτός (εννοεί  ο ποιητής) μου έδωσε τις ερωτήσεις, ή, εγώ βρήκα τις απαντήσεις στα κείμενά του».

Το εγχείρημα αυτό είναι άκρως πετυχημένο! Γιατί όπως και η ίδια  έτσι κι εμείς οι αναγνώστες θέλουμε να μαθαίνουμε πως είναι οι Λογοτέχνες πέραν της γραφής τους.

Καλοτυχίζω την συγγραφέα που με το βιβλίο αυτό απέδειξε πως δεν σταχυολόγησε με ευκολία κάποια «τσιτάτα» λόγια του Σεφέρη  προς έκδοση αλλά έψαξε την ουσία με αγάπη και μόχθο. Θεωρώ πως δεν είναι μια τυχαία καλή έμπνευση αλλά μια ανάγκη να πεις κάτι με τον τρόπο σου όπως στην Τέχνη.

Η Μαρία Χούκλη ρωτά τον ποιητή για τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Σμύρνη, για τα μέρη που έζησε -ως Διπλωμάτης -όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, την Αλεξάνδρεια, την Ιερουσαλήμ, την Κύπρο, για την ποίηση, την θάλασσα, την γλώσσα, την Τέχνη.  την έμπνευση στην γραφή. Επίσης την γνώμη του για τον Σολωμό, τον Κάλβο, τον Μακρυγιάννη, τον Παλαμά, τον Καβάφη και για τον Έλιοτ. Για τον ζωγράφο Θεόφιλο, τον Ηράκλειτο, τον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι.  

Με την ανάγνωση του βιβλίου μπαίνουμε στον κόσμο των νοημάτων του Σεφέρη, στις μύχιες σκέψεις του, στην «ιδέα» του για την εποχή και τους ανθρώπους της.

Η συγγραφέας μας καλεί να διαβάσουμε «τις γραφές του» και να ανακαλύψουμε τις αρετές του έργου του δημιουργού ως μια δημιουργική μας  προσωπική πράξη, και να μπούμε στον κόσμο των νοημάτων του.

Το μικρό μέγεθος του βιβλίου συμβάλει στο να αγαπηθεί από τον αναγνώστη μια και η απόρριψη κάθε περιττού λόγου αναδεικνύει το Ωραίον.

Με τις πρώτες σελίδες κερδίζει τον αναγνώστη που έχει διαβάσει Σεφέρη αλλά και κάθε αναγνώστη. Το βιβλίο τραβά την προσοχή  και νιώθεις την καλή αύρα που αναδίδουν οι λέξεις. Χτίζει την επιθυμία να ξαναδιαβάσουμε Σεφέρη!

Υπάρχει και ένας πολύτιμος οδηγός- Πηγές – στο τέλος του βιβλίου για όποιον επιθυμεί να διαβάσει Σεφέρη.

xoukli_m

Η Μαρία Χούκλη γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε στη Νομική του ΑΠΘ. Εγκατέλειψε τη δικηγορία για να γίνει Δημοσιογράφος. Εχει εργαστεί στην ΕΤ3, στο MEGA, στην ΝΕΤ και τον ΑΝΤΕΝΝΑ. Παρουσίασε τις εκπομπές “Για μια θέση στο ράφι” και Ομιλείτε ελληνικά” Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά.


Πηγή: fractalart.gr